ciasto biszkoptowe Kręcone ze śmietaną truskawkową i czekoladą

magicznie pyszne i bardzo piękne ciasto z truskawkami i galaretką. Chcę zacząć od tego, że jeśli chcesz dostać pyszne ciasto, konieczne jest, aby wszystkie produkty były początkowo smaczne. Mleko, twarożek i śmietana - wszystko rustykalne ,kupuję od jednej zgrabnej sprawdzonej kobiety. A truskawki powinny być pyszne. A wino musi być pyszne. A jednak, aby zrobić to ciasto, musisz uzbroić się w cierpliwość i zabrać wszystkich domowników na spacer przez 5 lub 6 godzin. Cóż, teraz, jeśli to wszystko Ci odpowiada, przejdę do opisu przygotowania ciasta.
AnaitAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 30 % 9 g
tłuszcze 33 % 10 g
węglowodany 37 % 11 g
176 kcal
IG: 55 / 0 / 45

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 5 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Składniki.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Opłucz truskawki.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Dodaj piasek.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Zalej wrzącą wodą.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Ze składników ciasta...

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    ... przygotuj ciasto.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Zmiel twaróg piaskiem.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Zagotuj mleko.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    W skrobia i piasek...

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    ... dodaj jajka.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Wymieszaj.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Dodaj mleko.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Zagotuj krem.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Dodaj część do stworzenia.masa.

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Ubij blenderem.

  16. Krok 16:

    Krok 16.

    2 część wew.do oleju.

  17. Krok 17:

    Krok 17.

    Przygotuj żelatynę.

  18. Krok 18:

    Krok 18.

    Dodaj do kreacji. śmietana.

  19. Krok 19:

    Krok 19.

    Pierwsza część ciasta.

  20. Krok 20:

    Krok 20.

    Namocz ciasto.

  21. Krok 21:

    Krok 21.

    Rozłóż truskawki.

  22. Krok 22:

    Krok 22.

    Zalej telewizor.śmietana.

  23. Krok 23:

    Krok 23.

    Wiewiórki i piasek...

  24. Krok 24:

    Krok 24.

    ... ubij w pianę.

  25. Krok 25:

    Krok 25.

    Dodaj do oleju.śmietana.

  26. Krok 26:

    Krok 26.

    Dodaj do oleju.śmietana.

  27. Krok 27:

    Krok 27.

    2 ciasto z jagodami.

  28. Krok 28:

    Krok 28.

    Wlać olej.śmietana.

  29. Krok 29:

    Krok 29.

    Po ochłodzeniu.

  30. Krok 30:

    Krok 30.

    Odcedź truskawki.

  31. Krok 31:

    Krok 31.

    Dodaj wino.

  32. Krok 32:

    Krok 32.

    I jeszcze raz żelatyna!

  33. Krok 33:

    Krok 33.

    Dodaj do soku truskawkowego.

  34. Krok 34:

    Krok 34.

    Odcedź i ostudź.

  35. Krok 35:

    Krok 35.

    Namaść ciasto.

  36. Krok 36:

    Krok 36.

    Udekoruj czekoladą.

