skład / składniki
metoda gotowania
rozbij jajka do głębokiej miski, wlej cukier, ubij mikserem, aż zwiększy się objętość, około 7-10 minut, masa powinna wybielić. Przesiej mąkę ze skrobią, delikatnie wymieszaj suche składniki z przewiewną masą jajeczną. Wlać ciasto do formy wyłożonej pergaminem, wysłać do piekarnika, piec w 170 stopniach przez 40 minut.
wlej śmietanę do głębokiej miski, dodaj śmietanę, wlej cukier i wanilinę, ubij do puszystości. Z ananasów odsącz syrop, jeśli kawałki są duże, pokrój je nożem na mniejsze kostki.
biszkopt kroimy na dwie części, z których jedną namaczamy syropem ananasowym, obficie smarujemy kremem, na śmietanie rozprowadzamy połowę ananasów i drugie ciasto biszkoptowe. Namocz powierzchnię sokiem ananasowym i posmaruj pozostałą śmietaną, wyślij ciasto do lodówki na 2 godziny.
po określonym czasie rozpuszczamy galaretkę owocową zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Wyjmujemy ciasto z lodówki, rozprowadzamy Pozostałe ananasy na powierzchni i wylewamy galaretkę, szybko twardnieje na schłodzonym cieście. Posyp wiórkami kokosowymi na wierzchu i włóż ciasto do lodówki na godzinę.
podawaj smakołyk na stole, krojąc go na kawałki.
Poczęstuj się zdrowo!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Maślanka - 36 kcal/100g
- Śmietanka 20% tłuszczu - 300 kcal/100g
- Śmietanka 10% tłuszczu - 120 kcal/100g
- Śmietanka - 300 kcal/100g
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Ananasy - 49 kcal/100g
- Ananasy w puszkach - 57 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Galaretka - 80 kcal/100g
- Skrobia - 320 kcal/100g
- Wiórki kokosowe - 592 kcal/100g
- Wanilina - 288 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g