skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak upiec pyszne ciasto czekoladowe z wiśniami i śmietaną? Aby zrobić biszkopt czekoladowy do ciasta, rozbij jajka do miski miksera stojącego i dodaj cukier. Ubij wszystko razem przez kilka minut, aż będzie puszyste. Jajka staną się znacznie lżejsze podczas ubijania.
Krok 2:
Następnie stopniowo do masy jajecznej, w kilku krokach, wmieszaj mąkę z sodą i kakao. Tutaj mikser nie jest już potrzebny, ponieważ najlepiej zrobić to ręcznie trzepaczką, aby masa pozostała bujna i przewiewna.
Krok 3:
Wlej gotowe ciasto do formy (20-22 cm) do pieczenia i włóż do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 40-50 minut. Wyjmij gotowy biszkopt z formy i ostudź. Taki biszkopt okazuje się bardzo delikatny, dlatego najlepiej włożyć całkowicie schłodzony biszkopt do torby i włożyć do lodówki na około noc. Podczas przygotowywania ciasta wyjmij biszkopt i pokrój na 4 ciasta. Na ciasto pójdą 3, a czwarty pozostaw do posypania.
Krok 4:
W przypadku śmietany ubij śmietanę z cukrem pudrem na puszystą, gęstą śmietanę. Weź śmietanę co najmniej 25%. Przy 25% tłuszczu możesz dodać trochę zagęszczacza. A przy 30-35% zawartości tłuszczu sama śmietana jest doskonale ubita.
Krok 5:
Jeśli używasz mrożonych wiśni do nadzienia, musisz je najpierw rozmrozić. Nie trzeba spuszczać soku. Namocz herbatniki tym sokiem. Następnie ułóż ciasto kremem i rozłóż wiśnie.
Krok 6:
Złóż ciasto. Pokryj górę i boki tym samym kremem.
Krok 7:
Pozostałe ciasto biszkoptowe zmiel blenderem i posyp ciasto po bokach. Możesz posypać wierzch ciasta.
Krok 8:
A możesz udekorować odrobiną śmietany, jagód wiśni i startej czekolady. Chociaż dekorowanie ciasta będzie zależeć od zamierzonego uroczystego wydarzenia. Gotowe ciasto wstaw do lodówki na kilka godzin, aby nasiąkło kremem i zestaliło się. Miłego picia herbaty!
jeśli takie ciasto ma być przygotowane tylko na stół dla dorosłych, możesz namoczyć ciasta likierem wiśniowym. Smak zagra w nowy sposób. Myślę, że wielu doceni ten krok!
jajka na ciasto biszkoptowe nie mogą być ubijane zbyt długo, ponieważ podczas długiego ubijania z białka znikają pęcherzyki powietrza, które podnoszą ciasto biszkoptowe podczas pieczenia. Powierzchnia jajek odpowiednio ubitych cukrem (przed dodaniem mąki) powinna być bujna, lekko żółtawa, z wieloma pęcherzykami powietrza. Jeśli masa okaże się biała i gęsta, taki biszkopt albo wzrośnie słabo, albo w ogóle się nie podniesie. A proszek do pieczenia w tym przypadku również nie uratuje sytuacji.
przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Aby uniknąć błędów, przeczytaj o mące i jej właściwościach!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal / 100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Wiśnia kwaśna - 52 kcal/100g
- Wiśnia słodka - 64 kcal/100g
- Wiśnia suszona - 292 kcal/100g
- Wiśnia konserwowa - 61 kcal / 100g
- Kakao w proszku - 374 kcal/100g
- Cukier puder - 374 kcal/100g
- Soda spożywcza - 0 kcal/100g