Rolada cytrynowa

wspaniała bułka z nutą cytryny jest idealna na przyjęcie herbaciane. Pyszna bułka cytrynowa! Bardzo prosty przepis na bułkę!
danelaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 8 % 5 g
tłuszcze 5 % 3 g
węglowodany 87 % 54 g
263 kcal
IG: 2 / 0 / 98

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 40 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.
  2. Krok 2:

    Krok 2.
  3. Krok 3:

    Krok 3.
  4. Krok 4:

    Krok 4.
  5. Krok 5:

    Krok 5.
  6. Krok 6:

    Krok 6.
  7. Krok 7:

    Krok 7.
  8. Krok 8:

    Krok 8.
  9. Krok 9:

    Krok 9.

ubij białka osobno szklanką cukru na gęstą i mocną pianę. Następnie dodaj żółtka i mąkę do masy białkowej. Ubijaj do uzyskania gładkości przez co najmniej minutę.

wlać ciasto na blachę do pieczenia z naoliwionym papierem, wygładzić powierzchnię i piec w 180 (rozgrzać wcześniej) przez 15-20 minut.

nadzienie: trzy cytryny na tarce i wymieszaj z cukrem 0,5 szklanki.

Przenieś biszkopt na stół z papierem i posmaruj nadzieniem, aż będzie gorący. Następnie zwiń w rolkę, jednocześnie usuwając papier.

bułkę cytrynową posyp cukrem pudrem.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Cytryna - 16   kcal/100g
  • Skórka z cytryny - 47   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g

Podobne przepisy