zapiekanka z twarogu z rodzynkami i śmietaną bez mąki i kaszy manny

najbardziej delikatny, bujny, apetyczny i pyszny! Zapiekanka twarogowa z rodzynkami i śmietaną bez mąki i kaszy manny jest niesamowicie przewiewna, ponieważ dodaje się do niej ubite białka. Z tego powodu zapiekanka bardzo się podnosi podczas pieczenia i staje się podobna do sufletu.
katushafinAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 33 % 12 g
tłuszcze 25 % 9 g
węglowodany 42 % 15 g
191 kcal
IG: 21 / 21 / 57

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić zapiekankę z twarogu z rodzynkami i śmietaną bez mąki i kaszy manny? Przygotuj jedzenie. Możesz wziąć twaróg o dowolnej zawartości tłuszczu, najsmaczniejsza zapiekanka pochodzi z 9%, ale zawartość kalorii w takiej zapiekance jest znacznie wyższa, rozważ to. Wybierz śmietanę na tej samej zasadzie. Najważniejsze jest to, że produkty mleczne są wysokiej jakości, naturalne, bez tłuszczów roślinnych. Zmieniaj ilość cukru według własnych upodobań, możesz umieścić więcej lub mniej.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Najpierw przygotuj rodzynki. Dobrze spłucz i napełnij gorącą wodą. Pozostaw na 10-15 minut. W tym czasie rodzynki staną się miękkie.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Odcedź i osusz ręcznikami papierowymi.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Dobrze umyj i osusz jajka. Podziel je na białka i żółtka. Pamiętaj, aby umyć jajka przed użyciem, ponieważ nawet pozornie czysta skorupa może zawierać szkodliwe bakterie. Najlepiej używać detergentów do żywności i pędzla.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Weź miskę i włóż do niej twaróg. Dodaj skrobię, cukier, żółtka i śmietanę.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Wymieszaj jedzenie. Aby zapiekanka była delikatna i przewiewna, radzę przebić masę blenderem.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Dodaj do niego rodzynki, wymieszaj.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Ubij białka mikserem, aż osiągną jędrne szczyty. Dodaj je do miski i bardzo delikatnie,"zakopując & quot; ruchami, wymieszaj z masą twarogową. Lepiej jest użyć do tego celu silikonowej szpatułki — nie niszczy ona struktury ubitych produktów.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Weź naczynie do pieczenia. Każda forma odporna na ciepło nadaje się do tego przepisu. Jeśli używasz formy silikonowej, nie musisz jej smarować. Ale lepiej jest lekko posmarować metalowe, ceramiczne lub szklane naczynia masłem, aby zapiekanka się nie przypaliła. U mnie szkło o średnicy 18 cm. wlać do formy ciasto, wierzch wygładzić szpatułką.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Piec zapiekankę w piekarniku nagrzanym do t 180°C przez 30 do 50 minut. Dokładny czas będzie zależeć od funkcji piekarnika i grubości zapiekanki. Powinien stać się złoty. Wyjmij gotową zapiekankę z piekarnika i ostudź.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Podawaj zapiekankę na ciepło lub na zimno, jest pyszna w dowolnej formie, ze śmietaną, dżemem lub skondensowanym mlekiem. Smacznego!

jak upiec puszystą i delikatną zapiekankę? Nie oczekuj od masy twarogowej takiego samego wzrostu objętości, jak na przykład ciasto drożdżowe lub biszkopt. Blask zapiekanki z twarogu zależy bezpośrednio od wielkości wybranej formy: im mniejsza forma i wyższe boki, tym wyższa będzie warstwa masy twarogowej do pieczenia, co oznacza, że gotowa zapiekanka będzie wyższa.

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !

śmietanę można zastąpić jogurtem naturalnym bez dodatków. 

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Twaróg 40% tłuszczu - 466   kcal/100g
  • Twaróg 20% tłuszczu - 233   kcal/100g
  • Twaróg 18% tłuszczu - 226   kcal/100g
  • Twaróg 10% tłuszczu - 156   kcal/100g
  • Twaróg beztłuszczowy - 75   kcal/100g
  • Twarożek ze śmietaną - 260   kcal/100g
  • Twaróg owocowy - 147   kcal/100g
  • Twaróg łagodny dietetyczny - 170   kcal/100g
  • Twaróg "vitalinia" - 64   kcal/100g
  • Twarożek "poranny" ("Danon") bez cukru - 91   kcal/100g
  • Twaróg - 156   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Rodzynki - 280   kcal/100g
  • Kiszmisz - 279   kcal/100g
  • Skrobia kukurydziana - 329   kcal/100g

Podobne przepisy