ciasto pełnoziarniste

Prosty i pyszny, z dwóch rodzajów mąki, z soczystym nadzieniem! Ciasto pełnoziarniste zachwyci cię swoim smakiem od pierwszej próby. Ma bardzo ciekawą konsystencję i jasny karmelowy smak. A to w połączeniu z warstwą truskawek okazuje się boskie!
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 16 % 5 g
tłuszcze 6 % 2 g
węglowodany 77 % 24 g
135 kcal
IG: 38 / 8 / 54

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 20 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić ciasto pełnoziarniste? Aby rozpocząć, przygotuj niezbędne składniki zgodnie z listą. Weź duże wybrane jajka. Brązowy cukier można zastąpić zwykłym białym. Kefir powinien mieć temperaturę pokojową, więc wcześniej wyjmij go z lodówki. Zawartość tłuszczu w kefirze wynosi 2,5%. Zamiast truskawek możesz wziąć jabłka lub inne jagody, owoce.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Dokładnie umyj truskawki, osusz. Usuń kucyki. Pokrój jagody na pół. Możesz przygotować takie ciasto z dowolnymi jagodami lub owocami, ale najlepiej smakuje z truskawkami i jabłkami. Wskazane jest, aby wziąć świeże truskawki - nie ma w nich tyle wilgoci, co mrożone. Jeśli truskawki są zamrożone, najpierw je rozmrozić i spuścić cały sok.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Przesiej oba rodzaje mąki do miski i wymieszaj z proszkiem do pieczenia i solą. Możesz zastąpić całą mąkę pełnoziarnistą, ale wtedy ciasto okaże się gęstsze w konsystencji. Dlatego wypieki z mąką pełnoziarnistą są zwykle rozcieńczane mąką pszenną najwyższej jakości.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Wlej kefir o temperaturze pokojowej. Wszystko dokładnie wymieszaj trzepaczką do uzyskania jednorodnej lepkiej masy. Pamiętaj, że mąka może zająć ci mniej lub więcej, spójrz na konsystencję ciasta.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Dodaj skórkę z cytryny i dobrze wymieszaj masę.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    W osobnej misce ubij jajka z cukrem i cukrem waniliowym w puszystą pianę.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Masa powinna zwiększyć objętość 3-4 razy. Powinno być dużo pęcherzyków powietrza.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Wlej ubite jajka do mieszanki kefir-mąka. Delikatnie wymieszaj.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    W wyłożonym pergaminem i wysmarowanym tłuszczem naczyniu do pieczenia wyłożyć połowę ciasta. Ułóż pokrojone truskawki na wierzchu.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Rozłóż pozostałe ciasto na wierzchu. Piec ciasto w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 50 minut. Dokładny czas zależy od piekarnika i grubości ciasta.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Wyjmij gotowe ciasto z formy, posyp w razie potrzeby cukrem pudrem i podawaj. Smacznego!

przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Aby uniknąć błędów, przeczytaj o mące i jej właściwościach!

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !

do tego przepisu wystarczy każda forma odporna na ciepło. Jeśli używasz formy silikonowej, nie musisz smarować jej masłem lub margaryną. Ale lepiej jest lekko nasmarować metalowe, ceramiczne lub szklane naczynia olejem roślinnym, aby wypieki się nie przypaliły.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Truskawka - 30   kcal/100g
  • Świeżo mrożone słodkie truskawki - 44   kcal/100g
  • Kefir tłusty - 62   kcal/100g
  • Kefir 1% tłuszczu - 38   kcal/100g
  • Kefir beztłuszczowy - 30   kcal/100g
  • Kefir "Dr beefy" 1,8% tłuszczu - 45   kcal/100g
  • Kefir 2,5% tłuszczu - 53   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Brązowy cukier - 394   kcal/100g
  • Skórka z cytryny - 47   kcal/100g
  • Cukier waniliowy - 379   kcal/100g
  • Mąka pszenna pełnoziarnista - 298   kcal/100g

Podobne przepisy