skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj ciasto drożdżowe. Najpierw zrobimy ciasto. Podgrzej mleko do temperatury 35 stopni. Rozcieńczyć w nim drożdże, dodać cukier, sól, przesiać czwartą część przygotowanej i przesianej mąki i wymieszać. Gęstość mieszanki powinna przypominać tłustą śmietanę. Umieść ciasto w ciepłym miejscu na 20 minut.
Krok 2:
Wlej pozostałą mąkę do ciasta, które również należy przesiać. Wlej olej i zagniataj gładkie i elastyczne ciasto. Formujemy piłkę, przenosimy ją do miski, przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy w ciepłe miejsce na 1 godzinę. Powinno być jak najbardziej odpowiednie.
Krok 3:
Przygotowanie nadzienia. Obierz cebulę i smaż na patelni z dodatkiem masła na złoty kolor, wymieszaj. Dodaj mięso mielone, sól i ulubione przyprawy do cebuli.
Krok 4:
Smaż masę również podczas mieszania - nie wysuszaj jej. Przybliżony czas smażenia to 7 minut na umiarkowanym ogniu.
Krok 5:
Ugniatamy ciasto, formujemy kiełbasę i dzielimy nożem na równe kawałki,od których wielkości zależy wielkość rozpinania. Rozwałkuj każdy kawałek w cienkie ciasto i wytnij go z dwóch krawędzi.
Krok 6:
Kładziemy nadzienie na środku, odciągamy nacięte krawędzie, wsuwamy jeden przez drugi i ściskamy go z boków. Dostaniemy półotwarte rozpinki.
Krok 7:
Przykryj blachę do pieczenia papierem do pieczenia, posmaruj ją olejem. Kładziemy na wierzchu kurtki z mięsem. Smarujemy je jajkiem i odstawiamy na 20 minut.
Krok 8:
Wkładamy blachę do pieczenia do piekarnika, pieczemy ją przez 30 minut w temperaturze 180 stopni.
Krok 9:
W tym czasie zarumienią się i będą w pełni ugotowane. Teraz wiesz, jak upiec rozpórki z mięsem!
piękny wygląd rozpinanych mięs spodoba się wszystkim. Upraszczając przygotowanie gotowego półproduktu, zaoszczędzisz własny czas. Takie kurtki mięsne są pyszne na ciepło i na zimno. Możesz podawać z mlekiem, kefirem, herbatą, kompotem i innymi napojami według własnego gustu. Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Drożdże prasowane - 109 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Mieszane mięso mielone - 351 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Przyprawy suche - 240 kcal/100g