skład / składniki
metoda gotowania
produkty do biszkoptu powinny mieć temperaturę pokojową. Używamy mąki najwyższej jakości, mieszamy ją z wanilią i proszkiem do pieczenia, dobrze przesiujemy. Zmiel orzechy włoskie w blenderze. Stopień rozdrabniania dobieramy do woli. Ostrożnie podziel jajka na białka i żółtka.
ubij żółtka ze średnią prędkością miksera z połową normy cukru na gęstą żółtą masę.
najpierw wbijamy białka z minimalną prędkością do miękkich szczytów. Stopniowo zwiększamy prędkość i wprowadzamy cukier w częściach. Dodaj szczyptę soli i kwasu cytrynowego dla stabilności białek. Ubijaj do twardych szczytów. Masa białkowa w odwróconej misce nie powinna się kołysać i poruszać.
dodaj 1/3 ubitych białek do żółtek, delikatnie wymieszaj łopatką ruchami od dołu do góry. Następnie wlej połowę normy mąki przez sito. Delikatnie wymieszaj również masę. Ponownie wprowadzamy 1/3 ubitych białek, mieszamy od góry do dołu, nasycając ciasto tlenem. Dodaj pozostałą mąkę i posiekane orzechy, delikatnie wymieszaj. Dodaj pozostałe białka, mieszaj, aż będą gładkie. Ciasto rozprowadzamy w formie pokrytej naoliwionym pergaminem. Piec biszkopt w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 30-35 minut. Gotowość sprawdzamy drewnianą belką, powinna być sucha. Przez pierwsze 20 minut nie należy otwierać piekarnika, aby biszkopt się nie opalił.
lepiej upiec biszkopt z wyprzedzeniem, aby można było dać mu trochę ekspozycji. Biszkopt zagęści się i nie będzie się zbytnio marszczyć i kruszyć podczas krojenia na ciasta.
przygotuj syrop do namaczania ciast. W rondlu wymieszaj wodę z cukrem, podpal, gotuj syrop na małym ogniu przez 3 minuty. Usuwamy z ognia, dodajemy dowolny syrop do aromatyzacji i smaku. Miałem truskawkę. Ochładzać.
pokrój biszkopt ostrym długim nożem na 3 ciasta, moczyć ciasta równomiernie syropem.
W przypadku kremu ubij wszystkie składniki w blenderze, aż będą gładkie.
posmaruj ciasta kremem, Zbierz ciasto. Wierzch i boki ciasta pokrywamy kremem i posypujemy posiekanymi orzechami.
w razie potrzeby ciasto można udekorować na wierzchu. Alternatywnie-siatka czekoladowa. Aby to zrobić, połam czekoladę na kawałki, włóż do kąpieli wodnej. Podczas mieszania doprowadzamy czekoladę do jednorodnej płynnej masy, dodajemy ciepłe mleko, mieszamy. Umieść ciepłą masę czekoladową w Kornecie lub torbie cukierniczej i zastosuj wzór zgodnie z twoją wyobraźnią.
pozwól deserowi moczyć się w lodówce przez 5-6 godzin i podawaj.
miłej herbaty!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Twaróg 40% tłuszczu - 466 kcal/100g
- Twaróg 20% tłuszczu - 233 kcal/100g
- Twaróg 18% tłuszczu - 226 kcal/100g
- Twaróg 10% tłuszczu - 156 kcal/100g
- Twaróg beztłuszczowy - 75 kcal/100g
- Twarożek ze śmietaną - 260 kcal/100g
- Twaróg owocowy - 147 kcal/100g
- Twaróg łagodny dietetyczny - 170 kcal/100g
- Twaróg "vitalinia" - 64 kcal/100g
- Twarożek "poranny" ("Danon") bez cukru - 91 kcal/100g
- Twaróg - 156 kcal/100g
- Orzechy włoskie - 650 kcal/100g
- Czarny orzech angielski - 628 kcal/100g
- Czarny orzech perski - 651 kcal/100g
- Masło orzechowe - 925 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Kwas cytrynowy - 0 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Wanilina - 288 kcal/100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal/100g
- Czekolada 70 % - 539 kcal/100g
- Ciemna czekolada - 539 kcal/100g
- Syrop - 300 kcal/100g