skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić ciasto Pina Colada? Przygotuj niezbędne składniki do ciasta i ciast. Jajka powinny mieć temperaturę pokojową, więc wcześniej wyjmij je z lodówki.
Krok 2:
Ubij jajka z cukrem w puszystą, stabilną, jasną pianę. Po prostu nie przesadzaj z jajkami, w przeciwnym razie biszkopt nie wzrośnie i nie będzie bujny. Na powierzchni powinno znajdować się wiele małych pęcherzyków.
Krok 3:
Przesiej mąkę proszkiem do pieczenia i wanilią oraz skrobią i wymieszaj.
Krok 4:
Stopniowo wprowadzaj mąkę do ubitych jajek, delikatnie mieszając masę szpatułką od góry do dołu, uważając, aby nie wytrącić ciasta. Wlej olej roślinny i dokładnie wymieszaj ciasto szpatułką.
Krok 5:
Pierścień do gotowania o średnicy 18-20 cm owinąć szczelnie folią, aby ciasto nie przeciekało od dołu i umieścić na blasze do pieczenia. Jeśli istnieje forma dzielona, lepiej jej użyć. Wlać ciasto do formy.
Krok 6:
Piecz biszkopt w piekarniku nagrzanym do 170°C przez około 40 minut (lub dłużej - skup się na piekarniku). Nie otwieraj drzwi przez pierwsze 25-30 minut, w przeciwnym razie herbatnik opadnie. Sprawdź gotowość za pomocą szpikulca – powinien wyjść suchy.
Krok 7:
Schłodzić gotowy biszkopt do temperatury pokojowej. Pokrój schłodzony biszkopt wzdłuż na 3 ciasta (lub 4, jeśli pozwala na to wysokość).
Krok 8:
Podczas pieczenia biszkoptu przygotuj krem. Masło powinno mieć temperaturę pokojową, więc wcześniej wyjmij je z lodówki.
Krok 9:
W 250 ml zimnego mleka dodaj skrobię i mąkę.
Krok 10:
Dokładnie wymieszaj, aby nie było ani jednej grudki.
Krok 11:
Zagotuj pozostałe mleko (250 ml) na średnim ogniu, ale nie gotuj.
Krok 12:
W cienkim strumieniu, mieszając, wlej mieszaninę mleka i skrobi. Gotuj śmietanę ciągle mieszając przez 5-10 minut, aż zgęstnieje. Jeśli to możliwe, gotuj krem, aż będzie bardzo gęsty, a ślad trzepaczki przestanie się zaciskać.
Krok 13:
Przykryj gotowy krem folią lub torbą "w kontakcie" i wstaw do lodówki.
Krok 14:
Ubij miękkie masło z cukrem pudrem.
Krok 15:
Stopniowo wmieszaj schłodzony krem mleczny do mieszanki masła. ! Sprawdź, czy krem dobrze ostygł. Jeśli pozostanie ciepły lub gorący na dnie, stopi masło i cały krem zostanie zepsuty. Dlatego krem mleczny powinien być albo chłodniejszy niż olej,albo mieć taką samą temperaturę.
Krok 16:
Wlej do kremu płatki kokosowe.
Krok 17:
Dokładnie wymieszaj krem. Powinien być gęsty, a nie płynny. Lepiej jest ponownie rozprowadzić krem na ciastach, włożyć do lodówki na 1 godzinę.
Krok 18:
Do impregnacji weź sok ananasowy i alkohol. Wskazane jest użycie likieru kokosowego lub ananasowego, ale jeśli nic z tego nie ma, działa również Limoncello. Jeśli używasz ananasów w puszkach w syropie do nadzienia, możesz wziąć ten syrop do impregnacji.
Krok 19:
Sok ananasowy wymieszaj z likierem (u mnie Limoncello).
Krok 20:
Do nadzienia możesz użyć ananasów w puszkach. Zdecydowałem, że będzie smaczniejszy ze świeżymi owocami. I naprawdę okazało się smaczniejsze, najważniejsze jest wybranie dojrzałego pachnącego ananasa. Pokrój miąższ ananasa na małe kawałki. Owoce w puszkach należy lekko wycisnąć z nadmiaru wilgoci, a następnie pokroić na kawałki.
Krok 21:
Złóż ciasto. Połóż pierwsze ciasto na talerzu i namocz je w mieszaninie soku z likierem.
Krok 22:
Następnie obficie posmaruj ciasto kremem.
Krok 23:
Posyp kawałkami ananasa.
Krok 24:
Przykryj następnym ciastem i powtórz wszystkie warstwy. Ostatnie ciasto po prostu posmaruj kremem i nie musisz posypywać owocami. Pokryj wierzch i boki ciasta resztą śmietany i posyp pozostałymi płatkami kokosowymi.
Krok 25:
Gotowe ciasto odstawiamy do lodówki na 3-4 godziny i podajemy. W razie potrzeby udekoruj kawałkami ananasa, listkami rozety i miętą. Smacznego!
weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !
przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Aby uniknąć błędów, przeczytaj o mące i jej właściwościach!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Ananasy - 49 kcal/100g
- Ananasy w puszkach - 57 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Skrobia - 320 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Likier wiśniowy - 299 kcal/100g
- Likier Baileys - 327 kcal/100g
- Likier - 327 kcal/100g
- Wiórki kokosowe - 592 kcal/100g
- Wanilina - 288 kcal/100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal/100g
- Cukier puder - 374 kcal/100g
- Sok ananasowy - 48 kcal/100g