łuszczące się łuski z cukrem

przewiewne i chrupiące słodkie łuski. Piękne i smaczne! Gotowanie jest proste i szybkie, ale okazuje się, że jest pyszne! Jak w dzieciństwie - bardzo je kochałem i zawsze chciałem je ugotować. Idealny na wieczorną herbatę, a goście są przyjemni do podania, ponieważ kokardki również wyglądają bardzo pięknie.
alena•♫Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 5 % 4 g
tłuszcze 38 % 29 g
węglowodany 57 % 44 g
451 kcal
IG: 0 / 55 / 45

metoda gotowania

czas gotowania: 40 min

przygotowanie łuszczących się łusek jest bardzo proste. Zrobimy to w ten sposób:

1. Ciasto należy rozmrozić.

2. Rozłóż ciasto na powierzchni roboczej, lekko rozwałkuj. Warstwa powinna mieć grubość około 5-6 mm.w niektórych rodzajach gotowego ciasta francuskiego warstwy są już dość cienkie - w tym przypadku nie trzeba ich zwijać.

3. Wytnij warstwę na równe małe prostokąty.

4. Uformuj łuki z prostokątów: odbywa się to poprzez skręcenie prostokąta na środku. Możesz przebić łuki w kilku miejscach nożem - wtedy ciasto nie pęcznieje podczas pieczenia.

5. Posmaruj każdą kokardkę olejem roślinnym i obficie posyp cukrem.

6. Przykryj blachę do pieczenia papierem do pieczenia, rozłóż na niej przyszłe łuki.

7. Umieść blachę do pieczenia w piekarniku nagrzanym do 200 stopni na 15-20 minut. Uważaj na kokardki, aby się nie przypaliły i nie wyschły - czas pieczenia może zależeć od ciasta (warto zapoznać się z zaleceniami producenta podanymi na opakowaniu). Łuki będą gotowe, gdy się zrumienią.

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Ciasto francuskie - 400   kcal/100g
  • Ciasto francuskie, przaśne - 337   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g

Podobne przepisy