ciasto wieprzowe warstwowe
skład / składniki
8
porcje:
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Potrzebne składniki
Krok 2:
Pokrój ziemniaki w drobną kostkę
Krok 3:
Pokrój cebulę
Krok 4:
Pokrój wieprzowinę w drobną kostkę
Krok 5:
2 arkusze gotowego ciasta francuskiego (drożdżowe lub nie - nie ma znaczenia) rozwałkuj, połóż jeden arkusz na blasze do pieczenia nasmarowanej olejem roślinnym
Krok 6:
Do nadzienia wymieszaj pokrojone ziemniaki, cebulę i wieprzowinę
Krok 7:
Rozłóż nadzienie na cieście
Krok 8:
Solim
Krok 9:
Perchim
Krok 10:
Dla soczystości wkładamy kawałki masła
Krok 11:
Przykryj drugim arkuszem ciasta i ściśnij krawędzie
Krok 12:
Zwykle w takich ciastach robią otwór na wyjście pary - nigdy nie robię, jak dla mnie to nie wpływa na wynik)
Krok 13:
Aby posmarować ciasto, ubij jajko
Krok 14:
Smarujemy nim nasze ciasto
Krok 15:
Piec w 180 stopniach przez 45-60 minut w zależności od piekarnika
Krok 16:
Nasze pachnące ciasto jest gotowe!
Krok 17:
Posiekaj i ciesz się! Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Pieczone ziemniaki - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Wieprzowina tłusta - 333 kcal/100g
- Mięso wieprzowe - 357 kcal/100g
- Wieprzowina-chuda pieczeń - 184 kcal/100g
- Schab-kotlet z kością - 537 kcal/100g
- Sznycel wieprzowy - 352 kcal/100g
- Wieprzowina - ramię - 593 kcal/100g
- Szynka dzika - 113 kcal/100g
- Wieprzowina - 259 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Ciasto francuskie - 400 kcal/100g
- Ciasto francuskie, przaśne - 337 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Suszone całe nasiona sezamu - 563 kcal/100g
- Łuskane nasiona sezamu - 582 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g