zamknięte ciasto z kapustą

bardzo smaczne, wykonane z prostych produktów, delikatne i miękkie! Zamknięte ciasto z kapustą przygotowywane jest z maślanego ciasta drożdżowego z nadzieniem z dodatkiem jajek. Z pewnością spodoba się wielu, mile zaskoczy! Ciasto nadaje się do obfitych przekąsek, można je zabrać w podróż, do pracy.
Sybiraczka gotujeAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 17 % 6 g
tłuszcze 25 % 9 g
węglowodany 58 % 21 g
177 kcal
IG: 18 / 0 / 82

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 2 h 5 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić zamknięte ciasto z kapustą? Aby przygotować pyszne ciasto maślane z nadzieniem, przygotowujemy niezbędne produkty i przyprawy.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Wlej sto siedemdziesiąt mililitrów mleka o temperaturze pokojowej do małej miski i wlej do niej jedną łyżkę cukru.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Wlej pięć gramów suchych, szybko działających drożdży do miski.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Włóż dwie łyżki mąki pszennej do miski.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Wymieszaj wszystkie składniki w misce i umieść je w ciepłym miejscu na piętnaście do dwudziestu minut, aby aktywować drożdże.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Rozbij jedno jajko kurze do obszernej miski, a następnie włóż do niego czterdzieści gramów zmiękczonego masła.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Dobrze wymieszaj jajko z olejem w misce.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Po upływie czasu wlej aktywowane drożdże do miski z mieszanką jajeczno-olejową.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Dobrze wymieszaj wszystkie składniki w misce, aż będą gładkie.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Przesiej trzysta gramów mąki pszennej do miski z płynną bazą i wlej do niej jedną łyżeczkę bez zjeżdżalni soli.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Dobrze wymieszaj wszystkie składniki w misce.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Nadal zbieramy ciasto w misce rękami i dokładnie je ugniatamy.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Smarujemy ciasto w misce niewielką ilością oleju roślinnego i usuwamy na czterdzieści minut w ciepłe miejsce do proofingu.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Umieść patelnię na kuchence i włóż do niej sześćdziesiąt gramów masła, a następnie wlej do niej pół łyżeczki soli, jedną łyżeczkę cukru i włącz kuchenkę na wysoką temperaturę.

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Rozłóż pięćset gramów drobno posiekanej kapusty na patelni.

  16. Krok 16:

    Krok 16.

    Rozłóż połowę marchewki startej na grubej tarce na patelni.

  17. Krok 17:

    Krok 17.

    Wymieszaj marchewki z kapustą i gotuj na wolnym ogniu w największej temperaturze pieca przez około pięć minut.

  18. Krok 18:

    Krok 18.

    Dodaj drobno posiekany ząbek czosnku na patelnię, do smaku suche zioła i mieszankę czerwonej i czarnej papryki.

  19. Krok 19:

    Krok 19.

    Wlej pięćdziesiąt mililitrów mleka na patelnię.

  20. Krok 20:

    Krok 20.

    Wymieszaj wszystkie składniki na patelni i zmniejsz temperaturę kuchenki do średniej, zamknij patelnię pokrywką i kontynuuj duszenie warzyw przez około siedem minut.

  21. Krok 21:

    Krok 21.

    Włóż gotowaną kapustę do miski i dodaj do niej dwa drobno posiekane jajka na twardo. Jeśli nie chcesz dodawać jajek, po prostu pomiń ten etap.

  22. Krok 22:

    Krok 22.

    Dobrze wymieszaj wszystkie składniki w misce, a nadzienie do ciasta jest gotowe.

  23. Krok 23:

    Krok 23.

    Po upływie czasu rozprowadzamy ciasto na stole posypanym niewielką ilością mąki i ugniatamy, a następnie kroimy na dwie nieporównywalne części.

  24. Krok 24:

    Krok 24.

    Zagnieść większość ciasta, a następnie rozwałkować na cienkie ciasto.

  25. Krok 25:

    Krok 25.

