skład / składniki
metoda gotowania
przygotowanie łuszczących się łusek jest bardzo proste. Zrobimy to w ten sposób:
1. Ciasto należy rozmrozić.
2. Rozłóż ciasto na powierzchni roboczej, lekko rozwałkuj. Warstwa powinna mieć grubość około 5-6 mm.w niektórych rodzajach gotowego ciasta francuskiego warstwy są już dość cienkie - w tym przypadku nie trzeba ich zwijać.
3. Wytnij warstwę na równe małe prostokąty.
4. Uformuj łuki z prostokątów: odbywa się to poprzez skręcenie prostokąta na środku. Możesz przebić łuki w kilku miejscach nożem - wtedy ciasto nie pęcznieje podczas pieczenia.
5. Posmaruj każdą kokardkę olejem roślinnym i obficie posyp cukrem.
6. Przykryj blachę do pieczenia papierem do pieczenia, rozłóż na niej przyszłe łuki.
7. Umieść blachę do pieczenia w piekarniku nagrzanym do 200 stopni na 15-20 minut. Uważaj na kokardki, aby się nie przypaliły i nie wyschły - czas pieczenia może zależeć od ciasta (warto zapoznać się z zaleceniami producenta podanymi na opakowaniu). Łuki będą gotowe, gdy się zrumienią.
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Ciasto francuskie - 400 kcal/100g
- Ciasto francuskie, przaśne - 337 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g