skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Aby zrobić ciasto drożdżowe z borówkami, weź gotowe ciasto drożdżowe (wziąłem ciasto na skrobię, niedawno opublikowałem jego przepis, zobacz moją książkę - bardzo udane ciasto do każdego wypieku). Do nadzienia przygotuj jagody borówki brusznicy-świeże lub mrożone nie ma znaczenia, cukier i skrobia.
Krok 2:
W przypadku testu weź produkty według listy.
Krok 3:
Drożdże z cukrem zalać ciepłym mlekiem, odstawić.
Krok 4:
Dodaj jajko i olej, wymieszaj.
Krok 5:
Przesiej mąkę i stopniowo ugniatając, dodaj razem ze skrobią. Zagnieść miękkie ciasto.
Krok 6:
Niech ciasto drożdżowe wyrośnie.
Krok 7:
Podziel go na dwie nierówne części - 1/4 i 3/4. Większość rozwałkuj w warstwę o rozmiarze zależnym od wielkości naczynia do pieczenia. Potrzebny. aby krawędzie ciasta tworzyły boki ciasta.
Krok 8:
Ułóż umyte i odcedzone z wody jagody borówki brusznicy. Jeśli weźmiesz mrożone borówki brusznicy, należy je rozmrozić, aby nie były zimne i pozwoliły na wyrośnięcie ciasta.
Krok 9:
Dodaj cukier na jagody.
Krok 10:
I dobrze posyp powierzchnię cukru określoną ilością skrobi ziemniaczanej. Skrobia działa jak zagęszczacz.
Krok 11:
Wygładź powierzchnię nadzienia.
Krok 12:
Rozwałkuj mniejszą część ciasta owalem i wykonaj poprzeczne nacięcia w postaci siatki. Rozciągnij siatkę na powierzchni.
Krok 13:
Ściśnij brzegi ciasta. Posmaruj go ubitym jajkiem. Włóż do zimnego piekarnika i włącz ogrzewanie na 160 stopni.
Krok 14:
Piecz ciasto przez 25-30 minut. Zobacz stan piekarnika i stopień zrumienienia ciasta z borówkami. Okazało się, że mam dużo nadzienia, część soku wypłynęła, ale okazało się to nawet interesujące, ponieważ dał dodatkowy efekt - kiedy wyjąłem ciasto z piekarnika i podniosłem je z dna - cały sos borówkowo-cukrowy opadł, a ciasto dodatkowo nasączono.
Krok 15:
Niech ciasto ostygnie w formie, wchłonie cały wyciekający SOS. Następnie wyjmij go na półmisek i pokrój na porcje. Podawaj na herbatę! Smacznego!
ciasto drożdżowe z borówkami
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Borówka brusznica - 43 kcal/100g
- Skrobia - 320 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Olej słonecznikowy - 898 kcal/100g
- Rafinowany olej słonecznikowy - 899 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g
- Skrobia ziemniaczana - 300 kcal/100g
- Suche drożdże - 410 kcal/100g