skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Produkty do ciasta.
Krok 2:
Aby zrobić ciasto, włóż cukier, jajka, sól i wanilinę do miski do ubijania.Ubijaj dokładnie przez 5 minut.
Krok 3:
Następnie wlej mleko i masło do powstałego ciasta.
Krok 4:
Przesiej mąkę z kakao i proszkiem do pieczenia do ciasta, ubij do uzyskania gładkości. Ciasto będzie jak gęsta śmietana.
Krok 5:
Nasmaruj naczynie do pieczenia. Wlej ciasto do formy i wygładź. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 35 minut. Gotowość do sprawdzenia wykałaczką (podczas przekłuwania gotowego herbatnika wykałaczka powinna pozostać sucha).
Krok 6:
Produkty do kremu.
Krok 7:
Wyjmij gotowy biszkopt z formy, ostudź, a następnie pokrój wzdłuż na pół. Dostaniemy 2 ciasta. Namocz ciasta syropem z brzoskwiń w puszkach.
Krok 8:
Aby zrobić krem do ciasta, włóż ser śmietankowy, zmiękczone masło i mleko skondensowane do miski. Ubijaj prawie do uzyskania gładkości. Dodaj cukier puder i ubijaj, aż krem będzie gładki.
Krok 9:
Drobno posiekaj brzoskwinie. W osobnym pojemniku odłóż nieco mniej niż połowę kremu i wymieszaj z brzoskwiniami.
Krok 10:
Rozłóż krem z brzoskwiniami na Dolnym cieście.
Krok 11:
Przykryj drugim ciastem. Pozostały krem serowy (do którego nie dodano brzoskwiń) ułożyć na wierzchu. Pozostaw ciasto w chłodnym miejscu do namoczenia na 3 godziny lub dłużej.
Krok 12:
Udekoruj do woli.Gotowe ciasto z kremem serowym pokroić na kawałki, wlać herbatę lub kawę i cieszyć się.
wszystkie sekrety robienia wysokiego, pięknego, bujnego biszkoptu przeczytaj artykuł o cieście biszkopt .
weź pod uwagę, że każdy ma inny piekarnik. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o funkcjach piekarników !
aby piekarnik miał czas na osiągnięcie pożądanej temperatury, włącz go z wyprzedzeniem (10-20 minut przed rozpoczęciem gotowania).
przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Aby uniknąć błędów, przeczytaj o mące i jej właściwościach!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Brzoskwinie - 46 kcal/100g
- Brzoskwinie w puszkach - 68 kcal/100g
- Mleko skondensowane z cukrem - 324 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Kakao w proszku - 374 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Ser śmietankowy 50% tłuszczu - 349 kcal/100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal/100g
- Cukier puder - 374 kcal/100g
- Cukier waniliowy - 379 kcal/100g