królik duszony z marchewką i cebulą w winie i pikantnych ziołach

soczysty i miękki duszony królik o pachnącym zapachu. Królik okazuje się bardzo delikatny i pachnący. Wino nie jest wyczuwalne w smaku, jest tylko lekki aromat. Możesz dodać różne zioła, za każdym razem będzie inny smak, a zamiast wina możesz wziąć piwo, ale bardziej lubię wino.
IrishaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 35 % 9 g
tłuszcze 42 % 11 g
węglowodany 23 % 6 g
136 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Królik ten przepis można gotować na dwa sposoby lub gotować na wolnym ogniu na kuchence lub piec w piekarniku. Najlepiej dusić w kotle lub w grubościennym rondlu, ponieważ nie mam kotła, postanowiłem po prostu upiec królika w piekarniku. Więc zacznijmy. Bierzemy naszego królika (wziąłem połowę tuszy), kroimy na kawałki, mięso dokładnie myjemy i suszymy, solimy, pieprzymy do smaku (dodaję sól i pieprz natychmiast podczas smażenia mięsa).

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Na patelni rozgrzej masło roślinne (aby masło się nie paliło), dodaj jeden ząbek czosnku (nie trzeba go obierać, ale po prostu zmiażdżyć, posłuży nam do smaku). Czosnek musi być monitorowany, aby nie zaczął się palić, jeśli bardzo się zarumieni, po prostu wyciągnij go z patelni.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Wysyłamy nasze mięso na patelnię, smażymy na złoty kolor najpierw z jednej strony.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Następnie odwróć i usmaż z innym.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Na patelnię po mięsie dodaj nasze małe cebule, marchewki pokrojone w duże kostki, drugi ząbek czosnku i pikantne zioła (jeśli na patelni jest mało oleju, możesz dodać kawałek masła).

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Smaż wszystko przez kilka minut na średnim ogniu.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Wysyłamy smażone mięso do naczynia do pieczenia (jeśli pieczesz wszystko w piekarniku). Połóż smażone warzywa na wierzchu (jeśli wszystko dusisz w kotle, nie układaj mięsa, ale po prostu dodaj do niego cebulę i wszystko inne, podgrzej wszystko razem i dodaj wino i gotuj na wolnym ogniu, aż będzie ugotowane na małym ogniu).

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Napełnij naszego królika warzywami winem (wino powinno pokrywać królika do połowy, jeśli jest mało, dodaj trochę wody). Przykryj formę pokrywką (lub jak ja, Zamknij szczelnie folią) i wyślij do piekarnika, aby dusić-piec w 200 C, aż będzie gotowy (skup się na mięsie). Danie jest gotowe! Teraz wiesz, jak upiec królika z marchewką i cebulą.

smacznego dla Ciebie i Twojej rodziny!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Królik (cięcie) - 188   kcal/100g
  • Królik pieczony - 241   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Białe wino - 78   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Przyprawy suche - 240   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g

Podobne przepisy