skład / składniki
metoda gotowania
1. Rozłóż orzechy laskowe na blasze do pieczenia cienką warstwą i wyślij do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Smażyć orzechy przez 15 minut, mieszać co 5 minut.
2. Prażone orzechy laskowe układamy na czystym ręczniku kuchennym, zbieramy brzegi w torebce i przecieramy orzechy rękami przez ręcznik, aby usunąć łuskę (Cała łuska nie odejdzie, ale duża połowa jest dokładna, a to wystarczy.
3. Pozwól orzechom trochę ostygnąć, a następnie zmiel je blenderem prawie na proszek (proces ten zajął mi około 3-4 minut).
4. Do powstałej masy orzechowej (nawiasem mówiąc, konsystencja przypomina mieszankę masła) wlej proszek kakaowy, cukier i szczyptę soli. Dokładnie wymieszaj.
5. Wlej wodę do rondla, Wyślij do ognia, zagotuj. Masę orzechowo-czekoladową przenosimy do małej miski i instalujemy nad wrzącą wodą. Wymieszaj krem i gotuj na parze, aż kryształy cukru całkowicie się stopią, a masa zamieni się w gęstą pastę.
wlej praliny do słoika, pozwól mu ostygnąć do temperatury pokojowej i wyślij do lodówki, możesz przechowywać krem przez 2 miesiące.
gotuj w dobrym nastroju i pozwól ci się udać!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Orzechy laskowe - 670 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Kakao w proszku - 374 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g