skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:

Potrzebne składniki
Krok 2:

Pierwszą rzeczą jest przygotowanie nadzienia-myjemy ryż, napełniamy wodą (1:3 i więcej) i gotujemy do miękkości
Krok 3:

Podczas gotowania ryżu drobno posiekaj cebulę
Krok 4:

Smażyć na oleju roślinnym na złoty kolor
Krok 5:

Dodaj mięso mielone do cebuli (mam kurczaka, ale absolutnie każdy się nada) i usmaż
Krok 6:

Dodaj sos pomidorowy-nada farszowi kolor i lekką kwaskowatość
Krok 7:

Smaż wszystko razem przez 3-4 minuty
Krok 8:

Następnie dodaj drobno posiekany czosnek
Krok 9:

Solim
Krok 10:

Perchim
Krok 11:

Włóż przyprawy do smaku, dobrze wymieszaj
Krok 12:

Do tego czasu ryż powinien być już ugotowany - wrzuć go do durszlaka, spłucz bieżącą wodą i dodaj do mięsa mielonego
Krok 13:

Teraz przygotuj ciasto - wymieszaj mąkę z proszkiem do pieczenia i solą
Krok 14:

Wbijamy jajka
Krok 15:

Dodaj majonez
Krok 16:

Wlej kefir (zsiadłe mleko, jogurt naturalny, niskotłuszczową śmietanę)
Krok 17:

Lekko wymieszaj, a następnie wlej olej roślinny i mieszaj, aż będzie gładki
Krok 18:

Ciasto wychodzi jak na placki
Krok 19:

W naczyniu do pieczenia wlej połowę ciasta
Krok 20:

Wkładamy nadzienie
Krok 21:

Wypełnij nadzienie pozostałym ciastem i piecz w 180 stopniach przez 30-45 minut, w zależności od piekarnika. Gotowość sprawdzamy drewnianą wykałaczką
Krok 22:

Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Dziki ryż surowy - 353 kcal/100g
- Ryż brązowy surowy - 360 kcal/100g
- Ryż brązowy gotowany - 119 kcal/100g
- Ryż biały witaminizowany surowy - 363 kcal/100g
- Ryż biały witaminizowany gotowany - 109 kcal/100g
- Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami surowy - 369 kcal/100g
- Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami gotowany - 106 kcal/100g
- Ryż instant suchy - 374 kcal/100g
- Ryż instant gotowy do spożycia - 109 kcal/100g
- Rys - 344 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Kefir tłusty - 62 kcal/100g
- Kefir 1% tłuszczu - 38 kcal/100g
- Kefir beztłuszczowy - 30 kcal/100g
- Kefir "Dr beefy" 1,8% tłuszczu - 45 kcal/100g
- Kefir 2,5% tłuszczu - 53 kcal/100g
- Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502 kcal/100g
- Majonez lekki - 260 kcal/100g
- Majonez Prowansalski - 624 kcal/100g
- Majonez "prowansalski" - 627 kcal/100g
- Majonez stołowy - 627 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Przyprawy suche - 240 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Sos pomidorowy ostry - 99 kcal/100g
- Kurczak mielony - 143 kcal/100g



