babeczka kawowa

aromat kawy sprawia, że ten deser jest wyjątkowy! Babeczka kawowa to jedna z moich ulubionych babeczek.
julijaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 11 % 7 g
tłuszcze 30 % 19 g
węglowodany 59 % 37 g
357 kcal
IG: 3 / 0 / 97

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Ta babeczka wymagała tylko 7 składników.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Najpierw musisz stopić masło na małym ogniu. I pamiętaj, aby ciągle mieszać! Topiło się przez około 10 minut.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Podczas topienia masła należy wymieszać wszystkie suche składniki (kawę, mąkę, proszek do pieczenia i cukier).

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Mieszaj suche składniki, aż będą gładkie.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Kiedy masło się rozpuści, musisz go schłodzić przez kilka minut. Następnie dodaj śmietanę i jajka.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Ubiłem masę maślaną trzepaczką.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Następnie musisz wymieszać suchą masę z masą olejową.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Otrzymasz niewielką ilość ciasta. Połączenie i wymieszanie wszystkich składników ręcznie zajęło około 15 minut. może mikserem i szybciej.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Ciasto jest bardzo aromatyczne i piękne.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Nasmarowałem foremki olejem i napełniłem do połowy.Rozłożenie formy zajęło 5 minut.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Dzieci idą do piekarnika na 30 minut.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Po 5 minutach ciasto wyraźnie wyrosło.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    10 minut po rozpoczęciu pieczenia.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    15 minut po rozpoczęciu pieczenia obróciłem blachę do pieczenia drugą stroną, aby uzyskać bardziej równomierne ciepło.

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Oto, co się stało. Nawiasem mówiąc, jeśli pieczesz w małych foremkach, wystarczy 20-25 minut. A jeśli jedno duże ciasto, to 30 minut to samo.

  16. Krok 16:

    Krok 16.

    Schłodziłem gotowe babeczki przez 30 minut. Następnie udekorowałem cukrem pudrem.

  17. Krok 17:

    Krok 17.

    Wszystko zajęło 1,5 godziny (wraz z chłodzeniem).Mniam mniam!

masło topi się na małym ogniu. Równolegle wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia, kawę i cukier. Roztopione masło dotrzyma Towarzystwa jajom i śmietanie. Ubij je razem, aż będą gładkie. Wlewamy do niej naszą suchą mieszankę, zamieniając dwie oddzielne części w pyszne, piękne ciasto. 

wlej ciasto do kokilek. Pieczemy pół godziny w 180 stopniach. Jedzenie jest podawane, wystarczy pozwolić babeczkom ostygnąć. Zanim przejdziesz do przepisu, pamiętaj, że granulki kawy nigdzie się nie wybierają.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Maślanka - 36   kcal/100g
  • Śmietanka 20% tłuszczu - 300   kcal/100g
  • Śmietanka 10% tłuszczu - 120   kcal/100g
  • Śmietana - 300   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal / 100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Kawa naturalna, mielona - 201   kcal/100g
  • Kawa - 94   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal / 100g
  • Proszek do pieczenia ciasta - 79   kcal/100g

Podobne przepisy