ciasto czekoladowe z kulkami twarogowymi

ciasto wygląda po prostu elegancko! Poczęstuj się! Takie ciasto jest zaskakująco ekscytujące! Pamiętaj, aby przygotować ciasto z kulkami twarogowymi i zafundować je swoim najbliższym ludziom! Miłego picia herbaty!
SiyanaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 18 % 10 g
tłuszcze 25 % 14 g
węglowodany 58 % 33 g
271 kcal
IG: 27 / 0 / 73

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj jedzenie na kulki twarogowe.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Użyłem twarogu sklepowego, więc twarożek po prostu rozgniatałem widelcem (jeśli masz domowy twarożek, przetrzyj go przez sito). Dodaj cukier.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Ubij jajka (możesz zastąpić jajka przepiórcze dwoma żółtkami kurczaka).

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Dodaj płatki kokosowe

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    I skrobia.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Wymieszaj.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Z powstałej masy twarogowej zwiń kulki tego samego rozmiaru. Formę do ciasta wyłożyć pergaminem i posmarować masłem. Równomiernie ułóż kulki twarogowe w kształcie.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Zrób test. Oddziel żółtka od białek.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Wiewiórki odłóż na bok. Dodaj połowę cukru do żółtek.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Ubij mikserem, aż się spieni i dodaj wanilinę. Rozpuść czekoladę w wygodny dla siebie sposób (na parze, w kuchence mikrofalowej), ostudź trochę. Dodaj do żółtek.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Wymieszaj.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Dodaj pozostały cukier do białek.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Ubij mikserem, aż się spieni.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Połącz obie masy i delikatnie wymieszaj.

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Dodaj kakao, przesianą mąkę, sól i proszek do pieczenia.

  16. Krok 16:

    Krok 16.

    Wymieszaj. Ciasto jest gotowe.

  17. Krok 17:

    Krok 17.

    Wlej gotowe ciasto do formy na kulki twarogowe.

  18. Krok 18:

    Krok 18.

    Wyślij do nagrzanego piekarnika i gotuj przez 40 minut w temperaturze 180 stopni. Wyjmij gotowe ciasto z piekarnika i ostudź w formie.

  19. Krok 19:

    Krok 19.

    Następnie wyjmij ciasto z formy.

  20. Krok 20:

    Krok 20.

    Pokrój na porcje.

wierzch ciasta można posypać cukrem pudrem lub polać polewą jagodową.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Twaróg 40% tłuszczu - 466   kcal/100g
  • Twaróg 20% tłuszczu - 233   kcal/100g
  • Twaróg 18% tłuszczu - 226   kcal/100g
  • Twaróg 10% tłuszczu - 156   kcal/100g
  • Twaróg beztłuszczowy - 75   kcal/100g
  • Twarożek ze śmietaną - 260   kcal/100g
  • Twaróg owocowy - 147   kcal/100g
  • Twaróg łagodny dietetyczny - 170   kcal/100g
  • Twaróg "vitalinia" - 64   kcal/100g
  • Twarożek "poranny" ("Danon") bez cukru - 91   kcal/100g
  • Twaróg - 156   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Kakao w proszku - 374   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Jajko przepiórcze - 168   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Wiórki kokosowe - 592   kcal/100g
  • Wanilina - 288   kcal/100g
  • Proszek do pieczenia ciasta - 79   kcal/100g
  • Czekolada 70 % - 539   kcal/100g
  • Ciemna czekolada - 539   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g
  • Skrobia ziemniaczana - 300   kcal/100g

Podobne przepisy