skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić zapiekankę z twarogu z rodzynkami i śmietaną bez mąki i kaszy manny? Przygotuj jedzenie. Możesz wziąć twaróg o dowolnej zawartości tłuszczu, najsmaczniejsza zapiekanka pochodzi z 9%, ale zawartość kalorii w takiej zapiekance jest znacznie wyższa, rozważ to. Wybierz śmietanę na tej samej zasadzie. Najważniejsze jest to, że produkty mleczne są wysokiej jakości, naturalne, bez tłuszczów roślinnych. Zmieniaj ilość cukru według własnych upodobań, możesz umieścić więcej lub mniej.
Krok 2:
Najpierw przygotuj rodzynki. Dobrze spłucz i napełnij gorącą wodą. Pozostaw na 10-15 minut. W tym czasie rodzynki staną się miękkie.
Krok 3:
Odcedź i osusz ręcznikami papierowymi.
Krok 4:
Dobrze umyj i osusz jajka. Podziel je na białka i żółtka. Pamiętaj, aby umyć jajka przed użyciem, ponieważ nawet pozornie czysta skorupa może zawierać szkodliwe bakterie. Najlepiej używać detergentów do żywności i pędzla.
Krok 5:
Weź miskę i włóż do niej twaróg. Dodaj skrobię, cukier, żółtka i śmietanę.
Krok 6:
Wymieszaj jedzenie. Aby zapiekanka była delikatna i przewiewna, radzę przebić masę blenderem.
Krok 7:
Dodaj do niego rodzynki, wymieszaj.
Krok 8:
Ubij białka mikserem, aż osiągną jędrne szczyty. Dodaj je do miski i bardzo delikatnie,"zakopując & quot; ruchami, wymieszaj z masą twarogową. Lepiej jest użyć do tego celu silikonowej szpatułki — nie niszczy ona struktury ubitych produktów.
Krok 9:
Weź naczynie do pieczenia. Każda forma odporna na ciepło nadaje się do tego przepisu. Jeśli używasz formy silikonowej, nie musisz jej smarować. Ale lepiej jest lekko posmarować metalowe, ceramiczne lub szklane naczynia masłem, aby zapiekanka się nie przypaliła. U mnie szkło o średnicy 18 cm. wlać do formy ciasto, wierzch wygładzić szpatułką.
Krok 10:
Piec zapiekankę w piekarniku nagrzanym do t 180°C przez 30 do 50 minut. Dokładny czas będzie zależeć od funkcji piekarnika i grubości zapiekanki. Powinien stać się złoty. Wyjmij gotową zapiekankę z piekarnika i ostudź.
Krok 11:
Podawaj zapiekankę na ciepło lub na zimno, jest pyszna w dowolnej formie, ze śmietaną, dżemem lub skondensowanym mlekiem. Smacznego!
jak upiec puszystą i delikatną zapiekankę? Nie oczekuj od masy twarogowej takiego samego wzrostu objętości, jak na przykład ciasto drożdżowe lub biszkopt. Blask zapiekanki z twarogu zależy bezpośrednio od wielkości wybranej formy: im mniejsza forma i wyższe boki, tym wyższa będzie warstwa masy twarogowej do pieczenia, co oznacza, że gotowa zapiekanka będzie wyższa.
weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !
śmietanę można zastąpić jogurtem naturalnym bez dodatków.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Twaróg 40% tłuszczu - 466 kcal/100g
- Twaróg 20% tłuszczu - 233 kcal/100g
- Twaróg 18% tłuszczu - 226 kcal/100g
- Twaróg 10% tłuszczu - 156 kcal/100g
- Twaróg beztłuszczowy - 75 kcal/100g
- Twarożek ze śmietaną - 260 kcal/100g
- Twaróg owocowy - 147 kcal/100g
- Twaróg łagodny dietetyczny - 170 kcal/100g
- Twaróg "vitalinia" - 64 kcal/100g
- Twarożek "poranny" ("Danon") bez cukru - 91 kcal/100g
- Twaróg - 156 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Rodzynki - 280 kcal/100g
- Kiszmisz - 279 kcal/100g
- Skrobia kukurydziana - 329 kcal/100g