Rolada cytrynowa
skład / składniki
5
porcje:
gotowanie krok po kroku
ubij białka osobno szklanką cukru na gęstą i mocną pianę. Następnie dodaj żółtka i mąkę do masy białkowej. Ubijaj do uzyskania gładkości przez co najmniej minutę.
wlać ciasto na blachę do pieczenia z naoliwionym papierem, wygładzić powierzchnię i piec w 180 (rozgrzać wcześniej) przez 15-20 minut.
nadzienie: trzy cytryny na tarce i wymieszaj z cukrem 0,5 szklanki.
Przenieś biszkopt na stół z papierem i posmaruj nadzieniem, aż będzie gorący. Następnie zwiń w rolkę, jednocześnie usuwając papier.
bułkę cytrynową posyp cukrem pudrem.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Cytryna - 16 kcal/100g
- Skórka z cytryny - 47 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g