ziemniaki z mielonym mięsem w doniczkach

niezwykle aromatyczne ziemniaki z mięsem mielonym to tylko objadanie się. Naczynia w doniczkach zawsze urzekają swoim niepowtarzalnym smakiem, a wszystkie składniki są delikatne i nasycone aromatami. Danie jest bardzo satysfakcjonujące i pożywne, więc nawet połowa garnka jest łatwa do zaspokojenia głodu. Sałatka ze świeżych warzyw dobrze uzupełni danie
nasstinAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 22 % 6 g
tłuszcze 44 % 12 g
węglowodany 33 % 9 g
170 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 50 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Potrzebne składniki

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Cebulę kroimy w ćwiartki, marchewkę w kostkę

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Ziemniaki kroimy w kostkę

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Trzy czosnek lub przełóż przez prasę

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Trzy sery, zostawiamy trochę na wierzch, resztę kładziemy na masę

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Dodajemy mięso mielone, u mnie wieprzowe ale każdy się nada

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Dodaj mieszankę papryki

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Solim

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Dodaj majonez (możesz zastąpić kwaśną śmietaną)

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Wszystko dobrze wymieszaj

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Wkładamy do garnków - z podanych składników dostałem 4 pełne garnki

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Do każdego garnka dodajemy trochę wody - na 4 garnki zabrakło mi szklanki wody

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Posyp tartym serem na wierzchu. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180C i pieczemy do miękkości przez 40 minut.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Ziemniaki pieczone - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Ser"Holenderski" - 352   kcal/100g
  • Ser "szwajcarski" - 335   kcal/100g
  • Ser "rosyjski" - 366   kcal/100g
  • Ser "Kostroma" - 345   kcal/100g
  • Ser "Jarosław" - 361   kcal/100g
  • Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "Radziecki" - 400   kcal/100g
  • Ser"stepowy" - 362   kcal/100g
  • Ser "uglicki" - 347   kcal/100g
  • Ser "poshechonsky" - 350   kcal/100g
  • Ser "Lambert" - 377   kcal/100g
  • Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400   kcal/100g
  • Ser "Chester" 50% tłuszczu - 363   kcal/100g
  • Ser "edamere" 40% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395   kcal/100g
  • Ser Emmental 45% tłuszczu - 420   kcal/100g
  • Ser "gouda" 45% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "aiadeus" - 364   kcal/100g
  • Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360   kcal/100g
  • Ser "lo spalmino" - 61   kcal/100g
  • Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401   kcal/100g
  • Ser biały - 100   kcal/100g
  • Ser żółty tłusty - 260   kcal/100g
  • Ser Ałtajski - 355   kcal/100g
  • Kowieński ser - 355   kcal/100g
  • Ser Łotewski - 316   kcal/100g
  • Ser Limburger - 327   kcal/100g
  • Litewski ser - 250   kcal/100g
  • Ser Jeziorny - 350   kcal/100g
  • Gruyere ser - 396   kcal/100g
  • Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502   kcal/100g
  • Majonez lekki - 260   kcal/100g
  • Majonez Prowansalski - 624   kcal/100g
  • Majonez "prowansalski" - 627   kcal/100g
  • Majonez stołowy - 627   kcal/100g
  • Mieszane mięso mielone - 351   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Mieszanka mielonej papryki - 255   kcal/100g

Podobne przepisy