ciasteczka w pośpiechu na maśle
skład / składniki
6
porcje:
metoda gotowania
1. Trzymaj masło na stole do miękkości lub lekko zmiękcz w kuchence mikrofalowej. Masło musi być miękkie, ale nie płynne.
2. Wymieszaj masło i 50 g cukru.
3. Partiami dodać przesianą mąkę i zagnieść gładkie ciasto (aby dobrze się uformowało). Mąka może zająć trochę więcej lub trochę mniej.
4. Rozwałkuj kiełbasę o średnicy około 3 cm z ciasta, zwiń ją w pozostały cukier, pokrój w plastry o grubości 0,7-1 cm, połóż ciasteczka na blasze do pieczenia (najlepiej z pergaminem, chociaż ciasteczka są tłuste i nie przyklejają się, a pergamin został usunięty, wyrzucony, a blacha do pieczenia jest prawie czysta).
5. Piec w piekarniku przez 20 minut w 180 stopniach. Lekko ostudź-i na herbatę lub z mlekiem!..
miłego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g



