ciasto wieprzowe warstwowe

niesamowicie pyszne, obfite i delikatne ciasto na każdą okazję. Gotuję takie ciasto od bardzo dawna i po prostu uwielbiam je w mojej rodzinie! Kiedy jest wystarczająco dużo czasu, sam gotuję ciasto, ale częściej biorę gotowe ciasto francuskie, które zawsze mam w zamrażarce na takie okazje. Okazuje się bardzo szybki i smaczny! Spróbuj!
nasstinAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 16 % 7 g
tłuszcze 44 % 19 g
węglowodany 40 % 17 g
267 kcal
IG: 33 / 67 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 10 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Potrzebne składniki

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Pokrój ziemniaki w drobną kostkę

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Pokrój cebulę

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Pokrój wieprzowinę w drobną kostkę

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    2 arkusze gotowego ciasta francuskiego (drożdżowe lub nie - nie ma znaczenia) rozwałkuj, połóż jeden arkusz na blasze do pieczenia nasmarowanej olejem roślinnym

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Do nadzienia wymieszaj pokrojone ziemniaki, cebulę i wieprzowinę

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Rozłóż nadzienie na cieście

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Solim

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Perchim

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Dla soczystości wkładamy kawałki masła

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Przykryj drugim arkuszem ciasta i ściśnij krawędzie

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Zwykle w takich ciastach robią otwór na wyjście pary - nigdy nie robię, jak dla mnie to nie wpływa na wynik)

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Aby posmarować ciasto, ubij jajko

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Smarujemy nim nasze ciasto

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Piec w 180 stopniach przez 45-60 minut w zależności od piekarnika

  16. Krok 16:

    Krok 16.

    Nasze pachnące ciasto jest gotowe!

  17. Krok 17:

    Krok 17.

    Posiekaj i ciesz się! Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Pieczone ziemniaki - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Wieprzowina tłusta - 333   kcal/100g
  • Mięso wieprzowe - 357   kcal/100g
  • Wieprzowina-chuda pieczeń - 184   kcal/100g
  • Schab-kotlet z kością - 537   kcal/100g
  • Sznycel wieprzowy - 352   kcal/100g
  • Wieprzowina - ramię - 593   kcal/100g
  • Szynka dzika - 113   kcal/100g
  • Wieprzowina - 259   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Ciasto francuskie - 400   kcal/100g
  • Ciasto francuskie, przaśne - 337   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Suszone całe nasiona sezamu - 563   kcal/100g
  • Łuskane nasiona sezamu - 582   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g

Podobne przepisy