ciasteczka owsiane z orzechami czekoladowymi i suszoną żurawiną
skład / składniki
6
porcje:
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Orzechy, posiekaj czekoladę. Nie pomniejszyć. Żurawinę umyć i osuszyć
Krok 2:
Cukier ubij z masłem i cukrem waniliowym
Krok 3:
Dodaj jajko. Mam podwójną porcję. Ubić
Krok 4:
Przesiej mąkę proszkiem do pieczenia. Ubić.
Krok 5:
Dodaj płatki Herkulesa. Lubię długowłose. Wymieszać
Krok 6:
Dodaj orzechy, żurawinę, czekoladę
Krok 7:
Mieszać. Wstaw do lodówki na 30 minut
Krok 8:
Rzuć kulki wielkości orzecha włoskiego. Połóż na papierze lub macie do pieczenia w odległości od siebie, ciasteczka zwiększają objętość 2 razy. Lekko spłaszcz. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 175 gr na 15 minut. Niech ostygnie
Krok 9:
Smacznego
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Żurawina - 26 kcal/100g
- Orzechy migdałowe - 609 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Płatki owsiane - 305 kcal/100g
- Herkules surowy - 390 kcal/100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal/100g
- Czekolada 70 % - 539 kcal/100g
- Ciemna czekolada - 539 kcal/100g
- Cukier waniliowy - 379 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g