bułeczki z makiem z ciasta drożdżowego

przewiewne i delikatne bułeczki ku uciesze całej rodziny! Bułeczki są bardzo delikatne, umiarkowanie słodkie. Jeśli masz słodycze, możesz nieco zwiększyć ilość cukru. Poczęstuj się!
IrishaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 17 % 8 g
tłuszcze 22 % 10 g
węglowodany 61 % 28 g
236 kcal
IG: 10 / 0 / 90

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 2 h 15 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj ciasto.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Dodaj 1 łyżkę do ciepłego mleka. l. cukier i drożdże, dokładnie wymieszaj i pozostaw na 10 minut.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Po 10 minutach dodaj pozostały cukier, 1 całe jajko i 1 żółtko, zarezerwuj białko do nadzienia. Wymieszaj wszystko, aby cukier się rozpuścił.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Przesiej mąkę solą i dodaj do mieszanki mlecznej, zagniataj ciasto.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    W kilku krokach do ciasta wmieszaj miękkie masło.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Wyrabiamy powstałe ciasto, aż będzie gładkie na powierzchni roboczej. Powinieneś uzyskać miękką i gładką Kolobok. Gotowe ciasto układamy w misce i pozostawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na 40-50 minut, w tym czasie ciasto powinno zwiększyć objętość 2-3 razy.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Do nadzienia wlej mak do rondla, zalej wodą i gotuj na średnim ogniu przez 10 minut.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Spuść wodę i wlej mleko. Gotuj przez kolejne 10 minut. Po 10 minutach połóż mak na sicie i pozwól mleku całkowicie spłynąć. Zmiel gotowy mak wraz z cukrem w młynku do kawy lub w inny dogodny dla Ciebie sposób.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    W razie potrzeby dodaj posiekane orzechy włoskie do maku, dokładnie wymieszaj, nadzienie jest gotowe.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Ubij białko jaja, aż będzie gęste.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Ugniatamy ciasto i dzielimy na dwie równe części.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Rozwałkuj ciasto na warstwę o grubości 3-4 mm. rozłóż połowę nadzienia makowego i równomiernie rozprowadź na powierzchni.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Na nadzienie makowe nakładamy cienką warstwę połowy ubitego białka.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Złóż warstwę w rolkę, ostrożnie mocując krawędzie.

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Pokrój rolkę na kawałki o długości 4 cm i rozłóż na blasze do pieczenia. Bułki zostawiamy w ciepłym miejscu na 30-40 minut do wyrośnięcia.

  16. Krok 16:

    Krok 16.

    Posmaruj zbliżone bułki ubitym jajkiem i piecz w piekarniku rozgrzanym do 180 C przez około 25-30 minut, aż się zarumienią.

  17. Krok 17:

    Krok 17.

    Gotowe bułki pozwól ostygnąć i podawaj.

mleko do ciasta powinno być ciepłe, około 40 C, w żaden sposób nie gorące, w przeciwnym razie drożdże po prostu się ugotują. Zamiast świeżych drożdży możesz użyć suchych, potrzebujesz 1 łyżeczki. ze zjeżdżalnią suchych drożdży. Mąka do ciasta może wymagać więcej lub mniej, mąka jest inna dla każdego, więc podczas ugniatania nie dodawaj całej mąki na raz.
A jednak możesz bezpiecznie zamrozić takie bułeczki. Jest to bardzo wygodne, jeśli masz ograniczony czas wolny i lubisz domowe wypieki. Po prostu nie czekając na rastojki, połóż gotowe bułki na małej blasze do pieczenia i zamroź, a kiedy zdecydujesz się na piekarnik, rozmrażaj, pozwól im podejść i możesz je upiec (lepiej rozmrozić wieczorem, a rano będą gotowe do pieczenia).

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Orzechy włoskie - 650   kcal/100g
  • Czarny orzech angielski - 628   kcal/100g
  • Czarny orzech perski - 651   kcal/100g
  • Masło orzechowe - 925   kcal/100g
  • Drożdże prasowane - 109   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Mak (ziarno) - 556   kcal/100g
  • Mak - 556   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Białka jaj - 44   kcal/100g

Podobne przepisy