pieczony indyk z ziemniakami

obfite i apetyczne danie dla całej rodziny! Pieczony indyk z ziemniakami to wykwintne danie wykonane własnymi rękami, które ozdobi każdy stół. Mięso według tego przepisu jest bardzo soczyste i delikatne. A pieczone ziemniaki uzupełnią jego smak i sprawią, że obiad będzie jeszcze bardziej satysfakcjonujący.
Mila-MilaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 48 % 13 g
tłuszcze 30 % 8 g
węglowodany 22 % 6 g
145 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

Czas gotowania: 2 h 25 min

pieczony indyk to tradycyjne danie Amerykańskie na Święto Dziękczynienia. W tym dniu cała tusza ptaka jest zwykle pieczona i zajmuje to dość dużo czasu. Jeśli jednak upieczesz poszczególne jego części, okazuje się nie mniej smaczne, ale znacznie szybsze i łatwiejsze.

w tym przepisie potrzebujemy ud i / lub podudzi z indyka. Należy je umyć i osuszyć ręcznikiem papierowym.

włącz piekarnik na 200 stopni. Aby mięso było soczyste, zaleca się umieszczenie go w już rozgrzanym piekarniku.

wcześniej wyciągnij masło, powinno mieć miękką konsystencję.

natrzyj mięso z indyka solą i pieprzem. Możesz również wziąć dowolną przyprawę do drobiu według własnych upodobań.

delikatnie oddziel skórę od miąższu indyka i miękkim masłem dokładnie posmaruj wewnętrzną miąższ UD indyka.

następnie przenieś indyka na blachę do pieczenia lub inne naczynie do pieczenia. Przykryj mięso folią na wierzchu-pomoże to zachować soczystość mięsa. Umieść blachę do pieczenia w nagrzanym piekarniku do pieczenia przez około godzinę.

po godzinie wyjmij indyka z piekarnika, usuń folię z góry. Za pomocą łyżki Zbierz sok, który spłynął z mięsa i polej nim indyka.

średniej wielkości ziemniaki obrać, umyć, pokroić na pół, posolić i pieprzyć do smaku. Rozłóż ziemniaki równomiernie między kawałkami indyka i włóż z powrotem do piekarnika na około 30 do 40 minut, aż będą ugotowane.

gdy Indyk wystarczająco się zarumieni, a ziemniaki będą miękkie, wyjmij blachę do pieczenia z piekarnika i przenieś kawałki mięsa i ziemniaków do naczynia.

przed podaniem przykryj naczynie z indykiem folią i pozostaw na 10-15 minut - dzięki temu mięso stanie się jeszcze bardziej soczyste i delikatne, a ziemniaki wchłoną soki mięsne. Gotowe danie można ozdobić ziołami, na przykład świeżymi gałązkami rozmarynu, które idealnie komponują się z mięsem drobiowym. Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Pieczone ziemniaki - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Rozmaryn świeży - 131   kcal/100g
  • Udo indyka - 144   kcal/100g

Podobne przepisy