skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Skrzydła należy najpierw umyć, a następnie, po wysuszeniu w wygodny sposób, podzielić na części.
Krok 2:
Skrzydełko z indyka jest pyszne nawet po ugotowaniu. Ale co powstrzymuje nas przed uczynieniem go jeszcze smaczniejszym! Więc marynujemy go, soląc na początek, a następnie posypując przyprawami.
Krok 3:
Możesz od razu lub nieco później wcierać musztardę i majonez (lub śmietanę) w skrzydła. Niech tak się stanie, podczas gdy piekarnik osiągnie ustawione 180-200 stopni, a ty robisz wszystko do dekoracji(15-20 minut). Możesz marynować dłużej, nawet pozostawić na noc - według własnego gustu.
Krok 4:
Zakryj skrzydła folią i kontynuuj. W końcu musisz gotować warzywa do dekoracji.
Krok 5:
Podziel brokuły na średniej wielkości parasole.
Krok 6:
Następnie obierz marchewki i pokrój je na długie kawałki wzdłuż.
Krok 7:
Seler nie wymaga przetwarzania, z wyjątkiem mycia i dzielenia łodyg na krótkie części.
Krok 8:
Połącz to piękno i po posoleniu do smaku dopraw ulubionymi przyprawami i posyp olejem.
Krok 9:
Jeśli piekarnik jest rozgrzany, musimy włożyć wszystko do rękawa do pieczenia i zawiązać go po obu stronach, wysłać do piekarnika (lepiej na blasze do pieczenia lub na patelni – jak chcesz).
Krok 10:
Następnie wszystko zależy od piekarnika. Średnio 30-40-50 minut może wystarczyć. Nie zapomnij odwrócić – należy to zrobić kilka razy, aby to piękno się nie paliło. Wyjmujemy zawartość rękawa, wkładamy do talerza i w razie potrzeby doprawiamy sosem. Można się cieszyć!
i więcej porad
Nie zmniejszaj warzyw do dekoracji, w przeciwnym razie rozpadną się podczas pieczenia. Lepiej zrobić wszystko na dużą skalę, a następnie pokroić kawałki o pożądanej wielkości na talerzu.
Ilość i jakość ich składu można zmienić według własnego uznania.
jeśli nie ma oliwy z oliwek, użyj oliwy roślinnej.
aby danie było jeszcze zdrowsze, zamień majonez na śmietanę.
rękaw do pieczenia należy mocno zawiązać. Wtedy powietrze nie dostanie się do środka, a zawartość zostanie ugotowana we własnym soku.
jeśli chcesz, aby skrzydła były jeszcze bardziej chrupiące, odetnij górną część rękawa i gotuj bez niego przez kilka minut. Ale nie wysychaj!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Brokuły - 33 kcal/100g
- Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502 kcal/100g
- Majonez lekki - 260 kcal/100g
- Majonez Prowansalski - 624 kcal/100g
- Majonez "prowansalski" - 627 kcal/100g
- Majonez stołowy - 627 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Przyprawy suche - 240 kcal/100g
- Oliwa z oliwek - 913 kcal/100g
- Musztarda gotowa - 418 kcal/100g
- Łodyga selera - 12 kcal/100g
- Skrzydło indyka - 168 kcal/100g