skład / składniki
metoda gotowania
podstawą ciasta Apsheron są ciastka z orzechów biszkoptowych. Aby je przygotować, oddziel białka od żółtek. Następnie pracujemy z białkami. Wlej je do miski miksera i zacznij ubijać, aż powstanie piana, powinny kilkakrotnie urosnąć i pozostawić szczyty.
po osiągnięciu pożądanej konsystencji białek dodaj cukier i wanilinę w małych porcjach. W takim przypadku proces ubijania nie zatrzymuje się. Po wprowadzeniu całego cukru, a masa jest gęsta i błyszcząca, zaczynamy dodawać żółtka. Wprowadzamy je pojedynczo, ciągle ubijając, aż całkowicie połączą się w jednorodną masę.
w przepisie na ciasto możesz użyć sody lub proszku do pieczenia. Jeśli wybieramy sodę, gasimy ją octem i dodajemy do mieszanki jajeczno-cukrowej. Jeśli proszek do pieczenia, wlej go do głębokiej miski, przesiej mąkę i wymieszaj suche składniki trzepaczką lub widelcem.
orzechy to jeden z głównych elementów ciasta, który nadaje mu charakterystyczny smak. Orzechy włoskie należy posiekać, a wielkość kawałków zależy od osobistego gustu. Mogą być duże, aby czuć się podczas jedzenia, lub mogą być praktycznie mąką, aby tylko nadać swój smak ciastku.
w małych porcjach dodajemy mąkę i posiekane orzechy do mieszanki jajecznej, każdą porcję mieszamy szpatułką, na tym etapie nie używamy miksera, staramy się zachować pęcherzyki powietrza.
Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Przykryj naczynie do pieczenia pergaminem, jest to obowiązkowe, ciasta orzechowe przyklejają się, a zwykłe smarowanie olejem nie uchroni przed tym. Ciasto jest warunkowo podzielone na 3 części, wlej pierwszą do formy i wyślij do pieczenia przez 20 minut. Gotowość sprawdzamy szpikulcem, może się różnić w zależności od średnicy formy i grubości ciasta.
wyjmij gotowe ciasto z piekarnika i pozostaw w formie na 10 minut. Jest bardzo kruchy i ten czas jest potrzebny, aby go ustabilizować i bezpiecznie usunąć. Ostrożnie wyjmij ciasto z formy, usuń papier, uważając, aby nie uszkodzić powierzchni. Pozostaw do całkowitego ostygnięcia, piecząc w międzyczasie dwa pozostałe ciasta.
póki jest czas, zajmijmy się kremem. W rondlu z grubym dnem łączymy mleko i cukier, dobrze mieszamy, dodajemy mąkę i mieszamy, aż nie będzie grudek. Doprowadzić do wrzenia i gotować na małym ogniu, aż zgęstnieje. Pozostawiamy do ostygnięcia, aby przyspieszyć proces, możemy przenieść bazę kremu na zimny, głęboki talerz.
ubij zmiękczone masło mikserem, aż stanie się białe. W małych porcjach dodajemy mleko skondensowane, całkowicie mieszając każdą porcję. Ubijamy kolejne 5 minut po dodaniu całego skondensowanego mleka do śmietany. Przenieś bazę kremu na łyżkę, nie przestając bić.
ciasta i krem są w pełni gotowe, możesz zacząć składać ciasto. Krem jest warunkowo podzielony na 4 części. Kładziemy dolne ciasto na naczyniu, obficie smarujemy, następnie drugie ciasto, smarujemy i kończymy trzecim. Nasmaruj górę i boki, pozostawiając jedną porcję kremu do dekoracji.
posiekaj orzechy do dekoracji na duże kawałki i posyp boki. W razie potrzeby udekoruj wierzch ciasta pozostałą śmietaną. Gotowe ciasto wysyłamy do lodówki na jeden dzień, aby było dobrze nasycone.
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Orzechy włoskie - 650 kcal/100g
- Czarny orzech angielski - 628 kcal/100g
- Czarny orzech perski - 651 kcal/100g
- Masło orzechowe - 925 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Mleko skondensowane z cukrem - 324 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Ocet winny (3%) - 9 kcal/100g
- Ocet 9% - 11 kcal/100g
- Ocet balsamiczny - 88 kcal/100g
- Ocet jabłkowy - 14 kcal/100g
- Ocet - 11 kcal/100g
- Wanilina - 288 kcal/100g
- Soda spożywcza - 0 kcal/100g