Skrzydła indyka w rękawie

soczysty, smaczny, aromatyczny, zdrowy-alternatywa dla smażenia. Chrupiące, ale jednocześnie bardzo delikatne i soczyste skrzydełka ... jak często chcesz takie pyszne, a smażone-ani-ani. Ale w naszej wersji wszystko jest tak, jak zamówiłeś i nieszkodliwe. Zwłaszcza jeśli dodamy, że uzupełnimy to piękno zdrowymi warzywami. Jako dodatek do skrzydełek z indyka gotowanych w rękawie podaje się owsiankę, makaron itp. Przepis jest po prostu idealny, i to nie tylko na co dzień, ale także na świąteczny stół. Podawaj na dużym talerzu lub w porcjach, możesz nawet usunąć mięso.
wellaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 46 % 11 g
tłuszcze 46 % 11 g
węglowodany 8 % 2 g
147 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Skrzydła należy najpierw umyć, a następnie, po wysuszeniu w wygodny sposób, podzielić na części.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Skrzydełko z indyka jest pyszne nawet po ugotowaniu. Ale co powstrzymuje nas przed uczynieniem go jeszcze smaczniejszym! Więc marynujemy go, soląc na początek, a następnie posypując przyprawami.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Możesz od razu lub nieco później wcierać musztardę i majonez (lub śmietanę) w skrzydła. Niech tak się stanie, podczas gdy piekarnik osiągnie ustawione 180-200 stopni, a ty robisz wszystko do dekoracji(15-20 minut). Możesz marynować dłużej, nawet pozostawić na noc - według własnego gustu.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Zakryj skrzydła folią i kontynuuj. W końcu musisz gotować warzywa do dekoracji.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Podziel brokuły na średniej wielkości parasole.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Następnie obierz marchewki i pokrój je na długie kawałki wzdłuż.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Seler nie wymaga przetwarzania, z wyjątkiem mycia i dzielenia łodyg na krótkie części.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Połącz to piękno i po posoleniu do smaku dopraw ulubionymi przyprawami i posyp olejem.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Jeśli piekarnik jest rozgrzany, musimy włożyć wszystko do rękawa do pieczenia i zawiązać go po obu stronach, wysłać do piekarnika (lepiej na blasze do pieczenia lub na patelni – jak chcesz).

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Następnie wszystko zależy od piekarnika. Średnio 30-40-50 minut może wystarczyć. Nie zapomnij odwrócić – należy to zrobić kilka razy, aby to piękno się nie paliło. Wyjmujemy zawartość rękawa, wkładamy do talerza i w razie potrzeby doprawiamy sosem. Można się cieszyć!

i więcej porad
Nie zmniejszaj warzyw do dekoracji, w przeciwnym razie rozpadną się podczas pieczenia. Lepiej zrobić wszystko na dużą skalę, a następnie pokroić kawałki o pożądanej wielkości na talerzu.
Ilość i jakość ich składu można zmienić według własnego uznania.
jeśli nie ma oliwy z oliwek, użyj oliwy roślinnej.
aby danie było jeszcze zdrowsze, zamień majonez na śmietanę.
rękaw do pieczenia należy mocno zawiązać. Wtedy powietrze nie dostanie się do środka, a zawartość zostanie ugotowana we własnym soku.
jeśli chcesz, aby skrzydła były jeszcze bardziej chrupiące, odetnij górną część rękawa i gotuj bez niego przez kilka minut. Ale nie wysychaj!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Brokuły - 33   kcal/100g
  • Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502   kcal/100g
  • Majonez lekki - 260   kcal/100g
  • Majonez Prowansalski - 624   kcal/100g
  • Majonez "prowansalski" - 627   kcal/100g
  • Majonez stołowy - 627   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Przyprawy suche - 240   kcal/100g
  • Oliwa z oliwek - 913   kcal/100g
  • Musztarda gotowa - 418   kcal/100g
  • Łodyga selera - 12   kcal/100g
  • Skrzydło indyka - 168   kcal/100g

Podobne przepisy