ciasto z roztopionym serem i cebulą

otwarte ciasto kruche z nadzieniem cebulowo-serowym. Pyszne kruche ciasto, ciasto rozpływa się w ustach, nadzienie z topionego sera i smażonej cebuli jest miękkie, z pieczoną skórką. Takie ciasto nie jest trudne do przygotowania, można je podać na świątecznym stole jako przekąskę.
HelenaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 17 % 8 g
tłuszcze 42 % 20 g
węglowodany 42 % 20 g
252 kcal
IG: 19 / 0 / 81

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 20 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Aby przygotować ciasto z przekąskami z roztopionym serem, musimy wziąć produkty z listy: na ciasto-300 g mąki – 150 g margaryny, 4 łyżki. l kefir, 0,5 łyżeczki. proszek do pieczenia, szczypta soli; do nadzienia - 2 sery topione, lepiej pastowate, 300 g cebuli, 3 jajka, pęczek ziół, 1 łyżka. l olej roślinny do smażenia i szczypta soli.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Wymieszaj mąkę, sól i proszek do pieczenia w misce i włóż do niej margarynę. Jeśli jest zamrożony, możesz zetrzeć mąkę na tarce, a jeśli położyłeś się w temperaturze pokojowej, po prostu zmiksuj ręce mieszanką mąki na okruchy.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Wlej kefir do okruchów mąki i margaryny.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Szybko zagniataj kruche ciasto rękami.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Ciasto zwija się w kulkę i pozostawia do odpoczynku.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Przykryj miskę ciasta folią i włóż do lodówki.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Podczas chłodzenia ciasta bierzemy nadzienie. Pokrój cebulę na pół pierścienia.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Umieść posiekaną cebulę na patelni rozgrzanej olejem roślinnym.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Smaż cebulę na małym ogniu, mieszając, aż się zrumieni, zajmie to 10 minut.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Schłodzone sery topione na grubej tarce.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Drobno posiekaj warzywa.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Wymieszaj smażoną cebulę z tartym topionym serem.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Dodaj posiekane warzywa do mieszanki sera i cebuli, wymieszaj.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Wbij jajka do nadzienia.

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Nadzienie lekko posolić i ponownie dobrze wymieszać.

  16. Krok 16:

    Krok 16.

    Ciasto wyjmujemy z lodówki, wkładamy do naczynia do pieczenia i ugniatamy rękami bezpośrednio w formie, aby przykryła dno równą warstwą. Wykonujemy boki o wysokości około 2 cm. Forma nie musi być smarowana, ciasto jest dość tłuste, łatwo oddziela się od ścian.

  17. Krok 17:

    Krok 17.

    Rozłóż nadzienie z roztopionego sera i cebuli na cieście.

  18. Krok 18:

    Krok 18.

    Ostrożnie zginamy boki od ścianek formy i lekko owijamy je nadzieniem, aby utworzyć obręcz wokół obwodu ciasta.

  19. Krok 19:

    Krok 19.

    Umieść ciasto w piekarniku nagrzanym do 180 stopni na 40 minut.

  20. Krok 20:

    Krok 20.

    Po 40 minutach wyjmij formę z gotowym ciastem z przekąskami z piekarnika.

  21. Krok 21:

    Krok 21.

    Uwolnij ciasto z formy i ostrożnie przenieś je na ruszt, aby szybciej ostygło.

  22. Krok 22:

    Krok 22.

    Ciasto z topionym serem i cebulą jest gotowe. Przenosimy go na płaskie naczynie i spłukujemy na stole.

  23. Krok 23:

    Krok 23.

    Kroimy ciasto z nadzieniem cebulowo-serowym na sektory i traktujemy gości.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ser topiony o zawartości tłuszczu 60 % - 354   kcal/100g
  • Ser topiony o zawartości tłuszczu 45 % - 294   kcal/100g
  • Ser "megle" - 590   kcal/100g
  • Ser "Tatar" - 348   kcal/100g
  • Ser "ser" shavru "(Kozi) - 173   kcal/100g
  • Ser"Wiola" - 307   kcal/100g
  • Kefir tłusty - 62   kcal/100g
  • Kefir 1% tłuszczu - 38   kcal/100g
  • Kefir beztłuszczowy - 30   kcal/100g
  • Kefir "Dr beefy" 1,8% tłuszczu - 45   kcal/100g
  • Kefir 2,5% tłuszczu - 53   kcal/100g
  • Margaryna stołowa - 720   kcal/100g
  • Margaryna kremowa - 720   kcal/100g
  • Margaryna mleczna - 743   kcal/100g
  • Margaryna niskotłuszczowa - 384   kcal/100g
  • Margaryna kanapkowa - 688   kcal/100g
  • Margaryna do pieczenia - 675   kcal/100g
  • Margaryna dietetyczna - 366   kcal/100g
  • Margaryna półtłusta 40 % - 415   kcal/100g
  • Margaryna - 720   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Proszek do pieczenia ciasta - 79   kcal/100g
  • Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41   kcal/100g
  • Zieleń - 41   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g

Podobne przepisy