kruche ciasto z jagodami i twarogiem

najbardziej prawdziwe letnie ciasto! Goście to pokochają! W tym cieście jest po prostu wspaniałe ciasto! Zwykle ciasto kruche jest bardzo kruche i kruche. Z tego powodu ciasta są trudne do przeniesienia na talerz w stanie nienaruszonym. Tutaj ciasto jest bardzo elastyczne i nie tak kruche ze względu na obecność jajka w cieście.
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 13 % 7 g
tłuszcze 36 % 19 g
węglowodany 51 % 27 g
298 kcal
IG: 8 / 4 / 88

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 2 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Ciasto. Aby przygotować ciasto na kruche ciasto z jagodami i twarogiem, potrzebujemy: mąki, zimnego masła, cukru i dużego jajka.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Połącz jajko z cukrem i ubij trzepaczką, aż cukier się rozpuści.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Wlej mąkę do miski blendera, włóż zimne masło. Ubij do miękiszu. Możesz zmielić mąkę z masłem rękami. Ale Blender jest szybszy.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Wlej ubite jajko do okruchów i szybko zagniataj miękkie, elastyczne ciasto.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Dokręć gotowe ciasto folią i wstaw do lodówki na 30 minut. Możesz najpierw rozprowadzić ciasto na formie, a już formę z ciastem włożyć do lodówki.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Warstwa twarogu. Do przygotowania nadzienia twarogowego potrzebujemy: twarogu (nie suchego, 5-9% tłuszczu), miękkiego masła, jajek, cukru waniliowego i mąki.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    W misce blendera połącz twaróg, miękkie masło, jajka, cukier waniliowy i mąkę. Wszystko dobrze ubij.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Powinna uzyskać półpłynną, jednorodną masę. Jeśli masa okaże się zbyt gęsta, możesz dodać do niej kolejne jajko i jeszcze raz wszystko ubić.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Warstwa jagód. Do przygotowania nadzienia jagodowego potrzebujemy jagód i odrobiny mąki.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Posortuj jagody, umyj, osusz. Jagody równomiernie posyp mąką.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Wypełnienie. Aby przygotować nadzienie, potrzebujemy: gęstej śmietany (w zależności od producenta od 15 do 25%, miałem 15%, ale bardzo gęsty, nie płynący), cukru i jajka.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    W misce blendera połącz śmietanę, jajka i 100 g cukru. Ubij wszystko, aż będzie gładkie. Wszystko ubijałam trzepaczką. Wszystko świetnie się ułożyło.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Wyłóż naczynie do pieczenia pergaminem. Rozłóż ciasto kruche na dnie i bokach, uformuj wysokie boki.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Połóż masę twarogową na cieście i spłaszcz.

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Rozłóż jagody równomiernie na wierzchu. Posyp jagody 2 łyżkami cukru.

  16. Krok 16:

    Krok 16.

    Na wierzch wlej śmietanę. Piec ciasto przez około 50 minut w 180°C.

  17. Krok 17:

    Krok 17.

    Schłodzić gotowe ciasto w formie, przełożyć na półmisek i podać. Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Twaróg 40% tłuszczu - 466   kcal/100g
  • Twaróg 20% tłuszczu - 233   kcal/100g
  • Twaróg 18% tłuszczu - 226   kcal/100g
  • Twaróg 10% tłuszczu - 156   kcal/100g
  • Twaróg beztłuszczowy - 75   kcal/100g
  • Twarożek ze śmietaną - 260   kcal/100g
  • Twaróg owocowy - 147   kcal/100g
  • Twaróg łagodny dietetyczny - 170   kcal/100g
  • Twaróg "vitalinia" - 64   kcal/100g
  • Twarożek "poranny" ("Danon") bez cukru - 91   kcal/100g
  • Twaróg - 156   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Borówka - 44   kcal/100g
  • Jagody świeżo mrożone - 56   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Cukier waniliowy - 379   kcal/100g

Podobne przepisy