udka z kurczaka w sosie sojowo-miodowym

soczysty kurczak w sosie z apetyczną złotą skórką. Udka z kurczaka w sosie sojowo-miodowym można przygotować na codzienny lunch lub kolację lub podać na świątecznym stole. Udka z kurczaka doskonale komponują się z absolutnie każdym dodatkiem. Sos sojowo-miodowy nadaje potrawie charakterystyczny lekko słodkawy smak, który uzupełnia odrobina przypraw. Ponadto podczas pieczenia w piekarniku sos ten przyczynia się do tworzenia apetycznej chrupkości na gotowym naczyniu.
JuliaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 35 % 13 g
tłuszcze 19 % 7 g
węglowodany 46 % 17 g
164 kcal
IG: 50 / 0 / 50

metoda gotowania

czas gotowania: 6 h 20 min

sos sojowo-miodowy jest szeroko stosowany do pieczenia każdego mięsa, w tym kurczaka. Ten sos jest bardzo popularny w kuchni narodów Azji.
jeśli mrożony produkt jest używany do gotowania udek z kurczaka w sosie sojowo-miodowym, należy go wcześniej rozmrozić w temperaturze pokojowej. Moje golenie, dobrze wysuszone.
Robienie sosu sojowo-miodowego. Wyciśnij sok z cytryny. Do tego wystarczy nie więcej niż połowa małej cytryny.
jeśli miód jest gęsty, podgrzej go w łaźni wodnej do stanu płynnego.
połącz sos sojowy, płynny miód, sok z cytryny i dobrze wymieszaj, aż miód się rozpuści. W razie potrzeby lekko posolić SOS.
sam sos sojowy ma pewien stopień zasolenia, dobrze solenie mięsa z kurczaka. Dlatego jeśli ktoś ogranicza spożycie soli, sos sojowo-miodowy nie może być solony.
dodaj paprykę, imbir, w razie potrzeby zmielony czarny pieprz do sosu do marynowania nóg kurczaka i wymieszaj wszystko, aż przyprawy zostaną równomiernie rozłożone.
udka z kurczaka wkładamy do odpowiedniego pojemnika, zalewamy sosem i dobrze mieszamy.
wyjmujemy nogi do lodówki do marynowania na 2-5 godzin lub lepiej na noc. Im dłużej kurczak jest marynowany, tym smaczniejsze i bardziej aromatyczne będzie gotowe danie. Podczas marynowania możesz kilka razy wymieszać podudzia, aby były równomiernie nasączone sosem ze wszystkich stron.
Przenieś marynowane nogi wraz z sosem do naczynia do pieczenia. Używamy dowolnej formy: teflonowej, ceramicznej lub szklanej.
włóż udka z kurczaka do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piec 40-50 minut, aż powstanie złoty kolor.
podawaj udka z kurczaka w sosie sojowo-miodowym na gorąco z dowolnym dodatkiem lub świeżymi warzywami.
smacznego!

w sosie sojowo-miodowym można ugotować dowolne części tuszy z kurczaka.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Miód - 400   kcal/100g
  • Imbir - 80   kcal/100g
  • Imbir suchy - 347   kcal/100g
  • Imbir marynowany - 51   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Sos sojowy - 51   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Sok z cytryny - 16   kcal/100g
  • Papryka - 289   kcal/100g
  • Udka z kurczaka - 158   kcal/100g

Podobne przepisy