zapiekanka z ziemniakami i filetem z kurczaka

obfita zapiekanka-ratunek dla zapracowanych gospodyń domowych. Proste domowe danie z klasyczną kombinacją produktów urozmaici twoją zwykłą dietę i wypełni dom apetycznymi zapachami. Gotowanie nie będzie trudne,a wynik zachwyci.
KomarovaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 36 % 10 g
tłuszcze 32 % 9 g
węglowodany 32 % 9 g
150 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h 20 min

do przepisu potrzebne będą proste produkty z kategorii "zawsze pod ręką". Wybierając ziemniaki, preferuj kruche odmiany instant.Wybierz śmietanę o zawartości tłuszczu od 21 procent. Filet z kurczaka w przepisie można zastąpić filetem z indyka. Ilość i skład przypraw można zmieniać według własnych upodobań.
opłucz ziemniaki pod bieżącą wodą, obierz, Wytnij Oczy. Za pomocą specjalnej tarki pokrój warzywo na cienkie plasterki do 2 mm.przygotowane plastry włożyć do miski, opłukać w wodzie z nadmiaru skrobi. Spuścić wodę.
cebulę obrać i pokroić w cienkie półpierścienie. W razie potrzeby lekko skrop octem.
Usuń filet z kurczaka z tłuszczu i folii, opłucz i osusz ręcznikiem papierowym. Pokrój w małe plastry o grubości 5 mm.
obierz czosnek, przepuść przez prasę. Wymieszaj śmietanę z czosnkiem.
zetrzyj ser.
nasmaruj miskę do pieczenia olejem roślinnym. Ułóż plastry ziemniaków w jednej warstwie. Sól, pieprz, posyp przyprawami. Posmaruj warstwę sosem śmietanowym.
rozłóż przygotowany filet. Nasmaruj adjiką. Posyp przygotowaną cebulą.
powtarzaj warstwy aż do zakończenia komponentów.
wlej pozostały sos śmietanowy i posyp naczynie startym serem.
piec w piekarniku o temperaturze 200 - 210 stopni na złoty kolor przez 50 - 60 minut.
sprawdź gotowość za pomocą widelca. Plastry ziemniaków powinny być miękkie i łatwe do przekłucia.
zapiekankę można podawać w formie, w której została upieczona. Możesz uzupełnić danie sałatką ze świeżych warzyw i białym chlebem.
danie ma jasny, bogaty mięsny smak z aromatem przypraw i ziół.Jest wystarczająco sycący, ale nie ciężki.Wskazane jest, aby nie gotować zapiekanki na przyszłość. Po schłodzeniu traci swój smak, a delikatny ser twardnieje.
danie z pewnością spodoba się Twoim bliskim szczególnie męskiej części. Możesz urozmaicić smak zapiekanki, dodając świeże pomidory zamiast adżiki.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Ziemniaki pieczone - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Ser "Holenderski" - 352   kcal/100g
  • Ser "szwajcarski" - 335   kcal/100g
  • Ser "rosyjski" - 366   kcal/100g
  • Ser "Kostroma" - 345   kcal/100g
  • Ser "Jarosław" - 361   kcal/100g
  • Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "Radziecki" - 400   kcal/100g
  • Ser"stepowy" - 362   kcal/100g
  • Ser "uglicki" - 347   kcal/100g
  • Ser "poshechonsky" - 350   kcal/100g
  • Ser "Lambert" - 377   kcal/100g
  • Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400   kcal/100g
  • Ser "Chester" 50% tłuszczu - 363   kcal/100g
  • Ser "edamer" 40% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395   kcal/100g
  • Ser Emmental 45% tłuszczu - 420   kcal/100g
  • Ser "gouda" 45% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "aiadeus" - 364   kcal/100g
  • Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360   kcal/100g
  • Ser "lo spalmino" - 61   kcal/100g
  • Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401   kcal/100g
  • Ser biały - 100   kcal/100g
  • Ser żółty tłusty - 260   kcal/100g
  • Ser Ałtajski - 355   kcal/100g
  • Kowieński ser - 355   kcal/100g
  • Ser Łotewski - 316   kcal/100g
  • Ser Limburger - 327   kcal/100g
  • Litewski ser - 250   kcal/100g
  • Ser Jeziorny - 350   kcal/100g
  • Gruyere ser - 396   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Kolendra suszona mielona - 216   kcal/100g
  • Kolendra - 25   kcal/100g
  • Kolendra, kolendra - 25   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Tymianek - 101   kcal/100g
  • Tymianek suszony - 276   kcal/100g
  • Tymianek - 276   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Adjika - 59   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Rozmaryn suchy - 131   kcal/100g
  • Pierś z kurczaka (filet) - 113   kcal/100g
  • Gałka muszkatołowa - 556   kcal/100g

Podobne przepisy