skład / składniki
metoda gotowania
do przepisu potrzebne będą proste produkty z kategorii "zawsze pod ręką". Wybierając ziemniaki, preferuj kruche odmiany instant.Wybierz śmietanę o zawartości tłuszczu od 21 procent. Filet z kurczaka w przepisie można zastąpić filetem z indyka. Ilość i skład przypraw można zmieniać według własnych upodobań.
opłucz ziemniaki pod bieżącą wodą, obierz, Wytnij Oczy. Za pomocą specjalnej tarki pokrój warzywo na cienkie plasterki do 2 mm.przygotowane plastry włożyć do miski, opłukać w wodzie z nadmiaru skrobi. Spuścić wodę.
cebulę obrać i pokroić w cienkie półpierścienie. W razie potrzeby lekko skrop octem.
Usuń filet z kurczaka z tłuszczu i folii, opłucz i osusz ręcznikiem papierowym. Pokrój w małe plastry o grubości 5 mm.
obierz czosnek, przepuść przez prasę. Wymieszaj śmietanę z czosnkiem.
zetrzyj ser.
nasmaruj miskę do pieczenia olejem roślinnym. Ułóż plastry ziemniaków w jednej warstwie. Sól, pieprz, posyp przyprawami. Posmaruj warstwę sosem śmietanowym.
rozłóż przygotowany filet. Nasmaruj adjiką. Posyp przygotowaną cebulą.
powtarzaj warstwy aż do zakończenia komponentów.
wlej pozostały sos śmietanowy i posyp naczynie startym serem.
piec w piekarniku o temperaturze 200 - 210 stopni na złoty kolor przez 50 - 60 minut.
sprawdź gotowość za pomocą widelca. Plastry ziemniaków powinny być miękkie i łatwe do przekłucia.
zapiekankę można podawać w formie, w której została upieczona. Możesz uzupełnić danie sałatką ze świeżych warzyw i białym chlebem.
danie ma jasny, bogaty mięsny smak z aromatem przypraw i ziół.Jest wystarczająco sycący, ale nie ciężki.Wskazane jest, aby nie gotować zapiekanki na przyszłość. Po schłodzeniu traci swój smak, a delikatny ser twardnieje.
danie z pewnością spodoba się Twoim bliskim szczególnie męskiej części. Możesz urozmaicić smak zapiekanki, dodając świeże pomidory zamiast adżiki.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Ziemniaki pieczone - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Ser "Holenderski" - 352 kcal/100g
- Ser "szwajcarski" - 335 kcal/100g
- Ser "rosyjski" - 366 kcal/100g
- Ser "Kostroma" - 345 kcal/100g
- Ser "Jarosław" - 361 kcal/100g
- Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser "Radziecki" - 400 kcal/100g
- Ser"stepowy" - 362 kcal/100g
- Ser "uglicki" - 347 kcal/100g
- Ser "poshechonsky" - 350 kcal/100g
- Ser "Lambert" - 377 kcal/100g
- Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400 kcal/100g
- Ser "Chester" 50% tłuszczu - 363 kcal/100g
- Ser "edamer" 40% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395 kcal/100g
- Ser Emmental 45% tłuszczu - 420 kcal/100g
- Ser "gouda" 45% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser "aiadeus" - 364 kcal/100g
- Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360 kcal/100g
- Ser "lo spalmino" - 61 kcal/100g
- Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401 kcal/100g
- Ser biały - 100 kcal/100g
- Ser żółty tłusty - 260 kcal/100g
- Ser Ałtajski - 355 kcal/100g
- Kowieński ser - 355 kcal/100g
- Ser Łotewski - 316 kcal/100g
- Ser Limburger - 327 kcal/100g
- Litewski ser - 250 kcal/100g
- Ser Jeziorny - 350 kcal/100g
- Gruyere ser - 396 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Kolendra suszona mielona - 216 kcal/100g
- Kolendra - 25 kcal/100g
- Kolendra, kolendra - 25 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Tymianek - 101 kcal/100g
- Tymianek suszony - 276 kcal/100g
- Tymianek - 276 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Adjika - 59 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Rozmaryn suchy - 131 kcal/100g
- Pierś z kurczaka (filet) - 113 kcal/100g
- Gałka muszkatołowa - 556 kcal/100g