skład / składniki
metoda gotowania
sos sojowo-miodowy jest szeroko stosowany do pieczenia każdego mięsa, w tym kurczaka. Ten sos jest bardzo popularny w kuchni narodów Azji.
jeśli mrożony produkt jest używany do gotowania udek z kurczaka w sosie sojowo-miodowym, należy go wcześniej rozmrozić w temperaturze pokojowej. Moje golenie, dobrze wysuszone.
Robienie sosu sojowo-miodowego. Wyciśnij sok z cytryny. Do tego wystarczy nie więcej niż połowa małej cytryny.
jeśli miód jest gęsty, podgrzej go w łaźni wodnej do stanu płynnego.
połącz sos sojowy, płynny miód, sok z cytryny i dobrze wymieszaj, aż miód się rozpuści. W razie potrzeby lekko posolić SOS.
sam sos sojowy ma pewien stopień zasolenia, dobrze solenie mięsa z kurczaka. Dlatego jeśli ktoś ogranicza spożycie soli, sos sojowo-miodowy nie może być solony.
dodaj paprykę, imbir, w razie potrzeby zmielony czarny pieprz do sosu do marynowania nóg kurczaka i wymieszaj wszystko, aż przyprawy zostaną równomiernie rozłożone.
udka z kurczaka wkładamy do odpowiedniego pojemnika, zalewamy sosem i dobrze mieszamy.
wyjmujemy nogi do lodówki do marynowania na 2-5 godzin lub lepiej na noc. Im dłużej kurczak jest marynowany, tym smaczniejsze i bardziej aromatyczne będzie gotowe danie. Podczas marynowania możesz kilka razy wymieszać podudzia, aby były równomiernie nasączone sosem ze wszystkich stron.
Przenieś marynowane nogi wraz z sosem do naczynia do pieczenia. Używamy dowolnej formy: teflonowej, ceramicznej lub szklanej.
włóż udka z kurczaka do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piec 40-50 minut, aż powstanie złoty kolor.
podawaj udka z kurczaka w sosie sojowo-miodowym na gorąco z dowolnym dodatkiem lub świeżymi warzywami.
smacznego!
w sosie sojowo-miodowym można ugotować dowolne części tuszy z kurczaka.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Miód - 400 kcal/100g
- Imbir - 80 kcal/100g
- Imbir suchy - 347 kcal/100g
- Imbir marynowany - 51 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Sos sojowy - 51 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Sok z cytryny - 16 kcal/100g
- Papryka - 289 kcal/100g
- Udka z kurczaka - 158 kcal/100g