skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Ciasto. Aby przygotować ciasto na kruche ciasto z jagodami i twarogiem, potrzebujemy: mąki, zimnego masła, cukru i dużego jajka.
Krok 2:
Połącz jajko z cukrem i ubij trzepaczką, aż cukier się rozpuści.
Krok 3:
Wlej mąkę do miski blendera, włóż zimne masło. Ubij do miękiszu. Możesz zmielić mąkę z masłem rękami. Ale Blender jest szybszy.
Krok 4:
Wlej ubite jajko do okruchów i szybko zagniataj miękkie, elastyczne ciasto.
Krok 5:
Dokręć gotowe ciasto folią i wstaw do lodówki na 30 minut. Możesz najpierw rozprowadzić ciasto na formie, a już formę z ciastem włożyć do lodówki.
Krok 6:
Warstwa twarogu. Do przygotowania nadzienia twarogowego potrzebujemy: twarogu (nie suchego, 5-9% tłuszczu), miękkiego masła, jajek, cukru waniliowego i mąki.
Krok 7:
W misce blendera połącz twaróg, miękkie masło, jajka, cukier waniliowy i mąkę. Wszystko dobrze ubij.
Krok 8:
Powinna uzyskać półpłynną, jednorodną masę. Jeśli masa okaże się zbyt gęsta, możesz dodać do niej kolejne jajko i jeszcze raz wszystko ubić.
Krok 9:
Warstwa jagód. Do przygotowania nadzienia jagodowego potrzebujemy jagód i odrobiny mąki.
Krok 10:
Posortuj jagody, umyj, osusz. Jagody równomiernie posyp mąką.
Krok 11:
Wypełnienie. Aby przygotować nadzienie, potrzebujemy: gęstej śmietany (w zależności od producenta od 15 do 25%, miałem 15%, ale bardzo gęsty, nie płynący), cukru i jajka.
Krok 12:
W misce blendera połącz śmietanę, jajka i 100 g cukru. Ubij wszystko, aż będzie gładkie. Wszystko ubijałam trzepaczką. Wszystko świetnie się ułożyło.
Krok 13:
Wyłóż naczynie do pieczenia pergaminem. Rozłóż ciasto kruche na dnie i bokach, uformuj wysokie boki.
Krok 14:
Połóż masę twarogową na cieście i spłaszcz.
Krok 15:
Rozłóż jagody równomiernie na wierzchu. Posyp jagody 2 łyżkami cukru.
Krok 16:
Na wierzch wlej śmietanę. Piec ciasto przez około 50 minut w 180°C.
Krok 17:
Schłodzić gotowe ciasto w formie, przełożyć na półmisek i podać. Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Twaróg 40% tłuszczu - 466 kcal/100g
- Twaróg 20% tłuszczu - 233 kcal/100g
- Twaróg 18% tłuszczu - 226 kcal/100g
- Twaróg 10% tłuszczu - 156 kcal/100g
- Twaróg beztłuszczowy - 75 kcal/100g
- Twarożek ze śmietaną - 260 kcal/100g
- Twaróg owocowy - 147 kcal/100g
- Twaróg łagodny dietetyczny - 170 kcal/100g
- Twaróg "vitalinia" - 64 kcal/100g
- Twarożek "poranny" ("Danon") bez cukru - 91 kcal/100g
- Twaróg - 156 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Borówka - 44 kcal/100g
- Jagody świeżo mrożone - 56 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Cukier waniliowy - 379 kcal/100g