pralinki Krem czekoladowo-orzechowy

Spróbuj zrobić krem do ciasta na bazie orzechów! Ten krem jest dość prosty w przygotowaniu, ale moim zdaniem smakuje znacznie jaśniej niż krem i śmietana. Z tortem pralinowym każdy będzie grał w nowy sposób i nabierze bogatego smaku. Nie bój się eksperymentować, przygotuj ze mną praliny!
svetikaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 15 % 14 g
tłuszcze 57 % 52 g
węglowodany 28 % 26 g
602 kcal
IG: 40 / 0 / 60

metoda gotowania

Czas gotowania: 40 min

1. Rozłóż orzechy laskowe na blasze do pieczenia cienką warstwą i wyślij do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Smażyć orzechy przez 15 minut, mieszać co 5 minut.

2. Prażone orzechy laskowe układamy na czystym ręczniku kuchennym, zbieramy brzegi w torebce i przecieramy orzechy rękami przez ręcznik, aby usunąć łuskę (Cała łuska nie odejdzie, ale duża połowa jest dokładna, a to wystarczy.

3. Pozwól orzechom trochę ostygnąć, a następnie zmiel je blenderem prawie na proszek (proces ten zajął mi około 3-4 minut).

4. Do powstałej masy orzechowej (nawiasem mówiąc, konsystencja przypomina mieszankę masła) wlej proszek kakaowy, cukier i szczyptę soli. Dokładnie wymieszaj.

5. Wlej wodę do rondla, Wyślij do ognia, zagotuj. Masę orzechowo-czekoladową przenosimy do małej miski i instalujemy nad wrzącą wodą. Wymieszaj krem i gotuj na parze, aż kryształy cukru całkowicie się stopią, a masa zamieni się w gęstą pastę.

wlej praliny do słoika, pozwól mu ostygnąć do temperatury pokojowej i wyślij do lodówki, możesz przechowywać krem przez 2 miesiące.

gotuj w dobrym nastroju i pozwól ci się udać!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Orzechy laskowe - 670   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Kakao w proszku - 374   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g

Podobne przepisy