skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić ciasto biszkoptowe z musem czekoladowym? Najpierw przygotuj niezbędne składniki. Weź mąkę najwyższej jakości. Jaja są duże. Jeśli jajka są małe, weź 5 sztuk.
Krok 2:
Podziel jajka na żółtka i białka, uważając, aby żadna kropla żółtka nie dostała się do białek. Białka powinny być zimne. Naczynia, w których białka zostaną ubite, powinny być czyste, bez kropelek wody. Jeśli którykolwiek z tych warunków zostanie naruszony, białka nie wbijają się w pianę.
Krok 3:
Ubij białka mikserem w puszystą, uporczywą pianę. Należy zachować ślad trzepaczki odpowiednio ubitych białek.
Krok 4:
Ubij żółtka z pozostałym cukrem i wanilią.
Krok 5:
Delikatnie wymieszaj białka z żółtkami. Lepiej wymieszać szpatułką, ponieważ mikser może wytrącić ciasto.
Krok 6:
Przesiej mąkę z kakao i Dodaj części do mieszanki jajecznej.
Krok 7:
Mieszaj szpatułką, aż będzie gładka.
Krok 8:
Włóż ciasto do formy (Ø 20 cm) i piecz przez około 40 minut w temperaturze 180°C. dokładny czas pieczenia zależy od piekarnika.
Krok 9:
Schłodzić biszkopt i pokroić wzdłuż na 2 ciasta.
Krok 10:
Do impregnacji odpowiednia jest mocna słodka kawa (może być z mlekiem), likier kawowy lub czekoladowy. Mam słodką mocną kawę.
Krok 11:
Moczyć ciasta słodką kawą.
Krok 12:
Następnie przygotuj ganache.
Krok 13:
W łaźni wodnej lub w kuchence mikrofalowej podgrzej śmietanę wraz z czekoladą połamaną na kawałki.
Krok 14:
Mieszaj mieszankę czekolady, aż będzie gładka. Dodaj masło, wymieszaj.
Krok 15:
Połóż pierwsze ciasto na talerzu. Rozłóż połowę ganache równomiernie. Wokół ciasta Ustaw wysoki pierścień kulinarny wyłożony po bokach folią octanową lub naoliwionym pergaminem (patrz wideo). Włóż ciasto do lodówki, aż ganache stwardnieje.
Krok 16:
Przygotuj składniki na mus czekoladowy.
Krok 17:
Namocz żelatynę w 50 ml wody. Następnie rozpuść spuchniętą żelatynę na małym ogniu i lekko ostudź.
Krok 18:
Rozpuść czekoladę.
Krok 19:
Połącz śmietanę, śmietanę i część cukru pudru. Ubijaj, aż zgęstnieje.
Krok 20:
Dodaj rozpuszczoną czekoladę i pozostały cukier i ubijaj z małą prędkością, aż będzie gładka.
Krok 21:
Dodaj żelatynę do kremowej masy. Należy uzyskać jednorodną płynną mieszaninę, która następnie zgęstnieje.
Krok 22:
Wlej mus na zastygły ganache i spłaszcz. Aby ustawić mus, włóż ciasto do lodówki na 10 minut.
Krok 23:
Połóż drugie ciasto na wierzchu. Wyślij do lodówki na 30 minut.
Krok 24:
Pozostały ganache czekoladowy, mieszając, lekko podgrzej. Aby masa była bardziej płynna, dodaj 1-2 łyżki. l śmietana. Wlać ganache na ciasto. Włóż ciasto do lodówki, aż wszystkie warstwy stwardnieją.
Krok 25:
Odłóż pierścień do gotowania, zdejmij folię. Przenieś ciasto na półmisek. Smacznego!
przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Aby uniknąć błędów, przeczytaj o mące i jej właściwościach!
weź pod uwagę, że każdy ma inny piekarnik. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !
dlaczego żelatyna nie twardnieje dobrze, jak uniknąć nieprzyjemnych żelatynowych grudek w naczyniu, a także Przeczytaj wszystkie sekrety i subtelności gotowania w artykule o żelatynie .
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Czekolada mleczno-orzechowa - 542 kcal/100g
- Czekolada orzechowa - 580 kcal/100g
- Czekolada porowata mleczna - 506 kcal/100g
- Czekolada kremowa - 560 kcal/100g
- Czekolada - 550 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Kakao w proszku - 374 kcal/100g
- Żelatyna - 355 kcal/100g
- Kawa naturalna, mielona - 201 kcal/100g
- Kawa - 94 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Śmietana 35% - 337 kcal/100g
- Śmietanka 40% - 362 kcal/100g
- Wanilina - 288 kcal/100g
- Cukier puder - 374 kcal/100g