    Rozłóż ciasto w formie i równomiernie rozprowadź po bokach.

  26. Krok 26:

    Krok 26.

    Posyp tortillę w kształcie odrobiną bułki tartej.

  27. Krok 27:

    Krok 27.

    Rozłóż ugotowane nadzienie z kapusty z jajkami na tortilli i rozprowadź równomiernie.

  28. Krok 28:

    Krok 28.

    Zagnieść i rozwałkować drugą część ciasta na cienkie ciasto, które następnie ułożyć w formie na wierzchu nadzienia.

  29. Krok 29:

    Krok 29.

    Dobrze się ze sobą łączymy i zbieramy krawędzie ciast.

  30. Krok 30:

    Krok 30.

    Wykonujemy dowolne cięcia na wierzchu ciasta nożyczkami i otworem w środku, a następnie umieszczamy go w ciepłym miejscu na trzydzieści minut.

  31. Krok 31:

    Krok 31.

    Posmaruj ciasto po wyrośnięciu ubitym żółtkiem z odrobiną mleka.

  32. Krok 32:

    Krok 32.

    Włóż formę do piekarnika nagrzanego do stu siedemdziesięciu pięciu stopni i piecz ciasto przez około czterdzieści do czterdziestu pięciu minut na złoty kolor. Skoncentruj się na funkcjach swojego piekarnika.

  33. Krok 33:

    Krok 33.

    Po upływie czasu wyjmujemy formę z piekarnika i rozprowadzamy przygotowane ciasto na desce do krojenia, a następnie kroimy je na porcje.

  34. Krok 34:

    Krok 34.

    Gotowanie razem, gotowanie proste, gotowanie w domu najsmaczniejszych potraw z dostępnych produktów według naszych przepisów! Ciesz się apetytem i serdeczną herbatą dla wszystkich!

pyszne ciasto z kapustą z ciasta drożdżowego w piekarniku. Cóż, bardzo prosty przepis na pikantne wypieki na herbatę! Super zwiewne, delikatne, soczyste i aromatyczne-najlepsze domowe ciasto z jarmużu! To pachnące, puszyste i rozpływające się w ustach ciasto z jarmużu będzie najważniejszym daniem na stole. Przepis na takie ciasto z kapusty jest niezwykle prosty i Dostępny dla absolutnie każdego. Nawet niedoświadczona młoda gospodyni z pewnością z łatwością sobie z tym poradzi. Rumiane, piękne i bardzo smaczne ciasto z soczystą kapustą i jajkiem, upieczone w piekarniku, podbije każdego, kto spróbuje go po raz pierwszy! Smacznego!

przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Aby uniknąć błędów, przeczytaj o mące i jej właściwościach!

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !

płyn, w którym drożdże są hodowane, powinien być przyjemny w dotyku, nie wyższy niż 40 stopni. Dlaczego to ma znaczenie? W ciepłym środowisku drożdże są dobrze aktywowane, umierają w gorącym środowisku, aw zimnym po prostu nie działają. Aby uniknąć nieprzyjemnych niespodzianek, przetestuj drożdże przed zmieszaniem z resztą składników. Wlej trochę ciepłego mleka do miski, wymieszaj w niej drożdże. Przykryj miskę ręcznikiem kuchennym i umieść w ciepłym miejscu bez przeciągów na 10-15 minut. W tym czasie na powierzchni ciasta powinna pojawić się Piankowa Czapka drożdżowa. Jeśli tak się nie stanie, proces fermentacji się nie rozpoczął (drożdże są przeterminowane lub zepsute). W takim przypadku warto wziąć inne drożdże, w przeciwnym razie pieczenie nie zadziała.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Przyprawy suche - 240   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Kapusta biała - 28   kcal/100g
  • Kapusta biała gotowana - 21   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g
  • Bułka tarta - 347   kcal/100g
  • Suche drożdże - 410   kcal/100g
  • Mieszanka mielonej papryki - 255   kcal/100g

Podobne przepisy