włoskie ciasto warzywne spiralne

ze względu na taki wynik warto się pocić! Najdłuższą rzeczą w przygotowaniu tego ciasta warzywnego jest układanie plasterków warzyw w spiralę. Ale to ta niezwykła stylizacja zapewnia niesamowity wygląd!
UnicornSteakAuthor avatar
autor przepisu
zwycięzca Konkursu najlepszy przepis na tydzień 5-11 października

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 13 % 3 g
tłuszcze 42 % 10 g
węglowodany 46 % 11 g
144 kcal
IG: 30 / 0 / 70

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 40 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić spiralne ciasto warzywne? Przygotuj składniki bazy. Masło powinno mieć temperaturę pokojową. Mąka pszenna, najwyższej klasy.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    W głębokiej misce połącz mąkę i masło. Dodaj proszek do pieczenia i szczyptę soli. Proszek do pieczenia odpowiada tutaj za jeszcze większą kruchość bazy. Aby zabarwić smak ciasta, możesz dodać pół łyżki cukru.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Rękami mieszaj składniki, aż utworzą się kruche okruchy.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Ciasto jest złe, ale musi zebrać się w kulkę.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Nie ma potrzeby smarowania naczynia do pieczenia. Rozłóż ciasto na formie, tworząc bok o wysokości 3 centymetrów. Mój kształt ma 16 centymetrów średnicy. Przykryj formę ciastem folią i włóż do lodówki na pół godziny.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Przygotuj składniki do nadzienia. Pomidory potrzebują dojrzałych, słodkich i mięsistych. Sukces ciasta będzie zależeć od ich jakości i smaku.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Umyj i zmiel pomidory w blenderze. Przenieś mieszaninę do rondla i zagotuj na małym ogniu.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Wlej oliwę z oliwek, dodaj drobno starty czosnek, sól, pieprz i suszone włoskie zioła.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Na minimalnym ogniu, mieszając, doprowadzić mieszaninę do zgęstnienia. Zajęło mi to około 15 minut, zanim mieszanka zaczęła trzymać rowek z dala od łopatki. Zdejmij nadzienie z ognia i pozwól mu ostygnąć.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    W międzyczasie przygotuj składniki do dekoracji blatu. Cukinia powinna być młoda, z delikatną skórką i nasionami. Opłucz warzywa pod bieżącą wodą. Obierz marchewki.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Za pomocą krajalnicy pokrój warzywa w cienkie, długie paski.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Rozłóż schłodzone nadzienie na podstawie. Zetrzyj ser na drobnej tarce na wierzchu.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    A teraz zabawa! Zaczynając od środka, ułóż plasterki warzyw w spiralę, naprzemiennie warzywa, aż całe nadzienie zostanie zamknięte. Dla wygody możesz przeciąć plasterki na pół. Etap dekoracji zajął mi dokładnie 30 minut.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Posmaruj warzywa odrobiną oliwy z oliwek i piecz w piekarniku przez 40 minut w temperaturze 180 ° C.

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Przed podaniem możesz ponownie posmarować wierzch ciasta oliwą z oliwek.

niesamowite ciasto! Jest zdecydowanie wart wysiłku włożonego w jego przygotowanie.

smacznego!

przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Aby uniknąć błędów, przeczytaj o mące i jej właściwościach!

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Gotowana marchewka - 25   kcal/100g
  • Ser"Holenderski" - 352   kcal/100g
  • Ser "szwajcarski" - 335   kcal/100g
  • Ser "rosyjski" - 366   kcal/100g
  • Ser "Kostroma" - 345   kcal/100g
  • Ser "Jarosław" - 361   kcal/100g
  • Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "Radziecki" - 400   kcal/100g
  • Ser"stepowy" - 362   kcal/100g
  • Ser "uglicki" - 347   kcal/100g
  • Ser "poshechonsky" - 350   kcal/100g
  • Ser "Lambert" - 377   kcal/100g
  • Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400   kcal/100g
  • Ser "Chester" 50% tłuszczu - 363   kcal/100g
  • Ser "edamere" 40% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395   kcal/100g
  • Ser Emmental 45% tłuszczu - 420   kcal/100g
  • Ser "gouda" 45% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "aiadeus" - 364   kcal/100g
  • Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360   kcal/100g
  • Ser "lo spalmino" - 61   kcal/100g
  • Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401   kcal/100g
  • Ser biały - 100   kcal/100g
  • Ser żółty tłusty - 260   kcal/100g
  • Ser Ałtajski - 355   kcal/100g
  • Kowieński ser - 355   kcal/100g
  • Ser Łotewski - 316   kcal/100g
  • Ser Limburger - 327   kcal/100g
  • Litewski ser - 250   kcal/100g
  • Ser Jeziorny - 350   kcal/100g
  • Gruyere ser - 396   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Oliwa z oliwek - 913   kcal/100g
  • Papryka ostra mielona - 21   kcal/100g
  • Proszek do pieczenia ciasta - 79   kcal/100g
  • Cukinia - 16   kcal/100g
  • Młoda cukinia - 24   kcal/100g
  • Włoska mieszanka ziół - 259   kcal/100g

Podobne przepisy