biszkopt na blasze do pieczenia

lekki wysoki biszkopt ze skórką i delikatnym rdzeniem! Zwiewny biszkopt, który będzie doskonałą bazą do ciasta lub może być podawany po prostu do herbaty. Skrobia w przepisie nada jej wyjątkowy blask, a skórka sprawi, że będzie chrupiąca. Proste produkty są zawsze w domu, a proces nie zajmuje dużo czasu.
StepankaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 14 % 8 g
tłuszcze 9 % 5 g
węglowodany 78 % 45 g
263 kcal
IG: 16 / 0 / 84

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h 10 min

biszkopt jest przygotowywany na bazie jajek-z tak dużej ilości powstanie dość bujne ciasto. Jeśli chcesz, możesz zmienić jego kolor z białego na żółty, jeśli używasz jaj sklepowych lub domowych.

wszystkie jajka wbijamy miskę miksera i zaczynamy ubijać. Najpierw pracujemy z małą prędkością, jajka powinny po prostu równomiernie się połączyć. Gdy tylko białka i żółtka zamienią się w jednorodną masę, zaczynamy dodawać cukier. Najpierw wlej wanilinę, sól do cukru i wymieszaj suchą mieszaninę. Dodaj cukier w małych porcjach, nie przestając bić. Stopniowo zwiększaj prędkość miksera do maksimum. Ubijaj, aż masa stanie się bujna i jasna. To zajmie około 10 minut.

przesiej mąkę do osobnej miski, dodaj do niej skrobię, proszek do pieczenia i sodę. Pomimo tak dużej ilości sody, jej smak nie będzie odczuwalny w gotowym biszkopcie.

dodaj mąkę do mieszanki jajecznej w małych porcjach, każdą mieszając szpatułką. Łączenie mikserem do uzyskania gładkości będzie znacznie łatwiejsze, ale lepiej nie używać go na tym etapie. Podczas ubijania mikserem pękną pęcherzyki powietrza, a gotowy biszkopt nie będzie tak wspaniały, jak może być.

wyłóż blachę do pieczenia pergaminem lub matą silikonową. Nie musisz dodatkowo niczego smarować, nie spali się i łatwo odejdzie od papieru. Nasmaruj blachę do pieczenia tylko wtedy, gdy w domu nie było papieru ani maty. Następnie Francuska koszula z masła i mąki uchroni Cię przed przyklejeniem się do dna i boków.

wlej ciasto na blachę do pieczenia, wyrównaj szpatułką, aby powierzchnia była jak najbardziej płaska. Wkładamy go do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piec przez 30-45 minut w zależności od parametrów piekarnika. Sprawdź gotowość za pomocą szpikulca. Jeśli wierzchołek zacznie się palić,a środek jest jeszcze wilgotny, możesz go przykryć folią.

wyjmujemy gotowy biszkopt z formy, usuwamy papier, schładzamy i podajemy do stołu lub używamy do ciast.

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Skrobia - 320   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Wanilina - 288   kcal/100g
  • Proszek do pieczenia ciasta - 79   kcal/100g
  • Soda spożywcza - 0   kcal/100g

Podobne przepisy