ciasto drożdżowe z borówkami

ciasto drożdżowe z borówkami-pyszne, zdrowe, proste! Ciasto drożdżowe z borówkami według proponowanego przepisu okazuje się bardzo pachnące, soczyste i smaczne. Istnieje wiele opcji tego prostego wypieku, zaproponowałem Ci najprostszy (pod warunkiem, że masz już przygotowane ciasto, możesz je kupić w gotowaniu z powodu braku czasu). Jagody borówki brusznicy można stosować zarówno świeże, jak i mrożone. Głównym warunkiem jest to, że wszystkie produkty muszą mieć temperaturę pokojową. Ciasto z całymi jagodami okazuje się ciekawsze niż z posiekanymi. Spróbuj!
nanikiAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 9 % 5 g
tłuszcze 11 % 6 g
węglowodany 80 % 44 g
244 kcal
IG: 14 / 0 / 86

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 50 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Aby zrobić ciasto drożdżowe z borówkami, weź gotowe ciasto drożdżowe (wziąłem ciasto na skrobię, niedawno opublikowałem jego przepis, zobacz moją książkę - bardzo udane ciasto do każdego wypieku). Do nadzienia przygotuj jagody borówki brusznicy-świeże lub mrożone nie ma znaczenia, cukier i skrobia.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    W przypadku testu weź produkty według listy.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Drożdże z cukrem zalać ciepłym mlekiem, odstawić.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Dodaj jajko i olej, wymieszaj.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Przesiej mąkę i stopniowo ugniatając, dodaj razem ze skrobią. Zagnieść miękkie ciasto.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Niech ciasto drożdżowe wyrośnie.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Podziel go na dwie nierówne części - 1/4 i 3/4. Większość rozwałkuj w warstwę o rozmiarze zależnym od wielkości naczynia do pieczenia. Potrzebny. aby krawędzie ciasta tworzyły boki ciasta.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Ułóż umyte i odcedzone z wody jagody borówki brusznicy. Jeśli weźmiesz mrożone borówki brusznicy, należy je rozmrozić, aby nie były zimne i pozwoliły na wyrośnięcie ciasta.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Dodaj cukier na jagody.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    I dobrze posyp powierzchnię cukru określoną ilością skrobi ziemniaczanej. Skrobia działa jak zagęszczacz.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Wygładź powierzchnię nadzienia.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Rozwałkuj mniejszą część ciasta owalem i wykonaj poprzeczne nacięcia w postaci siatki. Rozciągnij siatkę na powierzchni.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Ściśnij brzegi ciasta. Posmaruj go ubitym jajkiem. Włóż do zimnego piekarnika i włącz ogrzewanie na 160 stopni.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Piecz ciasto przez 25-30 minut. Zobacz stan piekarnika i stopień zrumienienia ciasta z borówkami. Okazało się, że mam dużo nadzienia, część soku wypłynęła, ale okazało się to nawet interesujące, ponieważ dał dodatkowy efekt - kiedy wyjąłem ciasto z piekarnika i podniosłem je z dna - cały sos borówkowo-cukrowy opadł, a ciasto dodatkowo nasączono.

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Niech ciasto ostygnie w formie, wchłonie cały wyciekający SOS. Następnie wyjmij go na półmisek i pokrój na porcje. Podawaj na herbatę! Smacznego!

ciasto drożdżowe z borówkami

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Borówka brusznica - 43   kcal/100g
  • Skrobia - 320   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Olej słonecznikowy - 898   kcal/100g
  • Rafinowany olej słonecznikowy - 899   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g
  • Skrobia ziemniaczana - 300   kcal/100g
  • Suche drożdże - 410   kcal/100g

Podobne przepisy