skład / składniki
metoda gotowania
1. Aby pieczenie było bujne, konieczne jest przesianie mąki przed wyrabianiem ciasta. To jednocześnie oczyszcza mąkę z różnych zanieczyszczeń, rozbija czasami występujące grudki mąki i nasyca mąkę tlenem.
2. Włóż przesianą mąkę do miski. Dodaj sól, suche szybko działające drożdże i dobrze wymieszaj.
3. Podgrzej wodę pitną do temperatury około 35 stopni Celsjusza. Rozcieńczyć w nim miód. Zrób małe zagłębienie w mące i wlej ciepłą wodę z miodem.
4. Dodaj miskę mąki z odrobiną bezzapachowego oleju roślinnego.
5. Zagnieść miękkie i elastyczne ciasto, mieszając wszystkie składniki. Konsystencja ciasta nie powinna być zbyt ciasna. Niech lepiej trochę przylega do rąk.
6. Uformuj ciasto w kulkę i włóż z powrotem do miski. Przykryj miskę czystym ręcznikiem, aby ciasto nie wyschło. I umieść w ciepłym miejscu na godzinę.
7. Po godzinie ugniataj ciasto rękami. W razie potrzeby dodaj trochę więcej mąki pszennej. Włóż ponownie przykryj ciasto ręcznikiem i podgrzej, aby wyrosło.
8. Po podwojeniu ciasta podziel je na 4 części. Z każdego kawałka uformuj koła, spłaszcz go do ciasta.
9. Przenieś uformowane tortille na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
10. Posmaruj każdą tortillę wodą na wierzchu i posyp sezamem.
11. Pozostaw tortille na kolejne 30-40 minut, aby je zwiększyć.
12. Włącz piekarnik na 180 stopni Celsjusza.
13. Po dopasowaniu tortilli i podgrzaniu piekarnika włóż blachę do pieczenia do piekarnika na około pół godziny lub do momentu, aż tortille się zrumienią.
14. Natychmiast po upieczeniu owinąć gotowe tortille żytnie czystym ręcznikiem i pozostawić do ostygnięcia w tym stanie.
gotowe tortille żytnie można podawać zamiast chleba do dania głównego!
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Miód - 400 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Suszone całe nasiona sezamu - 563 kcal/100g
- Nasiona sezamu łuskane - 582 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Mąka żytnia - 305 kcal/100g
- Suche drożdże - 410 kcal/100g