skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Składniki.
Krok 2:
Opłucz truskawki.
Krok 3:
Dodaj piasek.
Krok 4:
Zalej wrzącą wodą.
Krok 5:
Ze składników ciasta...
Krok 6:
... przygotuj ciasto.
Krok 7:
Zmiel twaróg piaskiem.
Krok 8:
Zagotuj mleko.
Krok 9:
W skrobia i piasek...
Krok 10:
... dodaj jajka.
Krok 11:
Wymieszaj.
Krok 12:
Dodaj mleko.
Krok 13:
Zagotuj krem.
Krok 14:
Dodaj część do stworzenia.masa.
Krok 15:
Ubij blenderem.
Krok 16:
2 część wew.do oleju.
Krok 17:
Przygotuj żelatynę.
Krok 18:
Dodaj do kreacji. śmietana.
Krok 19:
Pierwsza część ciasta.
Krok 20:
Namocz ciasto.
Krok 21:
Rozłóż truskawki.
Krok 22:
Zalej telewizor.śmietana.
Krok 23:
Wiewiórki i piasek...
Krok 24:
... ubij w pianę.
Krok 25:
Dodaj do oleju.śmietana.
Krok 26:
Dodaj do oleju.śmietana.
Krok 27:
2 ciasto z jagodami.
Krok 28:
Wlać olej.śmietana.
Krok 29:
Po ochłodzeniu.
Krok 30:
Odcedź truskawki.
Krok 31:
Dodaj wino.
Krok 32:
I jeszcze raz żelatyna!
Krok 33:
Dodaj do soku truskawkowego.
Krok 34:
Odcedź i ostudź.
Krok 35:
Namaść ciasto.
Krok 36:
Udekoruj czekoladą.
umyj truskawki. Odłóż piękne jagody do dekoracji ciasta i włóż nieokreślone 200-300 g do słoika, dodaj 2 łyżki.cukier granulowany i zalej 500 ml wrzącej wody. Nalegaj na wywar truskawkowy przez 2-3 godziny.
na ciasto biszkoptowe ubij 6 jajek i szklankę piasku w gęstą pianę, na koniec dodaj wanilinę i mąkę. Wlać ciasto do formy i piec w rozgrzanym piekarniku przez 40-45 minut w 180 ° C. podziel gotowe ciasto na 2 części.
w przypadku kremu twarogowego konieczne jest dokładne zmielenie twarogu z cukrem granulowanym, aby dodać śmietanę i wanilinę. Odłożymy na chwilę krem twarogowy: wrócimy do niego.
przygotuj krem.
wymieszaj skrobię i 2 łyżki. cukier granulowany, wbij tutaj 4 żółtka (włóż białka do lodówki ), zmiel do uzyskania gładkości.
rondel z mlekiem i 4 łyżki. cukier granulowany doprowadzić do wrzenia, doprawić wanilią. Ostudzić.
wlej mleko cienkim strumieniem do mieszanki żółtkowo-piaskowo-skrobiowej, wymieszaj i gotuj, aż zgęstnieje, ciągle mieszając. (Nie gotować!, jeśli chcesz uzyskać krem, a nie omlet) ostudzić krem, dodać 4 łyżki . w śmietanie twarogowej i wymieszać (najlepiej blenderem). Resztę kremu mieszając połączyć z ubitym masłem, aż będzie gładka. Dostaliśmy krem maślany.
rozpuść 2 łyżki żelatyny ze 100 ml wody i wlej do twarogu.
stopniowo zaczynamy zbierać ciasto: włóż jedną część ciasta do formy (połóż papier do pieczenia) o rozmiar większy niż ten, w którym upieczono biszkopt(nie żuj, jeśli w niektórych miejscach biszkopt jest nierówny, krem wszystko wyrównuje ). Ciasto namoczyć syropem, ułożyć na nim część truskawek i zalać kremem twarogowym. Umieść formę z częścią ciasta w lodówce.
gdy twaróg twardnieje, wyjmij białka z lodówki, dodaj szczyptę soli, ¾ szklanki granulowanego cukru i ubij w gęstą pianę. Połącz masę białkową z kremem maślanym. Tutaj chcę pokutować za moją lekkomyślność: masa białkowa była zimna, a kremu maślanego nie włożyłem do lodówki, a po zmieszaniu ich z powodu różnicy temperatur krem lekko się zsiadł, cóż, lekko stał się ziarnisty. Chcę więc zwrócić uwagę na ten bardzo ważny szczegół. I co, nie byłem zdezorientowany, nie zmarnowałem dobra, dodałem szybko gotową żelatynę, wymieszałem i zalałem drugie ciasto, na którym położyłem drugą część truskawek. Wkładam formę do lodówki.
Cóż, teraz najciekawsze jest to, że tak bardzo chciałem udekorować ciasto Truskawkowym nadzieniem (cóż, nie mam oddzielnej formy), że pomyślałem i zrobiłem to: odcedziłem wywar truskawkowy, dodałem Wino i gotową żelatynę (z 3 łyżek stołowych). Włożyłem To rozwiązanie do lodówki . Gdy tylko zaczął gęstnieć, szybko zaczął rozmazywać górną warstwę ciasta. I okazało się, że nie jest gładkie, ale jak loki. I wtedy przyszła mi do głowy myśl o nazwaniu ciasta truskawkowego "Curly Clu". Cóż, na koniec udekorowałem go roztopioną czekoladą. Cóż, nie przepis, ale Oda do ciasta. Ale warto. Uwierz mi, było pyszne!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Maślanka - 36 kcal/100g
- Śmietanka 20% tłuszczu - 300 kcal/100g
- Śmietanka 10% tłuszczu - 120 kcal/100g
- Śmietana - 300 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Truskawka - 30 kcal/100g
- Świeżo mrożone słodkie truskawki - 44 kcal/100g
- Czekolada mleczno-orzechowa - 542 kcal/100g
- Czekolada orzechowa - 580 kcal/100g
- Czekolada porowata mleczna - 506 kcal/100g
- Czekolada kremowa - 560 kcal/100g
- Czekolada - 550 kcal/100g
- Twaróg 40% tłuszczu - 466 kcal/100g
- Twaróg 20% tłuszczu - 233 kcal/100g
- Twaróg 18% tłuszczu - 226 kcal/100g
- Twaróg 10% tłuszczu - 156 kcal/100g
- Twaróg beztłuszczowy - 75 kcal/100g
- Twarożek ze śmietaną - 260 kcal/100g
- Twaróg owocowy - 147 kcal/100g
- Twaróg łagodny dietetyczny - 170 kcal/100g
- Twaróg"vitalinia" - 64 kcal/100g
- Twarożek "poranny" ("Danon") bez cukru - 91 kcal/100g
- Twaróg - 156 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Skrobia - 320 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Wina alkoholowe - 212 kcal/100g
- Wina półwytrawne - 78 kcal/100g
- Wina wytrawne - 64 kcal/100g
- Wino czerwone - 88 kcal/100g
- Żelatyna - 355 kcal/100g
- Wanilina - 288 kcal/100g
- Syrop - 300 kcal/100g