rozpinaj mięso

rozpieszczaj swoje ulubione rozpinane mięso - jest pyszne! Tradycyjne rozpinacze są przygotowywane z nadzieniem rybnym, ale nadzienie mięsne nie jest najgorszą opcją. Takie kurtki są bardziej satysfakcjonujące i pożywne. Jeśli twoja rodzina uwielbia dania mięsne, ten przepis będzie odpowiedni.
EllisaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 19 % 8 g
tłuszcze 49 % 21 g
węglowodany 33 % 14 g
285 kcal
IG: 14 / 0 / 86

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 2 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj ciasto drożdżowe. Najpierw zrobimy ciasto. Podgrzej mleko do temperatury 35 stopni. Rozcieńczyć w nim drożdże, dodać cukier, sól, przesiać czwartą część przygotowanej i przesianej mąki i wymieszać. Gęstość mieszanki powinna przypominać tłustą śmietanę. Umieść ciasto w ciepłym miejscu na 20 minut.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Wlej pozostałą mąkę do ciasta, które również należy przesiać. Wlej olej i zagniataj gładkie i elastyczne ciasto. Formujemy piłkę, przenosimy ją do miski, przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy w ciepłe miejsce na 1 godzinę. Powinno być jak najbardziej odpowiednie.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Przygotowanie nadzienia. Obierz cebulę i smaż na patelni z dodatkiem masła na złoty kolor, wymieszaj. Dodaj mięso mielone, sól i ulubione przyprawy do cebuli.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Smaż masę również podczas mieszania - nie wysuszaj jej. Przybliżony czas smażenia to 7 minut na umiarkowanym ogniu.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Ugniatamy ciasto, formujemy kiełbasę i dzielimy nożem na równe kawałki,od których wielkości zależy wielkość rozpinania. Rozwałkuj każdy kawałek w cienkie ciasto i wytnij go z dwóch krawędzi.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Kładziemy nadzienie na środku, odciągamy nacięte krawędzie, wsuwamy jeden przez drugi i ściskamy go z boków. Dostaniemy półotwarte rozpinki.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Przykryj blachę do pieczenia papierem do pieczenia, posmaruj ją olejem. Kładziemy na wierzchu kurtki z mięsem. Smarujemy je jajkiem i odstawiamy na 20 minut.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Wkładamy blachę do pieczenia do piekarnika, pieczemy ją przez 30 minut w temperaturze 180 stopni.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    W tym czasie zarumienią się i będą w pełni ugotowane. Teraz wiesz, jak upiec rozpórki z mięsem!

piękny wygląd rozpinanych mięs spodoba się wszystkim. Upraszczając przygotowanie gotowego półproduktu, zaoszczędzisz własny czas. Takie kurtki mięsne są pyszne na ciepło i na zimno. Możesz podawać z mlekiem, kefirem, herbatą, kompotem i innymi napojami według własnego gustu. Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Drożdże prasowane - 109   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Mieszane mięso mielone - 351   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Przyprawy suche - 240   kcal/100g

Podobne przepisy