ciasto z orzechami i rodzynkami

niesamowite ciasto! Goście będą zachwyceni! Ciasto z orzechami i rodzynkami to niesamowita uczta na świątecznym stole. Smak wypieków jest bogaty w pikantny aromat rumu i skórki pomarańczowej. W razie potrzeby gotowe ciasto można zaimpregnować dodatkowo rumem, dzięki czemu stanie się jeszcze bardziej aromatyczne. Z podanej liczby składników uzyskuje się dwa ciasta o wadze do 1 kg każdy.
Płatek śnieguAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 9 % 5 g
tłuszcze 29 % 17 g
węglowodany 62 % 36 g
321 kcal
IG: 3 / 34 / 63

metoda gotowania

czas gotowania: 12 d

1. Suszone owoce wkładamy do słoika, napełniamy rumem, wysyłamy do lodówki na tydzień lub co najmniej 2-3 dni, codziennie potrząsamy słoikiem, aby suszone owoce były równomiernie nasączone alkoholem.

2. Przed dokładnym pieczeniem suszymy orzechy w dowolny dogodny sposób: na suchej patelni, w piekarniku lub w kuchence mikrofalowej. Obieramy łuski z orzeszków ziemnych, grubo siekamy orzechy włoskie.

3. Ubij wstępnie zmiękczone masło z cukrem na puszystą masę, dodaj skórkę pomarańczową. Odcedź Rum z suszonych owoców, przyda się nam później, połącz suszone owoce z orzechami, wymieszaj.

4. Przesiej oba rodzaje mąki do miski, dodaj sól, cynamon, imbir, kardamon i goździki. Wprowadzamy masę olejową i miód do suchych składników, a także rozbijamy jajka, wszystko dokładnie mieszamy.

5. Mieszamy mieszankę suszonych owoców i orzechów w cieście, a także wlewamy Rum, którym najpierw wylano suszone owoce. Formy do pieczenia smarujemy masłem i posypujemy mąką, rozprowadzamy ciasto, przykrywamy powierzchnię folią.

6. Umieszczamy formy na blasze do pieczenia z wysokim bokiem, wlewamy wodę tak, aby sięgała co najmniej do środka form. Wysyłamy konstrukcję do piekarnika nagrzanego do 150 stopni, pieczemy przez 1 godzinę, po czym zmniejszamy temperaturę do 130 stopni i kontynuujemy pieczenie przez kolejne 2,5 - 3 godziny. Gotowość ciasta sprawdzamy drewnianym szpikulcem.

gotowe ciasta pakujemy szczelnie w pergamin i folię, pozostawiamy w chłodnym, ciemnym miejscu na 4-5 dni.

przed podaniem udekoruj według własnego gustu, możesz polać lukrem lub posypać cukrem pudrem.

Poczęstuj się!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Miód - 400   kcal/100g
  • Orzechy włoskie - 650   kcal/100g
  • Czarny orzech angielski - 628   kcal/100g
  • Czarny orzech perski - 651   kcal/100g
  • Masło orzechowe - 925   kcal/100g
  • Surowe orzeszki ziemne ze skorupką - 564   kcal/100g
  • Surowe orzeszki ziemne bez łupin - 568   kcal/100g
  • Orzeszki ziemne gotowane - 376   kcal/100g
  • Orzeszki ziemne prażone ze skorupką - 582   kcal/100g
  • Orzeszki ziemne prażone i solone - 585   kcal / 100g
  • Orzeszki ziemne orzechy - 568   kcal/100g
  • Goździk - 323   kcal/100g
  • Imbir - 80   kcal/100g
  • Imbir suchy - 347   kcal/100g
  • Imbir marynowany - 51   kcal/100g
  • Kardamon - 311   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal / 100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Rum - 75   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal / 100g
  • Skórka pomarańczowa - 97   kcal/100g
  • Brązowy cukier - 394   kcal / 100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g
  • Mieszanka suszonych owoców - 250   kcal/100g
  • Mielony cynamon - 247   kcal/100g

Podobne przepisy