ciasto Absheron Baku

tradycyjny deser pochodzi z Azerbejdżanu! Pyszne i piękne! Ciasto & quot; Apsheron & quot; to wizytówka Baku i jeden z najpopularniejszych przepisów w kraju. Ten deser idealnie łączy delikatny krem i lekki biszkopt z wyraźnym smakiem orzechów włoskich. Charakterystyczna dekoracja z orzechami to atrakcja ciasta, która podkreśla smak.
ZinaidaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 10 % 7 g
tłuszcze 35 % 25 g
węglowodany 55 % 39 g
404 kcal
IG: 5 / 0 / 95

metoda gotowania

czas gotowania: 1 D 1 h 15 min

podstawą ciasta Apsheron są ciastka z orzechów biszkoptowych. Aby je przygotować, oddziel białka od żółtek. Następnie pracujemy z białkami. Wlej je do miski miksera i zacznij ubijać, aż powstanie piana, powinny kilkakrotnie urosnąć i pozostawić szczyty.

po osiągnięciu pożądanej konsystencji białek dodaj cukier i wanilinę w małych porcjach. W takim przypadku proces ubijania nie zatrzymuje się. Po wprowadzeniu całego cukru, a masa jest gęsta i błyszcząca, zaczynamy dodawać żółtka. Wprowadzamy je pojedynczo, ciągle ubijając, aż całkowicie połączą się w jednorodną masę.

w przepisie na ciasto możesz użyć sody lub proszku do pieczenia. Jeśli wybieramy sodę, gasimy ją octem i dodajemy do mieszanki jajeczno-cukrowej. Jeśli proszek do pieczenia, wlej go do głębokiej miski, przesiej mąkę i wymieszaj suche składniki trzepaczką lub widelcem.

orzechy to jeden z głównych elementów ciasta, który nadaje mu charakterystyczny smak. Orzechy włoskie należy posiekać, a wielkość kawałków zależy od osobistego gustu. Mogą być duże, aby czuć się podczas jedzenia, lub mogą być praktycznie mąką, aby tylko nadać swój smak ciastku.

w małych porcjach dodajemy mąkę i posiekane orzechy do mieszanki jajecznej, każdą porcję mieszamy szpatułką, na tym etapie nie używamy miksera, staramy się zachować pęcherzyki powietrza.

Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Przykryj naczynie do pieczenia pergaminem, jest to obowiązkowe, ciasta orzechowe przyklejają się, a zwykłe smarowanie olejem nie uchroni przed tym. Ciasto jest warunkowo podzielone na 3 części, wlej pierwszą do formy i wyślij do pieczenia przez 20 minut. Gotowość sprawdzamy szpikulcem, może się różnić w zależności od średnicy formy i grubości ciasta.

wyjmij gotowe ciasto z piekarnika i pozostaw w formie na 10 minut. Jest bardzo kruchy i ten czas jest potrzebny, aby go ustabilizować i bezpiecznie usunąć. Ostrożnie wyjmij ciasto z formy, usuń papier, uważając, aby nie uszkodzić powierzchni. Pozostaw do całkowitego ostygnięcia, piecząc w międzyczasie dwa pozostałe ciasta.

póki jest czas, zajmijmy się kremem. W rondlu z grubym dnem łączymy mleko i cukier, dobrze mieszamy, dodajemy mąkę i mieszamy, aż nie będzie grudek. Doprowadzić do wrzenia i gotować na małym ogniu, aż zgęstnieje. Pozostawiamy do ostygnięcia, aby przyspieszyć proces, możemy przenieść bazę kremu na zimny, głęboki talerz.

ubij zmiękczone masło mikserem, aż stanie się białe. W małych porcjach dodajemy mleko skondensowane, całkowicie mieszając każdą porcję. Ubijamy kolejne 5 minut po dodaniu całego skondensowanego mleka do śmietany. Przenieś bazę kremu na łyżkę, nie przestając bić.

ciasta i krem są w pełni gotowe, możesz zacząć składać ciasto. Krem jest warunkowo podzielony na 4 części. Kładziemy dolne ciasto na naczyniu, obficie smarujemy, następnie drugie ciasto, smarujemy i kończymy trzecim. Nasmaruj górę i boki, pozostawiając jedną porcję kremu do dekoracji.

posiekaj orzechy do dekoracji na duże kawałki i posyp boki. W razie potrzeby udekoruj wierzch ciasta pozostałą śmietaną. Gotowe ciasto wysyłamy do lodówki na jeden dzień, aby było dobrze nasycone.

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Orzechy włoskie - 650   kcal/100g
  • Czarny orzech angielski - 628   kcal/100g
  • Czarny orzech perski - 651   kcal/100g
  • Masło orzechowe - 925   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Mleko skondensowane z cukrem - 324   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Ocet winny (3%) - 9   kcal/100g
  • Ocet 9% - 11   kcal/100g
  • Ocet balsamiczny - 88   kcal/100g
  • Ocet jabłkowy - 14   kcal/100g
  • Ocet - 11   kcal/100g
  • Wanilina - 288   kcal/100g
  • Soda spożywcza - 0   kcal/100g

Podobne przepisy