umyj truskawki. Odłóż piękne jagody do dekoracji ciasta i włóż nieokreślone 200-300 g do słoika, dodaj 2 łyżki.cukier granulowany i zalej 500 ml wrzącej wody. Nalegaj na wywar truskawkowy przez 2-3 godziny.
na ciasto biszkoptowe ubij 6 jajek i szklankę piasku w gęstą pianę, na koniec dodaj wanilinę i mąkę. Wlać ciasto do formy i piec w rozgrzanym piekarniku przez 40-45 minut w 180 ° C. podziel gotowe ciasto na 2 części.
w przypadku kremu twarogowego konieczne jest dokładne zmielenie twarogu z cukrem granulowanym, aby dodać śmietanę i wanilinę. Odłożymy na chwilę krem twarogowy: wrócimy do niego.
przygotuj krem.
wymieszaj skrobię i 2 łyżki. cukier granulowany, wbij tutaj 4 żółtka (włóż białka do lodówki ), zmiel do uzyskania gładkości.
rondel z mlekiem i 4 łyżki. cukier granulowany doprowadzić do wrzenia, doprawić wanilią. Ostudzić.
wlej mleko cienkim strumieniem do mieszanki żółtkowo-piaskowo-skrobiowej, wymieszaj i gotuj, aż zgęstnieje, ciągle mieszając. (Nie gotować!, jeśli chcesz uzyskać krem, a nie omlet) ostudzić krem, dodać 4 łyżki . w śmietanie twarogowej i wymieszać (najlepiej blenderem). Resztę kremu mieszając połączyć z ubitym masłem, aż będzie gładka. Dostaliśmy krem maślany.
rozpuść 2 łyżki żelatyny ze 100 ml wody i wlej do twarogu.
stopniowo zaczynamy zbierać ciasto: włóż jedną część ciasta do formy (połóż papier do pieczenia) o rozmiar większy niż ten, w którym upieczono biszkopt(nie żuj, jeśli w niektórych miejscach biszkopt jest nierówny, krem wszystko wyrównuje ). Ciasto namoczyć syropem, ułożyć na nim część truskawek i zalać kremem twarogowym. Umieść formę z częścią ciasta w lodówce.
gdy twaróg twardnieje, wyjmij białka z lodówki, dodaj szczyptę soli, ¾ szklanki granulowanego cukru i ubij w gęstą pianę. Połącz masę białkową z kremem maślanym. Tutaj chcę pokutować za moją lekkomyślność: masa białkowa była zimna, a kremu maślanego nie włożyłem do lodówki, a po zmieszaniu ich z powodu różnicy temperatur krem lekko się zsiadł, cóż, lekko stał się ziarnisty. Chcę więc zwrócić uwagę na ten bardzo ważny szczegół. I co, nie byłem zdezorientowany, nie zmarnowałem dobra, dodałem szybko gotową żelatynę, wymieszałem i zalałem drugie ciasto, na którym położyłem drugą część truskawek. Wkładam formę do lodówki.
Cóż, teraz najciekawsze jest to, że tak bardzo chciałem udekorować ciasto Truskawkowym nadzieniem (cóż, nie mam oddzielnej formy), że pomyślałem i zrobiłem to: odcedziłem wywar truskawkowy, dodałem Wino i gotową żelatynę (z 3 łyżek stołowych). Włożyłem To rozwiązanie do lodówki . Gdy tylko zaczął gęstnieć, szybko zaczął rozmazywać górną warstwę ciasta. I okazało się, że nie jest gładkie, ale jak loki. I wtedy przyszła mi do głowy myśl o nazwaniu ciasta truskawkowego "Curly Clu". Cóż, na koniec udekorowałem go roztopioną czekoladą. Cóż, nie przepis, ale Oda do ciasta. Ale warto. Uwierz mi, było pyszne!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Maślanka - 36   kcal/100g
  • Śmietanka 20% tłuszczu - 300   kcal/100g
  • Śmietanka 10% tłuszczu - 120   kcal/100g
  • Śmietana - 300   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Truskawka - 30   kcal/100g
  • Świeżo mrożone słodkie truskawki - 44   kcal/100g
  • Czekolada mleczno-orzechowa - 542   kcal/100g
  • Czekolada orzechowa - 580   kcal/100g
  • Czekolada porowata mleczna - 506   kcal/100g
  • Czekolada kremowa - 560   kcal/100g
  • Czekolada - 550   kcal/100g
  • Twaróg 40% tłuszczu - 466   kcal/100g
  • Twaróg 20% tłuszczu - 233   kcal/100g
  • Twaróg 18% tłuszczu - 226   kcal/100g
  • Twaróg 10% tłuszczu - 156   kcal/100g
  • Twaróg beztłuszczowy - 75   kcal/100g
  • Twarożek ze śmietaną - 260   kcal/100g
  • Twaróg owocowy - 147   kcal/100g
  • Twaróg łagodny dietetyczny - 170   kcal/100g
  • Twaróg"vitalinia" - 64   kcal/100g
  • Twarożek "poranny" ("Danon") bez cukru - 91   kcal/100g
  • Twaróg - 156   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Skrobia - 320   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Wina alkoholowe - 212   kcal/100g
  • Wina półwytrawne - 78   kcal/100g
  • Wina wytrawne - 64   kcal/100g
  • Wino czerwone - 88   kcal/100g
  • Żelatyna - 355   kcal/100g
  • Wanilina - 288   kcal/100g
  • Syrop - 300   kcal/100g

Podobne przepisy