skład / składniki
metoda gotowania
1. Suszone owoce wkładamy do słoika, napełniamy rumem, wysyłamy do lodówki na tydzień lub co najmniej 2-3 dni, codziennie potrząsamy słoikiem, aby suszone owoce były równomiernie nasączone alkoholem.
2. Przed dokładnym pieczeniem suszymy orzechy w dowolny dogodny sposób: na suchej patelni, w piekarniku lub w kuchence mikrofalowej. Obieramy łuski z orzeszków ziemnych, grubo siekamy orzechy włoskie.
3. Ubij wstępnie zmiękczone masło z cukrem na puszystą masę, dodaj skórkę pomarańczową. Odcedź Rum z suszonych owoców, przyda się nam później, połącz suszone owoce z orzechami, wymieszaj.
4. Przesiej oba rodzaje mąki do miski, dodaj sól, cynamon, imbir, kardamon i goździki. Wprowadzamy masę olejową i miód do suchych składników, a także rozbijamy jajka, wszystko dokładnie mieszamy.
5. Mieszamy mieszankę suszonych owoców i orzechów w cieście, a także wlewamy Rum, którym najpierw wylano suszone owoce. Formy do pieczenia smarujemy masłem i posypujemy mąką, rozprowadzamy ciasto, przykrywamy powierzchnię folią.
6. Umieszczamy formy na blasze do pieczenia z wysokim bokiem, wlewamy wodę tak, aby sięgała co najmniej do środka form. Wysyłamy konstrukcję do piekarnika nagrzanego do 150 stopni, pieczemy przez 1 godzinę, po czym zmniejszamy temperaturę do 130 stopni i kontynuujemy pieczenie przez kolejne 2,5 - 3 godziny. Gotowość ciasta sprawdzamy drewnianym szpikulcem.
gotowe ciasta pakujemy szczelnie w pergamin i folię, pozostawiamy w chłodnym, ciemnym miejscu na 4-5 dni.
przed podaniem udekoruj według własnego gustu, możesz polać lukrem lub posypać cukrem pudrem.
Poczęstuj się!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Miód - 400 kcal/100g
- Orzechy włoskie - 650 kcal/100g
- Czarny orzech angielski - 628 kcal/100g
- Czarny orzech perski - 651 kcal/100g
- Masło orzechowe - 925 kcal/100g
- Surowe orzeszki ziemne ze skorupką - 564 kcal/100g
- Surowe orzeszki ziemne bez łupin - 568 kcal/100g
- Orzeszki ziemne gotowane - 376 kcal/100g
- Orzeszki ziemne prażone ze skorupką - 582 kcal/100g
- Orzeszki ziemne prażone i solone - 585 kcal / 100g
- Orzeszki ziemne orzechy - 568 kcal/100g
- Goździk - 323 kcal/100g
- Imbir - 80 kcal/100g
- Imbir suchy - 347 kcal/100g
- Imbir marynowany - 51 kcal/100g
- Kardamon - 311 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal / 100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Rum - 75 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal / 100g
- Skórka pomarańczowa - 97 kcal/100g
- Brązowy cukier - 394 kcal / 100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g
- Mieszanka suszonych owoców - 250 kcal/100g
- Mielony cynamon - 247 kcal/100g