skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić zamknięte ciasto z kapustą? Aby przygotować pyszne ciasto maślane z nadzieniem, przygotowujemy niezbędne produkty i przyprawy.
Krok 2:
Wlej sto siedemdziesiąt mililitrów mleka o temperaturze pokojowej do małej miski i wlej do niej jedną łyżkę cukru.
Krok 3:
Wlej pięć gramów suchych, szybko działających drożdży do miski.
Krok 4:
Włóż dwie łyżki mąki pszennej do miski.
Krok 5:
Wymieszaj wszystkie składniki w misce i umieść je w ciepłym miejscu na piętnaście do dwudziestu minut, aby aktywować drożdże.
Krok 6:
Rozbij jedno jajko kurze do obszernej miski, a następnie włóż do niego czterdzieści gramów zmiękczonego masła.
Krok 7:
Dobrze wymieszaj jajko z olejem w misce.
Krok 8:
Po upływie czasu wlej aktywowane drożdże do miski z mieszanką jajeczno-olejową.
Krok 9:
Dobrze wymieszaj wszystkie składniki w misce, aż będą gładkie.
Krok 10:
Przesiej trzysta gramów mąki pszennej do miski z płynną bazą i wlej do niej jedną łyżeczkę bez zjeżdżalni soli.
Krok 11:
Dobrze wymieszaj wszystkie składniki w misce.
Krok 12:
Nadal zbieramy ciasto w misce rękami i dokładnie je ugniatamy.
Krok 13:
Smarujemy ciasto w misce niewielką ilością oleju roślinnego i usuwamy na czterdzieści minut w ciepłe miejsce do proofingu.
Krok 14:
Umieść patelnię na kuchence i włóż do niej sześćdziesiąt gramów masła, a następnie wlej do niej pół łyżeczki soli, jedną łyżeczkę cukru i włącz kuchenkę na wysoką temperaturę.
Krok 15:
Rozłóż pięćset gramów drobno posiekanej kapusty na patelni.
Krok 16:
Rozłóż połowę marchewki startej na grubej tarce na patelni.
Krok 17:
Wymieszaj marchewki z kapustą i gotuj na wolnym ogniu w największej temperaturze pieca przez około pięć minut.
Krok 18:
Dodaj drobno posiekany ząbek czosnku na patelnię, do smaku suche zioła i mieszankę czerwonej i czarnej papryki.
Krok 19:
Wlej pięćdziesiąt mililitrów mleka na patelnię.
Krok 20:
Wymieszaj wszystkie składniki na patelni i zmniejsz temperaturę kuchenki do średniej, zamknij patelnię pokrywką i kontynuuj duszenie warzyw przez około siedem minut.
Krok 21:
Włóż gotowaną kapustę do miski i dodaj do niej dwa drobno posiekane jajka na twardo. Jeśli nie chcesz dodawać jajek, po prostu pomiń ten etap.
Krok 22:
Dobrze wymieszaj wszystkie składniki w misce, a nadzienie do ciasta jest gotowe.
Krok 23:
Po upływie czasu rozprowadzamy ciasto na stole posypanym niewielką ilością mąki i ugniatamy, a następnie kroimy na dwie nieporównywalne części.
Krok 24:
Zagnieść większość ciasta, a następnie rozwałkować na cienkie ciasto.
Krok 25:
Rozłóż ciasto w formie i równomiernie rozprowadź po bokach.
Krok 26:
Posyp tortillę w kształcie odrobiną bułki tartej.
Krok 27:
Rozłóż ugotowane nadzienie z kapusty z jajkami na tortilli i rozprowadź równomiernie.
Krok 28:
Zagnieść i rozwałkować drugą część ciasta na cienkie ciasto, które następnie ułożyć w formie na wierzchu nadzienia.
Krok 29:
Dobrze się ze sobą łączymy i zbieramy krawędzie ciast.
Krok 30:
Wykonujemy dowolne cięcia na wierzchu ciasta nożyczkami i otworem w środku, a następnie umieszczamy go w ciepłym miejscu na trzydzieści minut.
Krok 31:
Posmaruj ciasto po wyrośnięciu ubitym żółtkiem z odrobiną mleka.
Krok 32:
Włóż formę do piekarnika nagrzanego do stu siedemdziesięciu pięciu stopni i piecz ciasto przez około czterdzieści do czterdziestu pięciu minut na złoty kolor. Skoncentruj się na funkcjach swojego piekarnika.
Krok 33:
Po upływie czasu wyjmujemy formę z piekarnika i rozprowadzamy przygotowane ciasto na desce do krojenia, a następnie kroimy je na porcje.
Krok 34:
Gotowanie razem, gotowanie proste, gotowanie w domu najsmaczniejszych potraw z dostępnych produktów według naszych przepisów! Ciesz się apetytem i serdeczną herbatą dla wszystkich!
pyszne ciasto z kapustą z ciasta drożdżowego w piekarniku. Cóż, bardzo prosty przepis na pikantne wypieki na herbatę! Super zwiewne, delikatne, soczyste i aromatyczne-najlepsze domowe ciasto z jarmużu! To pachnące, puszyste i rozpływające się w ustach ciasto z jarmużu będzie najważniejszym daniem na stole. Przepis na takie ciasto z kapusty jest niezwykle prosty i Dostępny dla absolutnie każdego. Nawet niedoświadczona młoda gospodyni z pewnością z łatwością sobie z tym poradzi. Rumiane, piękne i bardzo smaczne ciasto z soczystą kapustą i jajkiem, upieczone w piekarniku, podbije każdego, kto spróbuje go po raz pierwszy! Smacznego!
przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Aby uniknąć błędów, przeczytaj o mące i jej właściwościach!
weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !
płyn, w którym drożdże są hodowane, powinien być przyjemny w dotyku, nie wyższy niż 40 stopni. Dlaczego to ma znaczenie? W ciepłym środowisku drożdże są dobrze aktywowane, umierają w gorącym środowisku, aw zimnym po prostu nie działają. Aby uniknąć nieprzyjemnych niespodzianek, przetestuj drożdże przed zmieszaniem z resztą składników. Wlej trochę ciepłego mleka do miski, wymieszaj w niej drożdże. Przykryj miskę ręcznikiem kuchennym i umieść w ciepłym miejscu bez przeciągów na 10-15 minut. W tym czasie na powierzchni ciasta powinna pojawić się Piankowa Czapka drożdżowa. Jeśli tak się nie stanie, proces fermentacji się nie rozpoczął (drożdże są przeterminowane lub zepsute). W takim przypadku warto wziąć inne drożdże, w przeciwnym razie pieczenie nie zadziała.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Przyprawy suche - 240 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Kapusta biała - 28 kcal/100g
- Kapusta biała gotowana - 21 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g
- Bułka tarta - 347 kcal/100g
- Suche drożdże - 410 kcal/100g
- Mieszanka mielonej papryki - 255 kcal/100g