Ciasteczka Maria
skład / składniki
8
porcje:
metoda gotowania
1. Ubij jajko z cukrem, cukrem waniliowym, solą, mlekiem, olejem roślinnym.
2. Dodaj skrobię, mąkę, proszek do pieczenia. Ugniataj plastikowe, miękkie ciasto (nie przyklejaj się do rąk).
3. Stół posypać lekko mąką i rozwałkować ciasto o grubości 3 mm. wyciąć foremką ciasteczka i nakłuć widelcem.
4. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni.
5. Przenieś ciasteczka na blachę do pieczenia i piecz w piekarniku przez 12 minut. (Ciasteczka powinny być lekko złote).
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal/100g
- Cukier waniliowy - 379 kcal/100g
- Skrobia ziemniaczana - 300 kcal/100g