skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj jedzenie na kulki twarogowe.
Krok 2:
Użyłem twarogu sklepowego, więc twarożek po prostu rozgniatałem widelcem (jeśli masz domowy twarożek, przetrzyj go przez sito). Dodaj cukier.
Krok 3:
Ubij jajka (możesz zastąpić jajka przepiórcze dwoma żółtkami kurczaka).
Krok 4:
Dodaj płatki kokosowe
Krok 5:
I skrobia.
Krok 6:
Wymieszaj.
Krok 7:
Z powstałej masy twarogowej zwiń kulki tego samego rozmiaru. Formę do ciasta wyłożyć pergaminem i posmarować masłem. Równomiernie ułóż kulki twarogowe w kształcie.
Krok 8:
Zrób test. Oddziel żółtka od białek.
Krok 9:
Wiewiórki odłóż na bok. Dodaj połowę cukru do żółtek.
Krok 10:
Ubij mikserem, aż się spieni i dodaj wanilinę. Rozpuść czekoladę w wygodny dla siebie sposób (na parze, w kuchence mikrofalowej), ostudź trochę. Dodaj do żółtek.
Krok 11:
Wymieszaj.
Krok 12:
Dodaj pozostały cukier do białek.
Krok 13:
Ubij mikserem, aż się spieni.
Krok 14:
Połącz obie masy i delikatnie wymieszaj.
Krok 15:
Dodaj kakao, przesianą mąkę, sól i proszek do pieczenia.
Krok 16:
Wymieszaj. Ciasto jest gotowe.
Krok 17:
Wlej gotowe ciasto do formy na kulki twarogowe.
Krok 18:
Wyślij do nagrzanego piekarnika i gotuj przez 40 minut w temperaturze 180 stopni. Wyjmij gotowe ciasto z piekarnika i ostudź w formie.
Krok 19:
Następnie wyjmij ciasto z formy.
Krok 20:
Pokrój na porcje.
wierzch ciasta można posypać cukrem pudrem lub polać polewą jagodową.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Twaróg 40% tłuszczu - 466 kcal/100g
- Twaróg 20% tłuszczu - 233 kcal/100g
- Twaróg 18% tłuszczu - 226 kcal/100g
- Twaróg 10% tłuszczu - 156 kcal/100g
- Twaróg beztłuszczowy - 75 kcal/100g
- Twarożek ze śmietaną - 260 kcal/100g
- Twaróg owocowy - 147 kcal/100g
- Twaróg łagodny dietetyczny - 170 kcal/100g
- Twaróg "vitalinia" - 64 kcal/100g
- Twarożek "poranny" ("Danon") bez cukru - 91 kcal/100g
- Twaróg - 156 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Kakao w proszku - 374 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Jajko przepiórcze - 168 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Wiórki kokosowe - 592 kcal/100g
- Wanilina - 288 kcal/100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal/100g
- Czekolada 70 % - 539 kcal/100g
- Ciemna czekolada - 539 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g
- Skrobia ziemniaczana - 300 kcal/100g