skład / składniki
gotowanie krok po kroku
posiekaj margarynę lub masło z połową proporcji mąki.
Dodaj zimne mleko, sól, sodę gaszoną octem i wymieszaj.
dodaj resztę mąki i zagniataj ciasto rękami. Powinien być miękki i elastyczny.
podziel ciasto na 5-6 równych części.
rozwałkuj każdą część, Wytnij koła i piecz na blasze do pieczenia (nie ma potrzeby smarowania i posypywania) przez około 10 minut w temperaturze 180C.
przygotuj krem:
ubij szklankę cukru ze śmietaną w zimnej kąpieli wodnej.
osobno zmielić żurawinę z cukrem lub przepuścić przez maszynkę do mięsa i zmiksować z cukrem.
najpierw posmaruj gotowe ciasta śmietaną, a na wierzchu krówką żurawinową.
posyp wierzch ciasta kawałkami czekolady lub udekoruj według własnego uznania.
włóż domowe ciasto żurawinowe do lodówki do namoczenia na 12 godzin.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Żurawina - 26 kcal/100g
- Czekolada mleczno-orzechowa - 542 kcal/100g
- Czekolada orzechowa - 580 kcal/100g
- Czekolada porowata mleczna - 506 kcal/100g
- Czekolada kremowa - 560 kcal/100g
- Czekolada - 550 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Soda spożywcza - 0 kcal/100g