ciasto z ryżem i mięsem mielonym

bardzo smaczne i delikatne ciasto ugotujesz w dwóch rachunkach. Ciasta z galaretką zawsze mi pomagają, gdy nagle goście są na wyciągnięcie ręki. Produkty do tego ciasta z pewnością znajdą się w lodówce każdego, a czas będzie wymagał minimum! Spróbuj!
nasstinAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 19 % 9 g
tłuszcze 31 % 15 g
węglowodany 50 % 24 g
255 kcal
IG: 8 / 38 / 54

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Potrzebne składniki

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Pierwszą rzeczą jest przygotowanie nadzienia-myjemy ryż, napełniamy wodą (1:3 i więcej) i gotujemy do miękkości

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Podczas gotowania ryżu drobno posiekaj cebulę

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Smażyć na oleju roślinnym na złoty kolor

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Dodaj mięso mielone do cebuli (mam kurczaka, ale absolutnie każdy się nada) i usmaż

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Dodaj sos pomidorowy-nada farszowi kolor i lekką kwaskowatość

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Smaż wszystko razem przez 3-4 minuty

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Następnie dodaj drobno posiekany czosnek

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Solim

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Perchim

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Włóż przyprawy do smaku, dobrze wymieszaj

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Do tego czasu ryż powinien być już ugotowany - wrzuć go do durszlaka, spłucz bieżącą wodą i dodaj do mięsa mielonego

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Teraz przygotuj ciasto - wymieszaj mąkę z proszkiem do pieczenia i solą

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Wbijamy jajka

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Dodaj majonez

  16. Krok 16:

    Krok 16.

    Wlej kefir (zsiadłe mleko, jogurt naturalny, niskotłuszczową śmietanę)

  17. Krok 17:

    Krok 17.

    Lekko wymieszaj, a następnie wlej olej roślinny i mieszaj, aż będzie gładki

  18. Krok 18:

    Krok 18.

    Ciasto wychodzi jak na placki

  19. Krok 19:

    Krok 19.

    W naczyniu do pieczenia wlej połowę ciasta

  20. Krok 20:

    Krok 20.

    Wkładamy nadzienie

  21. Krok 21:

    Krok 21.

    Wypełnij nadzienie pozostałym ciastem i piecz w 180 stopniach przez 30-45 minut, w zależności od piekarnika. Gotowość sprawdzamy drewnianą wykałaczką

  22. Krok 22:

    Krok 22.

    Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Dziki ryż surowy - 353   kcal/100g
  • Ryż brązowy surowy - 360   kcal/100g
  • Ryż brązowy gotowany - 119   kcal/100g
  • Ryż biały witaminizowany surowy - 363   kcal/100g
  • Ryż biały witaminizowany gotowany - 109   kcal/100g
  • Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami surowy - 369   kcal/100g
  • Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami gotowany - 106   kcal/100g
  • Ryż instant suchy - 374   kcal/100g
  • Ryż instant gotowy do spożycia - 109   kcal/100g
  • Rys - 344   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Kefir tłusty - 62   kcal/100g
  • Kefir 1% tłuszczu - 38   kcal/100g
  • Kefir beztłuszczowy - 30   kcal/100g
  • Kefir "Dr beefy" 1,8% tłuszczu - 45   kcal/100g
  • Kefir 2,5% tłuszczu - 53   kcal/100g
  • Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502   kcal/100g
  • Majonez lekki - 260   kcal/100g
  • Majonez Prowansalski - 624   kcal/100g
  • Majonez "prowansalski" - 627   kcal/100g
  • Majonez stołowy - 627   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Przyprawy suche - 240   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Proszek do pieczenia ciasta - 79   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Sos pomidorowy ostry - 99   kcal/100g
  • Kurczak mielony - 143   kcal/100g

Podobne przepisy