ciasteczka na maśle

najprostsze ciasteczka! Szybciej gotować niż kupować! To ciastko składa się tylko z trzech składników i smakuje tak, jakby pochodziło od jakiegoś szefa kuchni. Kruche, delikatne i łatwe do przygotowania!
FosterAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 7 % 6 g
tłuszcze 32 % 27 g
węglowodany 61 % 52 g
473 kcal
IG: 0 / 0 / 100

metoda gotowania

czas gotowania: 30 min

1. Trzymaj masło na stole do miękkości lub lekko zmiękcz w kuchence mikrofalowej. Masło musi być miękkie, ale nie płynne.
2. Wymieszaj masło i 50 g cukru.
3. Partiami dodać przesianą mąkę i zagnieść gładkie ciasto (aby dobrze się uformowało). Mąka może zająć trochę więcej lub trochę mniej.
4. Rozwałkuj kiełbasę o średnicy około 3 cm z ciasta, zwiń ją w pozostały cukier, pokrój w plastry o grubości 0,7-1 cm, połóż ciasteczka na blasze do pieczenia (najlepiej z pergaminem, chociaż ciasteczka są tłuste i nie przyklejają się, a pergamin został usunięty, wyrzucony, a blacha do pieczenia jest prawie czysta).
5. Piec w piekarniku przez 20 minut w 180 stopniach. Lekko ostudź-i na herbatę lub z mlekiem!..
miłego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g

Podobne przepisy