skład / składniki
metoda gotowania
pieczony indyk to tradycyjne danie Amerykańskie na Święto Dziękczynienia. W tym dniu cała tusza ptaka jest zwykle pieczona i zajmuje to dość dużo czasu. Jeśli jednak upieczesz poszczególne jego części, okazuje się nie mniej smaczne, ale znacznie szybsze i łatwiejsze.
w tym przepisie potrzebujemy ud i / lub podudzi z indyka. Należy je umyć i osuszyć ręcznikiem papierowym.
włącz piekarnik na 200 stopni. Aby mięso było soczyste, zaleca się umieszczenie go w już rozgrzanym piekarniku.
wcześniej wyciągnij masło, powinno mieć miękką konsystencję.
natrzyj mięso z indyka solą i pieprzem. Możesz również wziąć dowolną przyprawę do drobiu według własnych upodobań.
delikatnie oddziel skórę od miąższu indyka i miękkim masłem dokładnie posmaruj wewnętrzną miąższ UD indyka.
następnie przenieś indyka na blachę do pieczenia lub inne naczynie do pieczenia. Przykryj mięso folią na wierzchu-pomoże to zachować soczystość mięsa. Umieść blachę do pieczenia w nagrzanym piekarniku do pieczenia przez około godzinę.
po godzinie wyjmij indyka z piekarnika, usuń folię z góry. Za pomocą łyżki Zbierz sok, który spłynął z mięsa i polej nim indyka.
średniej wielkości ziemniaki obrać, umyć, pokroić na pół, posolić i pieprzyć do smaku. Rozłóż ziemniaki równomiernie między kawałkami indyka i włóż z powrotem do piekarnika na około 30 do 40 minut, aż będą ugotowane.
gdy Indyk wystarczająco się zarumieni, a ziemniaki będą miękkie, wyjmij blachę do pieczenia z piekarnika i przenieś kawałki mięsa i ziemniaków do naczynia.
przed podaniem przykryj naczynie z indykiem folią i pozostaw na 10-15 minut - dzięki temu mięso stanie się jeszcze bardziej soczyste i delikatne, a ziemniaki wchłoną soki mięsne. Gotowe danie można ozdobić ziołami, na przykład świeżymi gałązkami rozmarynu, które idealnie komponują się z mięsem drobiowym. Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Pieczone ziemniaki - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Rozmaryn świeży - 131 kcal/100g
- Udo indyka - 144 kcal/100g