tortille żytnie na drożdżach

ciasto żytnie jest pyszne i niezwykle zdrowe! Ciasta żytnie na drożdżach są bardzo przydatną dla organizmu alternatywą dla tradycyjnego chleba pszennego. Takie wypieki można przygotować jako dodatek do dania głównego lub podać na śniadanie z masłem, dżemem i aromatyczną herbatą.
Mama•TimaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 11 % 6 g
tłuszcze 19 % 10 g
węglowodany 70 % 38 g
261 kcal
IG: 3 / 0 / 97

metoda gotowania

czas gotowania: 3 h

1. Aby pieczenie było bujne, konieczne jest przesianie mąki przed wyrabianiem ciasta. To jednocześnie oczyszcza mąkę z różnych zanieczyszczeń, rozbija czasami występujące grudki mąki i nasyca mąkę tlenem.

2. Włóż przesianą mąkę do miski. Dodaj sól, suche szybko działające drożdże i dobrze wymieszaj.

3. Podgrzej wodę pitną do temperatury około 35 stopni Celsjusza. Rozcieńczyć w nim miód. Zrób małe zagłębienie w mące i wlej ciepłą wodę z miodem.

4. Dodaj miskę mąki z odrobiną bezzapachowego oleju roślinnego.

5. Zagnieść miękkie i elastyczne ciasto, mieszając wszystkie składniki. Konsystencja ciasta nie powinna być zbyt ciasna. Niech lepiej trochę przylega do rąk.

6. Uformuj ciasto w kulkę i włóż z powrotem do miski. Przykryj miskę czystym ręcznikiem, aby ciasto nie wyschło. I umieść w ciepłym miejscu na godzinę.

7. Po godzinie ugniataj ciasto rękami. W razie potrzeby dodaj trochę więcej mąki pszennej. Włóż ponownie przykryj ciasto ręcznikiem i podgrzej, aby wyrosło.

8. Po podwojeniu ciasta podziel je na 4 części. Z każdego kawałka uformuj koła, spłaszcz go do ciasta.

9. Przenieś uformowane tortille na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.

10. Posmaruj każdą tortillę wodą na wierzchu i posyp sezamem.

11. Pozostaw tortille na kolejne 30-40 minut, aby je zwiększyć.

12. Włącz piekarnik na 180 stopni Celsjusza.

13. Po dopasowaniu tortilli i podgrzaniu piekarnika włóż blachę do pieczenia do piekarnika na około pół godziny lub do momentu, aż tortille się zrumienią.

14. Natychmiast po upieczeniu owinąć gotowe tortille żytnie czystym ręcznikiem i pozostawić do ostygnięcia w tym stanie.

gotowe tortille żytnie można podawać zamiast chleba do dania głównego!

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Miód - 400   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Suszone całe nasiona sezamu - 563   kcal/100g
  • Nasiona sezamu łuskane - 582   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Mąka żytnia - 305   kcal/100g
  • Suche drożdże - 410   kcal/100g

Podobne przepisy