serowo-kremowe ciasto

wszystko jest proste i bardzo smaczne! Delikatny krem serowy i soczyste owoce doskonale uzupełniają biszkopt czekoladowy. Bardzo smaczne, spróbuj!
LucyAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 11 % 7 g
tłuszcze 34 % 22 g
węglowodany 55 % 36 g
338 kcal
IG: 8 / 3 / 89

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Produkty do ciasta.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Aby zrobić ciasto, włóż cukier, jajka, sól i wanilinę do miski do ubijania.Ubijaj dokładnie przez 5 minut.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Następnie wlej mleko i masło do powstałego ciasta.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Przesiej mąkę z kakao i proszkiem do pieczenia do ciasta, ubij do uzyskania gładkości. Ciasto będzie jak gęsta śmietana.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Nasmaruj naczynie do pieczenia. Wlej ciasto do formy i wygładź. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 35 minut. Gotowość do sprawdzenia wykałaczką (podczas przekłuwania gotowego herbatnika wykałaczka powinna pozostać sucha).

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Produkty do kremu.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Wyjmij gotowy biszkopt z formy, ostudź, a następnie pokrój wzdłuż na pół. Dostaniemy 2 ciasta. Namocz ciasta syropem z brzoskwiń w puszkach.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Aby zrobić krem do ciasta, włóż ser śmietankowy, zmiękczone masło i mleko skondensowane do miski. Ubijaj prawie do uzyskania gładkości. Dodaj cukier puder i ubijaj, aż krem będzie gładki.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Drobno posiekaj brzoskwinie. W osobnym pojemniku odłóż nieco mniej niż połowę kremu i wymieszaj z brzoskwiniami.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Rozłóż krem z brzoskwiniami na Dolnym cieście.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Przykryj drugim ciastem. Pozostały krem serowy (do którego nie dodano brzoskwiń) ułożyć na wierzchu. Pozostaw ciasto w chłodnym miejscu do namoczenia na 3 godziny lub dłużej.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Udekoruj do woli.Gotowe ciasto z kremem serowym pokroić na kawałki, wlać herbatę lub kawę i cieszyć się.

wszystkie sekrety robienia wysokiego, pięknego, bujnego biszkoptu  przeczytaj artykuł o cieście biszkopt .

weź pod uwagę, że każdy ma inny piekarnik. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o funkcjach piekarników !

aby piekarnik miał czas na osiągnięcie pożądanej temperatury, włącz go z wyprzedzeniem (10-20 minut przed rozpoczęciem gotowania).

przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Aby uniknąć błędów, przeczytaj o mące i jej właściwościach!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Brzoskwinie - 46   kcal/100g
  • Brzoskwinie w puszkach - 68   kcal/100g
  • Mleko skondensowane z cukrem - 324   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Kakao w proszku - 374   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Ser śmietankowy 50% tłuszczu - 349   kcal/100g
  • Proszek do pieczenia ciasta - 79   kcal/100g
  • Cukier puder - 374   kcal/100g
  • Cukier waniliowy - 379   kcal/100g

Podobne przepisy