ciasto karmelowa dziewczyna

delikatny, lekki o karmelowym smaku! Poczęstuj się!! Podobało mi się robienie tego ciasta, jest szczególnie dobre tylko na herbatę. Kiedy nie musisz zbyt dekorować, możesz po prostu posypać okruchami. Myślę, że też ci się spodoba. Smacznego.
EsenijaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 8 % 5 g
tłuszcze 34 % 20 g
węglowodany 58 % 34 g
357 kcal
IG: 3 / 3 / 94

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 2 h 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Więc przygotujmy produkty. Lepiej, jeśli wszystko ma temperaturę pokojową. W przyszłości będziemy musieli stopić masło.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Wymieszaj jajka z gotowanym skondensowanym mlekiem. Dobrze przebij trzepaczką lub mikserem. Dodaj schłodzony olej.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Mąkę i proszek do pieczenia należy przesiać. Mieszać.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Takie ciasto się okazuje. Nie jest gęsty ani płynny.Jeśli chcesz grubsze ciasta, weź 200 g mąki.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Zrobiłem ciasto o rozmiarze 22 cm, bierzemy pierścień z formy 22 cm, kładziemy go na papierze do pieczenia i rozprowadzamy 3 łyżki ciasta i wyrównujemy.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Dostałem 7 takich arkuszy. 8. ciasto było mniejsze i usmażyłam je dobrze do posypania ciasta.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Możesz upiec dwa ciasta na raz. Następnie włączamy piekarnik na 200 stopni z konwencją. I umieść 2 arkusze na raz. Pieczełam przez 5 minut. Jeśli nie, piekarnik ma 180 stopni.Ciasto jest gotowe, jeśli dotkniesz palcem, ciasto jest lekko elastyczne, to znaczy nie ma wgniecenia.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Wyjmujemy gotowe ciasto i natychmiast odwracamy je na inną kartkę papieru i usuwamy w ten sposób. Papier jest dobrze opóźniony, ponieważ mamy ciasto z masłem.Następnie używamy tego papieru do następnego ciasta. Musisz lekko usunąć resztki ciasta i użyć więcej.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Układamy ciasta na stole, pozwalamy im ostygnąć. W żadnym wypadku nie kładziemy się jeden na drugim. Przyciąłem trochę więcej na krawędziach. Wystarczy wziąć pierścień i wyciąć rozmiar, którego potrzebujemy.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    W przypadku kremu ubij dobrej jakości śmietanę, zimną z cukrem pudrem i cukrem waniliowym.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Zawsze robię karmel z wyprzedzeniem i przechowuję go w lodówce.W przypadku karmelu bierzemy cukier, wkładamy go do rondla z grubym dnem. Podpalamy. Trzymamy w ogniu, kołysząc rondel bez przeszkadzania łyżką. Gdy cukier zacznie nabierać bursztynowego koloru, zmniejsz ogień o połowę, Dodaj części gorącej śmietany. Mieszamy, mam drewnianą łyżkę. Nie trzymamy go długo w ogniu. Następnie zdejmij z ognia i dodaj zimne masło pokrojone w kostkę.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Więc składamy ciasto. Połóż trochę karmelu na pierwszym cieście.Nawiasem mówiąc, karmel można zastąpić gotowanym skondensowanym mlekiem.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Rozłóż następnie 2-3 łyżki kremu.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Wyrównaj. I tak dalej.

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Na koniec posmaruj całe ciasto kremem.

  16. Krok 16:

    Krok 16.

    Zmieliłem smażone ciasto w blenderze i posypałem nim brzegi.

  17. Krok 17:

    Krok 17.

    I można ozdobić karmelem.

to ciasto, podobnie jak Mleczna dziewczyna, jest bardzo kochane przez wszystkich. Do przepisu zaczęto dodawać masło. A z tego ciasta są bardziej miękkie i smaczniejsze. I łatwiej pozostają w tyle za papierem. I ogólnie smak jest taki sam, może trochę smaczniejszy.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Maślanka - 36   kcal/100g
  • Śmietanka 20% tłuszczu - 300   kcal/100g
  • Śmietanka 10% tłuszczu - 120   kcal/100g
  • Śmietanka - 300   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Śmietana 35% - 337   kcal/100g
  • 40% - 362   kcal/100g
  • Proszek do pieczenia ciasta - 79   kcal/100g
  • Cukier puder - 374   kcal/100g
  • Cukier waniliowy - 379   kcal/100g
  • Gotowane mleko skondensowane - 328   kcal/100g

Podobne przepisy