skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić spiralne ciasto warzywne? Przygotuj składniki bazy. Masło powinno mieć temperaturę pokojową. Mąka pszenna, najwyższej klasy.
Krok 2:
W głębokiej misce połącz mąkę i masło. Dodaj proszek do pieczenia i szczyptę soli. Proszek do pieczenia odpowiada tutaj za jeszcze większą kruchość bazy. Aby zabarwić smak ciasta, możesz dodać pół łyżki cukru.
Krok 3:
Rękami mieszaj składniki, aż utworzą się kruche okruchy.
Krok 4:
Ciasto jest złe, ale musi zebrać się w kulkę.
Krok 5:
Nie ma potrzeby smarowania naczynia do pieczenia. Rozłóż ciasto na formie, tworząc bok o wysokości 3 centymetrów. Mój kształt ma 16 centymetrów średnicy. Przykryj formę ciastem folią i włóż do lodówki na pół godziny.
Krok 6:
Przygotuj składniki do nadzienia. Pomidory potrzebują dojrzałych, słodkich i mięsistych. Sukces ciasta będzie zależeć od ich jakości i smaku.
Krok 7:
Umyj i zmiel pomidory w blenderze. Przenieś mieszaninę do rondla i zagotuj na małym ogniu.
Krok 8:
Wlej oliwę z oliwek, dodaj drobno starty czosnek, sól, pieprz i suszone włoskie zioła.
Krok 9:
Na minimalnym ogniu, mieszając, doprowadzić mieszaninę do zgęstnienia. Zajęło mi to około 15 minut, zanim mieszanka zaczęła trzymać rowek z dala od łopatki. Zdejmij nadzienie z ognia i pozwól mu ostygnąć.
Krok 10:
W międzyczasie przygotuj składniki do dekoracji blatu. Cukinia powinna być młoda, z delikatną skórką i nasionami. Opłucz warzywa pod bieżącą wodą. Obierz marchewki.
Krok 11:
Za pomocą krajalnicy pokrój warzywa w cienkie, długie paski.
Krok 12:
Rozłóż schłodzone nadzienie na podstawie. Zetrzyj ser na drobnej tarce na wierzchu.
Krok 13:
A teraz zabawa! Zaczynając od środka, ułóż plasterki warzyw w spiralę, naprzemiennie warzywa, aż całe nadzienie zostanie zamknięte. Dla wygody możesz przeciąć plasterki na pół. Etap dekoracji zajął mi dokładnie 30 minut.
Krok 14:
Posmaruj warzywa odrobiną oliwy z oliwek i piecz w piekarniku przez 40 minut w temperaturze 180 ° C.
Krok 15:
Przed podaniem możesz ponownie posmarować wierzch ciasta oliwą z oliwek.
niesamowite ciasto! Jest zdecydowanie wart wysiłku włożonego w jego przygotowanie.
smacznego!
przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Aby uniknąć błędów, przeczytaj o mące i jej właściwościach!
weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Gotowana marchewka - 25 kcal/100g
- Ser"Holenderski" - 352 kcal/100g
- Ser "szwajcarski" - 335 kcal/100g
- Ser "rosyjski" - 366 kcal/100g
- Ser "Kostroma" - 345 kcal/100g
- Ser "Jarosław" - 361 kcal/100g
- Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser "Radziecki" - 400 kcal/100g
- Ser"stepowy" - 362 kcal/100g
- Ser "uglicki" - 347 kcal/100g
- Ser "poshechonsky" - 350 kcal/100g
- Ser "Lambert" - 377 kcal/100g
- Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400 kcal/100g
- Ser "Chester" 50% tłuszczu - 363 kcal/100g
- Ser "edamere" 40% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395 kcal/100g
- Ser Emmental 45% tłuszczu - 420 kcal/100g
- Ser "gouda" 45% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser "aiadeus" - 364 kcal/100g
- Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360 kcal/100g
- Ser "lo spalmino" - 61 kcal/100g
- Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401 kcal/100g
- Ser biały - 100 kcal/100g
- Ser żółty tłusty - 260 kcal/100g
- Ser Ałtajski - 355 kcal/100g
- Kowieński ser - 355 kcal/100g
- Ser Łotewski - 316 kcal/100g
- Ser Limburger - 327 kcal/100g
- Litewski ser - 250 kcal/100g
- Ser Jeziorny - 350 kcal/100g
- Gruyere ser - 396 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Oliwa z oliwek - 913 kcal/100g
- Papryka ostra mielona - 21 kcal/100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal/100g
- Cukinia - 16 kcal/100g
- Młoda cukinia - 24 kcal/100g
- Włoska mieszanka ziół - 259 kcal/100g