skład / składniki
metoda gotowania
biszkopt jest przygotowywany na bazie jajek-z tak dużej ilości powstanie dość bujne ciasto. Jeśli chcesz, możesz zmienić jego kolor z białego na żółty, jeśli używasz jaj sklepowych lub domowych.
wszystkie jajka wbijamy miskę miksera i zaczynamy ubijać. Najpierw pracujemy z małą prędkością, jajka powinny po prostu równomiernie się połączyć. Gdy tylko białka i żółtka zamienią się w jednorodną masę, zaczynamy dodawać cukier. Najpierw wlej wanilinę, sól do cukru i wymieszaj suchą mieszaninę. Dodaj cukier w małych porcjach, nie przestając bić. Stopniowo zwiększaj prędkość miksera do maksimum. Ubijaj, aż masa stanie się bujna i jasna. To zajmie około 10 minut.
przesiej mąkę do osobnej miski, dodaj do niej skrobię, proszek do pieczenia i sodę. Pomimo tak dużej ilości sody, jej smak nie będzie odczuwalny w gotowym biszkopcie.
dodaj mąkę do mieszanki jajecznej w małych porcjach, każdą mieszając szpatułką. Łączenie mikserem do uzyskania gładkości będzie znacznie łatwiejsze, ale lepiej nie używać go na tym etapie. Podczas ubijania mikserem pękną pęcherzyki powietrza, a gotowy biszkopt nie będzie tak wspaniały, jak może być.
wyłóż blachę do pieczenia pergaminem lub matą silikonową. Nie musisz dodatkowo niczego smarować, nie spali się i łatwo odejdzie od papieru. Nasmaruj blachę do pieczenia tylko wtedy, gdy w domu nie było papieru ani maty. Następnie Francuska koszula z masła i mąki uchroni Cię przed przyklejeniem się do dna i boków.
wlej ciasto na blachę do pieczenia, wyrównaj szpatułką, aby powierzchnia była jak najbardziej płaska. Wkładamy go do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piec przez 30-45 minut w zależności od parametrów piekarnika. Sprawdź gotowość za pomocą szpikulca. Jeśli wierzchołek zacznie się palić,a środek jest jeszcze wilgotny, możesz go przykryć folią.
wyjmujemy gotowy biszkopt z formy, usuwamy papier, schładzamy i podajemy do stołu lub używamy do ciast.
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Skrobia - 320 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Wanilina - 288 kcal/100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal/100g
- Soda spożywcza - 0 kcal/100g