ciasto biszkoptowe z musem czekoladowym

jasny i pyszny deser na każdą okazję! Ciasto biszkoptowe z musem czekoladowym sprawi, że będziesz majstrować, ale okazuje się tak smaczne, przewiewne i super-czekoladowe, że wynik jest wart czasu i wysiłku. Przygotowanie takiego ciasta jest całkiem możliwe dla początkującego cukiernika.
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 11 % 6 g
tłuszcze 30 % 17 g
węglowodany 59 % 33 g
309 kcal
IG: 6 / 0 / 94

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 4 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić ciasto biszkoptowe z musem czekoladowym? Najpierw przygotuj niezbędne składniki. Weź mąkę najwyższej jakości. Jaja są duże. Jeśli jajka są małe, weź 5 sztuk.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Podziel jajka na żółtka i białka, uważając, aby żadna kropla żółtka nie dostała się do białek. Białka powinny być zimne. Naczynia, w których białka zostaną ubite, powinny być czyste, bez kropelek wody. Jeśli którykolwiek z tych warunków zostanie naruszony, białka nie wbijają się w pianę.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Ubij białka mikserem w puszystą, uporczywą pianę. Należy zachować ślad trzepaczki odpowiednio ubitych białek.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Ubij żółtka z pozostałym cukrem i wanilią.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Delikatnie wymieszaj białka z żółtkami. Lepiej wymieszać szpatułką, ponieważ mikser może wytrącić ciasto.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Przesiej mąkę z kakao i Dodaj części do mieszanki jajecznej.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Mieszaj szpatułką, aż będzie gładka.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Włóż ciasto do formy (Ø 20 cm) i piecz przez około 40 minut w temperaturze 180°C. dokładny czas pieczenia zależy od piekarnika.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Schłodzić biszkopt i pokroić wzdłuż na 2 ciasta.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Do impregnacji odpowiednia jest mocna słodka kawa (może być z mlekiem), likier kawowy lub czekoladowy. Mam słodką mocną kawę.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Moczyć ciasta słodką kawą.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Następnie przygotuj ganache.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    W łaźni wodnej lub w kuchence mikrofalowej podgrzej śmietanę wraz z czekoladą połamaną na kawałki.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Mieszaj mieszankę czekolady, aż będzie gładka. Dodaj masło, wymieszaj.

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Połóż pierwsze ciasto na talerzu. Rozłóż połowę ganache równomiernie. Wokół ciasta Ustaw wysoki pierścień kulinarny wyłożony po bokach folią octanową lub naoliwionym pergaminem (patrz wideo). Włóż ciasto do lodówki, aż ganache stwardnieje.

  16. Krok 16:

    Krok 16.

    Przygotuj składniki na mus czekoladowy.

  17. Krok 17:

    Krok 17.

    Namocz żelatynę w 50 ml wody. Następnie rozpuść spuchniętą żelatynę na małym ogniu i lekko ostudź.

  18. Krok 18:

    Krok 18.

    Rozpuść czekoladę.

  19. Krok 19:

    Krok 19.

    Połącz śmietanę, śmietanę i część cukru pudru. Ubijaj, aż zgęstnieje.

  20. Krok 20:

    Krok 20.

    Dodaj rozpuszczoną czekoladę i pozostały cukier i ubijaj z małą prędkością, aż będzie gładka.

  21. Krok 21:

    Krok 21.

    Dodaj żelatynę do kremowej masy. Należy uzyskać jednorodną płynną mieszaninę, która następnie zgęstnieje.

  22. Krok 22:

    Krok 22.

    Wlej mus na zastygły ganache i spłaszcz. Aby ustawić mus, włóż ciasto do lodówki na 10 minut.

  23. Krok 23:

    Krok 23.

    Połóż drugie ciasto na wierzchu. Wyślij do lodówki na 30 minut.

  24. Krok 24:

    Krok 24.

    Pozostały ganache czekoladowy, mieszając, lekko podgrzej. Aby masa była bardziej płynna, dodaj 1-2 łyżki. l śmietana. Wlać ganache na ciasto. Włóż ciasto do lodówki, aż wszystkie warstwy stwardnieją.

  25. Krok 25:

    Krok 25.

    Odłóż pierścień do gotowania, zdejmij folię. Przenieś ciasto na półmisek. Smacznego!

przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Aby uniknąć błędów, przeczytaj o mące i jej właściwościach!

weź pod uwagę, że każdy ma inny piekarnik. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !

dlaczego żelatyna nie twardnieje dobrze, jak uniknąć nieprzyjemnych żelatynowych grudek w naczyniu, a także Przeczytaj wszystkie sekrety i subtelności gotowania w artykule o żelatynie .

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Czekolada mleczno-orzechowa - 542   kcal/100g
  • Czekolada orzechowa - 580   kcal/100g
  • Czekolada porowata mleczna - 506   kcal/100g
  • Czekolada kremowa - 560   kcal/100g
  • Czekolada - 550   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Kakao w proszku - 374   kcal/100g
  • Żelatyna - 355   kcal/100g
  • Kawa naturalna, mielona - 201   kcal/100g
  • Kawa - 94   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Śmietana 35% - 337   kcal/100g
  • Śmietanka 40% - 362   kcal/100g
  • Wanilina - 288   kcal/100g
  • Cukier puder - 374   kcal/100g

Podobne przepisy