ciasto biszkoptowe z orzechami

zwiewny biszkopt pod czapką z kruszonką orzechową! Ciasto biszkoptowe z orzechami składa się z ubitych ciast biszkoptowych nasączonych syropem i zwieńczonych delikatnym kremem twarogowym. Na wierzchu ciasto posypane kruszonką orzechową. Biszkopt najlepiej przygotować z wyprzedzeniem, aby odstawić na co najmniej 8 godzin. Wtedy łatwiej będzie pokroić na ciasta. Bardzo delikatny, przewiewny, o przyjemnym orzechowym smaku i aromacie deser ozdobi każdą świąteczną lub rodzinną herbatę.
JuliaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 16 % 8 g
tłuszcze 29 % 15 g
węglowodany 55 % 28 g
275 kcal
IG: 11 / 0 / 89

metoda gotowania

czas gotowania: 1 D 7 h

produkty do biszkoptu powinny mieć temperaturę pokojową. Używamy mąki najwyższej jakości, mieszamy ją z wanilią i proszkiem do pieczenia, dobrze przesiujemy. Zmiel orzechy włoskie w blenderze. Stopień rozdrabniania dobieramy do woli. Ostrożnie podziel jajka na białka i żółtka.
ubij żółtka ze średnią prędkością miksera z połową normy cukru na gęstą żółtą masę.
najpierw wbijamy białka z minimalną prędkością do miękkich szczytów. Stopniowo zwiększamy prędkość i wprowadzamy cukier w częściach. Dodaj szczyptę soli i kwasu cytrynowego dla stabilności białek. Ubijaj do twardych szczytów. Masa białkowa w odwróconej misce nie powinna się kołysać i poruszać.
dodaj 1/3 ubitych białek do żółtek, delikatnie wymieszaj łopatką ruchami od dołu do góry. Następnie wlej połowę normy mąki przez sito. Delikatnie wymieszaj również masę. Ponownie wprowadzamy 1/3 ubitych białek, mieszamy od góry do dołu, nasycając ciasto tlenem. Dodaj pozostałą mąkę i posiekane orzechy, delikatnie wymieszaj. Dodaj pozostałe białka, mieszaj, aż będą gładkie. Ciasto rozprowadzamy w formie pokrytej naoliwionym pergaminem. Piec biszkopt w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 30-35 minut. Gotowość sprawdzamy drewnianą belką, powinna być sucha. Przez pierwsze 20 minut nie należy otwierać piekarnika, aby biszkopt się nie opalił.
lepiej upiec biszkopt z wyprzedzeniem, aby można było dać mu trochę ekspozycji. Biszkopt zagęści się i nie będzie się zbytnio marszczyć i kruszyć podczas krojenia na ciasta.
przygotuj syrop do namaczania ciast. W rondlu wymieszaj wodę z cukrem, podpal, gotuj syrop na małym ogniu przez 3 minuty. Usuwamy z ognia, dodajemy dowolny syrop do aromatyzacji i smaku. Miałem truskawkę. Ochładzać.
pokrój biszkopt ostrym długim nożem na 3 ciasta, moczyć ciasta równomiernie syropem.
W przypadku kremu ubij wszystkie składniki w blenderze, aż będą gładkie.
posmaruj ciasta kremem, Zbierz ciasto. Wierzch i boki ciasta pokrywamy kremem i posypujemy posiekanymi orzechami.
w razie potrzeby ciasto można udekorować na wierzchu. Alternatywnie-siatka czekoladowa. Aby to zrobić, połam czekoladę na kawałki, włóż do kąpieli wodnej. Podczas mieszania doprowadzamy czekoladę do jednorodnej płynnej masy, dodajemy ciepłe mleko, mieszamy. Umieść ciepłą masę czekoladową w Kornecie lub torbie cukierniczej i zastosuj wzór zgodnie z twoją wyobraźnią.
pozwól deserowi moczyć się w lodówce przez 5-6 godzin i podawaj.
miłej herbaty!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Twaróg 40% tłuszczu - 466   kcal/100g
  • Twaróg 20% tłuszczu - 233   kcal/100g
  • Twaróg 18% tłuszczu - 226   kcal/100g
  • Twaróg 10% tłuszczu - 156   kcal/100g
  • Twaróg beztłuszczowy - 75   kcal/100g
  • Twarożek ze śmietaną - 260   kcal/100g
  • Twaróg owocowy - 147   kcal/100g
  • Twaróg łagodny dietetyczny - 170   kcal/100g
  • Twaróg "vitalinia" - 64   kcal/100g
  • Twarożek "poranny" ("Danon") bez cukru - 91   kcal/100g
  • Twaróg - 156   kcal/100g
  • Orzechy włoskie - 650   kcal/100g
  • Czarny orzech angielski - 628   kcal/100g
  • Czarny orzech perski - 651   kcal/100g
  • Masło orzechowe - 925   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Kwas cytrynowy - 0   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Wanilina - 288   kcal/100g
  • Proszek do pieczenia ciasta - 79   kcal/100g
  • Czekolada 70 % - 539   kcal/100g
  • Ciemna czekolada - 539   kcal/100g
  • Syrop - 300   kcal/100g

Podobne przepisy