Szybka bułka na herbatę w kilka minut
skład / składniki
4
porcje:
metoda gotowania
1. Oddziel żółtka, dodaj połowę granulowanego cukru i zetrzyj Biel.
2. Ubij białka na stabilne szczyty z drugą połową cukru.
3. Łączymy obie masy, delikatnie mieszając drewnianą szpatułką.
4. Przesiej mąkę, wymieszaj szpatułką z ciastem.
5. Przykryj blachę do pieczenia pergaminem, posmaruj małym kawałkiem masła, równomiernie rozłóż ciasto.
6. Wkładamy blachę do piekarnika na 15 minut (200 stopni Celsjusza).
7. Podczas gdy ciasto jest gorące, smarujemy je dżemem, zwijamy w rolkę.
czekamy, aż bułka ostygnie i podajemy do stołu!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Dżem morelowy - 242 kcal/100g
- Powidło - 250 kcal/100g