ciasto kandyzowane

przewiewny, słodki i pachnący! Z idealnym krojem! Ciasto z kandyzowanymi owocami zajmie należne mu miejsce w skarbonce przepisów nie tylko ze względu na pyszne ciasto. Wystarczy wyciąć i widać rozproszenie wielokolorowych kawałków, podobnych do jasnego projektu witrażu. Inny zestaw kandyzowanych owoców pozwoli ci dowolnie zmieniać smak.
nastjaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 10 % 6 g
tłuszcze 26 % 16 g
węglowodany 65 % 40 g
324 kcal
IG: 3 / 3 / 95

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h 15 min

masło topi się na patelni do stanu płynnego. Jeśli nie chcesz korzystać z płyty kuchennej, możemy stopić masło w kuchence mikrofalowej.

w głębokiej misce połącz jajka, cukier i cukier waniliowy. Ubijaj na wysokich obrotach przez 5-7 minut. Masa powinna wybielić, podwoić objętość i uzyskać stan niezbyt stabilnej piany. Nie przestając bić, wlej stopione masło cienkim strumieniem i połącz mikserem, aż będzie gładkie.

dodaj śmietanę do mieszanki olejowej, mieszaj, aż będzie gładka szpatułką. Jeśli chcesz, możesz również pracować z mikserem.

przesiej mąkę i połącz z proszkiem do pieczenia. W małych porcjach dodajemy mąkę do płynnych składników, za każdym razem dobrze mieszając ją szpatułką, aby nie było grudek.

kandyzowane owoce do zrobienia ciasta możesz wziąć dowolne. Jeśli to tylko mała kostka, dodatkowo nie przygotowujemy ich do pracy. Jeśli dla urozmaicenia smaku używamy kandyzowanych owoców innych owoców, które są sprzedawane w dużych kawałkach, kroimy je na małe. Duże kawałki natychmiast opadną na dno, nie będą wyglądać pięknie w przekroju, ale nie są zbyt wygodne do jedzenia.

włóż przygotowane kandyzowane owoce do głębokiej miski, dodaj łyżkę mąki i wymieszaj, aby każdy kawałek był pokryty mąką ze wszystkich stron. Jest to konieczne, aby podczas wlewania ciasta do formy były one równomiernie rozłożone w całej objętości, a nie osiadły na dnie. Mieszaj do równomiernego połączenia.

przenieś ciasto do naczynia do pieczenia. Jeśli nie smarujemy go silikonem, jeśli używamy metalu lub szkła, lepiej nasmarować olejem i posypać mąką lub wyłożyć papierem do pieczenia.

piecz babeczkę w piekarniku rozgrzanym do 190 stopni przez 45-50 minut. Gotowość sprawdzamy drewnianym szpikulcem, powinien pozostać suchy.

wyjmij gorącą babeczkę z formy, pozostaw na ruszcie, aż całkowicie ostygnie, posyp cukrem pudrem i podawaj.

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Kandyzowane - 216   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Proszek do pieczenia ciasta - 79   kcal/100g
  • Cukier waniliowy - 379   kcal/100g

Podobne przepisy