ciasto czekoladowe z wiśniami i kwaśną śmietaną

biszkoptowe soczyste ciasto wiśniowe jest pyszne i proste! Ciasto czekoladowe z wiśniami i kwaśną śmietaną okazuje się nie mdłe słodkie, ale z kwaśną śmietaną. A ciasta biszkoptowe z takim kremem są najlepiej nasączone. Ciasto w razie potrzeby ozdobione świeżymi lub koktajlowymi wiśniami lub dowolnymi jagodami.
Julia M.Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 9 % 5 g
tłuszcze 15 % 8 g
węglowodany 76 % 41 g
216 kcal
IG: 37 / 0 / 63

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 d
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak upiec pyszne ciasto czekoladowe z wiśniami i śmietaną? Aby zrobić biszkopt czekoladowy do ciasta, rozbij jajka do miski miksera stojącego i dodaj cukier. Ubij wszystko razem przez kilka minut, aż będzie puszyste. Jajka staną się znacznie lżejsze podczas ubijania.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Następnie stopniowo do masy jajecznej, w kilku krokach, wmieszaj mąkę z sodą i kakao. Tutaj mikser nie jest już potrzebny, ponieważ najlepiej zrobić to ręcznie trzepaczką, aby masa pozostała bujna i przewiewna.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Wlej gotowe ciasto do formy (20-22 cm) do pieczenia i włóż do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 40-50 minut. Wyjmij gotowy biszkopt z formy i ostudź. Taki biszkopt okazuje się bardzo delikatny, dlatego najlepiej włożyć całkowicie schłodzony biszkopt do torby i włożyć do lodówki na około noc. Podczas przygotowywania ciasta wyjmij biszkopt i pokrój na 4 ciasta. Na ciasto pójdą 3, a czwarty pozostaw do posypania.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    W przypadku śmietany ubij śmietanę z cukrem pudrem na puszystą, gęstą śmietanę. Weź śmietanę co najmniej 25%. Przy 25% tłuszczu możesz dodać trochę zagęszczacza. A przy 30-35% zawartości tłuszczu sama śmietana jest doskonale ubita.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Jeśli używasz mrożonych wiśni do nadzienia, musisz je najpierw rozmrozić. Nie trzeba spuszczać soku. Namocz herbatniki tym sokiem. Następnie ułóż ciasto kremem i rozłóż wiśnie.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Złóż ciasto. Pokryj górę i boki tym samym kremem.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Pozostałe ciasto biszkoptowe zmiel blenderem i posyp ciasto po bokach. Możesz posypać wierzch ciasta.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    A możesz udekorować odrobiną śmietany, jagód wiśni i startej czekolady. Chociaż dekorowanie ciasta będzie zależeć od zamierzonego uroczystego wydarzenia. Gotowe ciasto wstaw do lodówki na kilka godzin, aby nasiąkło kremem i zestaliło się. Miłego picia herbaty!

jeśli takie ciasto ma być przygotowane tylko na stół dla dorosłych, możesz namoczyć ciasta likierem wiśniowym. Smak zagra w nowy sposób. Myślę, że wielu doceni ten krok!

jajka na ciasto biszkoptowe nie mogą być ubijane zbyt długo, ponieważ podczas długiego ubijania z białka znikają pęcherzyki powietrza, które podnoszą ciasto biszkoptowe podczas pieczenia. Powierzchnia jajek odpowiednio ubitych cukrem (przed dodaniem mąki) powinna być bujna, lekko żółtawa, z wieloma pęcherzykami powietrza. Jeśli masa okaże się biała i gęsta, taki biszkopt albo wzrośnie słabo, albo w ogóle się nie podniesie. A proszek do pieczenia w tym przypadku również nie uratuje sytuacji.

przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Aby uniknąć błędów, przeczytaj o mące i jej właściwościach!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal / 100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Wiśnia kwaśna - 52   kcal/100g
  • Wiśnia słodka - 64   kcal/100g
  • Wiśnia suszona - 292   kcal/100g
  • Wiśnia konserwowa - 61   kcal / 100g
  • Kakao w proszku - 374   kcal/100g
  • Cukier puder - 374   kcal/100g
  • Soda spożywcza - 0   kcal/100g

Podobne przepisy