skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj ciasto.
Krok 2:
Dodaj 1 łyżkę do ciepłego mleka. l. cukier i drożdże, dokładnie wymieszaj i pozostaw na 10 minut.
Krok 3:
Po 10 minutach dodaj pozostały cukier, 1 całe jajko i 1 żółtko, zarezerwuj białko do nadzienia. Wymieszaj wszystko, aby cukier się rozpuścił.
Krok 4:
Przesiej mąkę solą i dodaj do mieszanki mlecznej, zagniataj ciasto.
Krok 5:
W kilku krokach do ciasta wmieszaj miękkie masło.
Krok 6:
Wyrabiamy powstałe ciasto, aż będzie gładkie na powierzchni roboczej. Powinieneś uzyskać miękką i gładką Kolobok. Gotowe ciasto układamy w misce i pozostawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na 40-50 minut, w tym czasie ciasto powinno zwiększyć objętość 2-3 razy.
Krok 7:
Do nadzienia wlej mak do rondla, zalej wodą i gotuj na średnim ogniu przez 10 minut.
Krok 8:
Spuść wodę i wlej mleko. Gotuj przez kolejne 10 minut. Po 10 minutach połóż mak na sicie i pozwól mleku całkowicie spłynąć. Zmiel gotowy mak wraz z cukrem w młynku do kawy lub w inny dogodny dla Ciebie sposób.
Krok 9:
W razie potrzeby dodaj posiekane orzechy włoskie do maku, dokładnie wymieszaj, nadzienie jest gotowe.
Krok 10:
Ubij białko jaja, aż będzie gęste.
Krok 11:
Ugniatamy ciasto i dzielimy na dwie równe części.
Krok 12:
Rozwałkuj ciasto na warstwę o grubości 3-4 mm. rozłóż połowę nadzienia makowego i równomiernie rozprowadź na powierzchni.
Krok 13:
Na nadzienie makowe nakładamy cienką warstwę połowy ubitego białka.
Krok 14:
Złóż warstwę w rolkę, ostrożnie mocując krawędzie.
Krok 15:
Pokrój rolkę na kawałki o długości 4 cm i rozłóż na blasze do pieczenia. Bułki zostawiamy w ciepłym miejscu na 30-40 minut do wyrośnięcia.
Krok 16:
Posmaruj zbliżone bułki ubitym jajkiem i piecz w piekarniku rozgrzanym do 180 C przez około 25-30 minut, aż się zarumienią.
Krok 17:
Gotowe bułki pozwól ostygnąć i podawaj.
mleko do ciasta powinno być ciepłe, około 40 C, w żaden sposób nie gorące, w przeciwnym razie drożdże po prostu się ugotują. Zamiast świeżych drożdży możesz użyć suchych, potrzebujesz 1 łyżeczki. ze zjeżdżalnią suchych drożdży. Mąka do ciasta może wymagać więcej lub mniej, mąka jest inna dla każdego, więc podczas ugniatania nie dodawaj całej mąki na raz.
A jednak możesz bezpiecznie zamrozić takie bułeczki. Jest to bardzo wygodne, jeśli masz ograniczony czas wolny i lubisz domowe wypieki. Po prostu nie czekając na rastojki, połóż gotowe bułki na małej blasze do pieczenia i zamroź, a kiedy zdecydujesz się na piekarnik, rozmrażaj, pozwól im podejść i możesz je upiec (lepiej rozmrozić wieczorem, a rano będą gotowe do pieczenia).
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Orzechy włoskie - 650 kcal/100g
- Czarny orzech angielski - 628 kcal/100g
- Czarny orzech perski - 651 kcal/100g
- Masło orzechowe - 925 kcal/100g
- Drożdże prasowane - 109 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Mak (ziarno) - 556 kcal/100g
- Mak - 556 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Białka jaj - 44 kcal/100g