owsiany Crumble

przytulne ciasto z chrupiącą kruszonką i słodko-kwaśnym nadzieniem! Krumble owsiane-po naszemu" tarte ciasto & quot;. Gotowanie jest proste i szybkie, a jako nadzienie możesz użyć dowolnych owoców, jagód, orzechów, a nawet dżemu, dżemu. W tej wersji gotowania proponuje się okruchy nie tylko z ciasta kruchego, ale z płatkami owsianymi. Okazuje się szczególnie smaczny i chrupiący, a także nieco bardziej przydatny. W tym przepisie nadzienie jest bardzo zimowe i przytulne - z persimmon i żurawiną. Latem możesz przygotować taką ucztę z dowolnymi sezonowymi owocami lub jagodami.
tasiyLAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 9 % 5 g
tłuszcze 24 % 13 g
węglowodany 67 % 37 g
270 kcal
IG: 43 / 19 / 38

metoda gotowania

czas gotowania: 2 h 30 min

myjemy persimmon i kroimy w kostkę 1-1, 5 cm. Pokrój orzechy laskowe na małe kawałki. Włącz piekarnik, aby rozgrzał się do 180 stopni Celsjusza, a w tym czasie zaczynamy gotować.

najpierw przygotuj Crumble. W dużej misce łączymy płatki owsiane, przesianą mąkę, brązowy cukier, posiekane orzechy laskowe. Dodaj zmielony imbir, kardamon i cynamon. Wszystko mieszamy. Masło, które należy schłodzić, pokroić w małe kostki i rozprowadzić na pozostałych składnikach. Wymieszaj wszystko razem bezpośrednio rękami, ugniataj masło, aż w misce powstanie jednorodna krucha miękisz.

Kwadratowy kształt około 20 na 20 cm wyłożony papierem do pieczenia. Przygotowujemy ciasto bazowe, dla którego mieszamy wszystkie suche składniki (z wyjątkiem cukru). Podczas usuwania miski z nimi na bok. Ubij masło z cukrem do miski miksera. Ubijaj ze średnią prędkością przez 5 minut. W rezultacie mieszanka powinna stać się bujna i puszysta. Dodaj do niego ekstrakt waniliowy, rozbij jajko. Mieszaj ponownie z małą prędkością.

oryginalny przepis wykorzystuje szklankę maślanki. Ale zastępujemy go: dodaj sok z cytryny do mleka, wymieszaj. Smak gotowego dania z takiej wymiany nie będzie gorszy - nie martw się :)

Połącz suchą i olejną mieszankę, wlej pierwszą do ostatniej. Stopniowo, w trzech przejściach. Również w tym procesie wlej części "maślanki". Wymieszaj wszystko, aż będzie gładkie. Jeśli są małe grudki-to nie jest straszne, można je zostawić. W powstałym cieście układamy kawałki persimmon, a także świeżą żurawinę. Delikatnie wymieszaj ponownie, a następnie włóż do formy. Wyrównaj ciasto na wierzchu.

posyp ciasto okruchami i włóż formę do rozgrzanego piekarnika na 45 minut. Na wierzchu ciasto powinno stać się rumiane i złote, a drewniany szpikulec wbity w środek powinien pozostać suchy po wyciągnięciu.

wyjmij formę z piekarnika, ostudź, a następnie wyjmij ciasto z formy, unosząc papier do pieczenia poza krawędzie. Pokrój ciasto na kawałki i podawaj.

miłej herbaty!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Żurawina - 26   kcal/100g
  • Orzechy laskowe - 670   kcal/100g
  • Imbir - 80   kcal/100g
  • Imbir suchy - 347   kcal/100g
  • Imbir marynowany - 51   kcal/100g
  • Kardamon - 311   kcal/100g
  • Persimmon - 53   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Sok z cytryny - 16   kcal/100g
  • Płatki owsiane - 305   kcal/100g
  • Herkules surowy - 390   kcal/100g
  • Brązowy cukier - 394   kcal/100g
  • Soda spożywcza - 0   kcal/100g
  • Ekstrakt waniliowy - 321   kcal/100g
  • Mąka pszenna pełnoziarnista - 298   kcal/100g
  • Mielony cynamon - 247   kcal/100g

Podobne przepisy