skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj składniki do ciasta. Ciasto przygotujemy drożdżowe na cieście, więc najpierw się nim zajmiemy. Ale jeśli ryba jest zamrożona, musisz ją wyjąć do rozmrożenia. Ciasto drożdżowe na cieście będzie bardzo miękkie i delikatne, dzięki czemu ciasto rybne będzie smaczniejsze. Wlej mleko rozcieńczone gorącą wodą w równych częściach do miski. Dodaj cukier i łyżkę mąki, łyżeczkę drożdży do płynu.
Krok 2:
Wszystko dobrze wymieszaj. Umieść miskę ciasta w ciepłym miejscu na 20 minut. W tym czasie na powierzchni mieszanki powinna pojawić się" Czapka", co oznacza, że ciasto jest gotowe. Nadal wyrabiamy ciasto.
Krok 3:
W dużej misce ubij jajko solą, wlej ciasto, olej roślinny, wymieszaj.
Krok 4:
Wlej przesianą mąkę, zrób to w małych częściach. Aby ciasto było dobrze wymieszane. Najpierw wymieszaj łyżką, gdy ciasto stanie się dość ciasne, rozłóż je na posypanej mąką powierzchni i kontynuuj ugniatanie, dodając mąkę. Dodaj tyle mąki, ile weźmie ciasto.
Krok 5:
Gdy stanie się elastyczny i przestanie przyklejać się do dłoni, włóż go z powrotem do miski, przykryj folią spożywczą i umieść w ciepłym miejscu. Możesz umieścić w piekarniku rozgrzanym do 50 stopni przez 40 minut.
Krok 6:
Gdy ciasto wzrośnie, ugniataj je i pozwól mu ponownie wzrosnąć. Ciasto jest gotowe do pieczenia.
Krok 7:
Gdy ciasto pasuje, zajmijmy się nadzieniem. Rozmrożony gromadnik jest wypatroszony, usuwamy głowy, płetwy i ogony, dobrze spłukujemy pod bieżącą wodą. Kości nie trzeba usuwać.
Krok 8:
Obierz cebulę i pokrój w półpierścienie. Na patelni rozgrzej olej roślinny. Kładziemy na nim cebulę i smażymy do miękkości.
Krok 9:
Następnie połóż rybę w rzędach na cebuli. Smażyć, aż mięso wybieli się z jednej strony, a następnie delikatnie obrócić, aby nie zmiażdżyć ryb. Zdejmij rybę z ognia, pozwól jej trochę ostygnąć.
Krok 10:
Z ciasta tworzymy ciasto. Kładziemy go na zmiętej powierzchni, dzielimy kulkę ciasta na dwie części, jedną nieco większą od drugiej. Rozwałkuj każdą część ciasta na cienką warstwę. Okrąg ciasta, który jest większy, układamy w natłuszczonej formie, tworząc boki z krawędzi ciasta. Odstawiamy Skórki ciasta w ciepłe miejsce na około 20 minut. Zauważalnie wzrosną.
Krok 11:
Połóż rybę z cebulą na cieście.
Krok 12:
Wypełnij nadzienie drugą warstwą ciasta, ściskając krawędzie i nakłuwając widelcem na wierzchu, aby para wydostała się podczas pieczenia. Możesz posmarować ciasto mlekiem na wierzchu lub nie smarować go niczym, w każdym razie okaże się rumiany. Rozgrzej piekarnik do 180 minut. Piec ciasto przez około 30 minut, aż się zarumieni. Podajemy z herbatą. Miłego picia herbaty!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g
- Gromadnik - 113 kcal/100g
- Suche drożdże - 410 kcal/100g