ciasto Pina Colada z ananasem

delikatny, soczysty, biszkoptowy, miękki, piękny i bardzo smaczny! Ciasto Pina Colada z ananasem zostało stworzone na podstawie słynnego koktajlu i zawiera kawałki owoców i chipsy kokosowe. A jeśli użyjesz likieru ananasowego lub kokosowego jako impregnacji, ciasto będzie nie do odróżnienia od napoju o tej samej nazwie.
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 10 % 5 g
tłuszcze 29 % 14 g
węglowodany 61 % 30 g
263 kcal
IG: 17 / 7 / 77

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 6 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić ciasto Pina Colada? Przygotuj niezbędne składniki do ciasta i ciast. Jajka powinny mieć temperaturę pokojową, więc wcześniej wyjmij je z lodówki.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Ubij jajka z cukrem w puszystą, stabilną, jasną pianę. Po prostu nie przesadzaj z jajkami, w przeciwnym razie biszkopt nie wzrośnie i nie będzie bujny. Na powierzchni powinno znajdować się wiele małych pęcherzyków.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Przesiej mąkę proszkiem do pieczenia i wanilią oraz skrobią i wymieszaj.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Stopniowo wprowadzaj mąkę do ubitych jajek, delikatnie mieszając masę szpatułką od góry do dołu, uważając, aby nie wytrącić ciasta. Wlej olej roślinny i dokładnie wymieszaj ciasto szpatułką.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Pierścień do gotowania o średnicy 18-20 cm owinąć szczelnie folią, aby ciasto nie przeciekało od dołu i umieścić na blasze do pieczenia. Jeśli istnieje forma dzielona, lepiej jej użyć. Wlać ciasto do formy.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Piecz biszkopt w piekarniku nagrzanym do 170°C przez około 40 minut (lub dłużej - skup się na piekarniku). Nie otwieraj drzwi przez pierwsze 25-30 minut, w przeciwnym razie herbatnik opadnie. Sprawdź gotowość za pomocą szpikulca – powinien wyjść suchy.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Schłodzić gotowy biszkopt do temperatury pokojowej. Pokrój schłodzony biszkopt wzdłuż na 3 ciasta (lub 4, jeśli pozwala na to wysokość).

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Podczas pieczenia biszkoptu przygotuj krem. Masło powinno mieć temperaturę pokojową, więc wcześniej wyjmij je z lodówki.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    W 250 ml zimnego mleka dodaj skrobię i mąkę.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Dokładnie wymieszaj, aby nie było ani jednej grudki.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Zagotuj pozostałe mleko (250 ml) na średnim ogniu, ale nie gotuj.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    W cienkim strumieniu, mieszając, wlej mieszaninę mleka i skrobi. Gotuj śmietanę ciągle mieszając przez 5-10 minut, aż zgęstnieje. Jeśli to możliwe, gotuj krem, aż będzie bardzo gęsty, a ślad trzepaczki przestanie się zaciskać.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Przykryj gotowy krem folią lub torbą "w kontakcie" i wstaw do lodówki.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Ubij miękkie masło z cukrem pudrem.

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Stopniowo wmieszaj schłodzony krem mleczny do mieszanki masła. ! Sprawdź, czy krem dobrze ostygł. Jeśli pozostanie ciepły lub gorący na dnie, stopi masło i cały krem zostanie zepsuty. Dlatego krem mleczny powinien być albo chłodniejszy niż olej,albo mieć taką samą temperaturę.

  16. Krok 16:

    Krok 16.

    Wlej do kremu płatki kokosowe.

  17. Krok 17:

    Krok 17.

    Dokładnie wymieszaj krem. Powinien być gęsty, a nie płynny. Lepiej jest ponownie rozprowadzić krem na ciastach, włożyć do lodówki na 1 godzinę.

  18. Krok 18:

    Krok 18.

    Do impregnacji weź sok ananasowy i alkohol. Wskazane jest użycie likieru kokosowego lub ananasowego, ale jeśli nic z tego nie ma, działa również Limoncello. Jeśli używasz ananasów w puszkach w syropie do nadzienia, możesz wziąć ten syrop do impregnacji.

  19. Krok 19:

    Krok 19.

    Sok ananasowy wymieszaj z likierem (u mnie Limoncello).

  20. Krok 20:

    Krok 20.

    Do nadzienia możesz użyć ananasów w puszkach. Zdecydowałem, że będzie smaczniejszy ze świeżymi owocami. I naprawdę okazało się smaczniejsze, najważniejsze jest wybranie dojrzałego pachnącego ananasa. Pokrój miąższ ananasa na małe kawałki. Owoce w puszkach należy lekko wycisnąć z nadmiaru wilgoci, a następnie pokroić na kawałki.

  21. Krok 21:

    Krok 21.

    Złóż ciasto. Połóż pierwsze ciasto na talerzu i namocz je w mieszaninie soku z likierem.

  22. Krok 22:

    Krok 22.

    Następnie obficie posmaruj ciasto kremem.

  23. Krok 23:

    Krok 23.

    Posyp kawałkami ananasa.

  24. Krok 24:

    Krok 24.

    Przykryj następnym ciastem i powtórz wszystkie warstwy. Ostatnie ciasto po prostu posmaruj kremem i nie musisz posypywać owocami. Pokryj wierzch i boki ciasta resztą śmietany i posyp pozostałymi płatkami kokosowymi.

  25. Krok 25:

    Krok 25.

    Gotowe ciasto odstawiamy do lodówki na 3-4 godziny i podajemy. W razie potrzeby udekoruj kawałkami ananasa, listkami rozety i miętą. Smacznego!

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !

przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Aby uniknąć błędów, przeczytaj o mące i jej właściwościach!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Ananasy - 49   kcal/100g
  • Ananasy w puszkach - 57   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Skrobia - 320   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Likier wiśniowy - 299   kcal/100g
  • Likier Baileys - 327   kcal/100g
  • Likier - 327   kcal/100g
  • Wiórki kokosowe - 592   kcal/100g
  • Wanilina - 288   kcal/100g
  • Proszek do pieczenia ciasta - 79   kcal/100g
  • Cukier puder - 374   kcal/100g
  • Sok ananasowy - 48   kcal/100g

Podobne przepisy