skład / składniki
metoda gotowania
masło topi się na patelni do stanu płynnego. Jeśli nie chcesz korzystać z płyty kuchennej, możemy stopić masło w kuchence mikrofalowej.
w głębokiej misce połącz jajka, cukier i cukier waniliowy. Ubijaj na wysokich obrotach przez 5-7 minut. Masa powinna wybielić, podwoić objętość i uzyskać stan niezbyt stabilnej piany. Nie przestając bić, wlej stopione masło cienkim strumieniem i połącz mikserem, aż będzie gładkie.
dodaj śmietanę do mieszanki olejowej, mieszaj, aż będzie gładka szpatułką. Jeśli chcesz, możesz również pracować z mikserem.
przesiej mąkę i połącz z proszkiem do pieczenia. W małych porcjach dodajemy mąkę do płynnych składników, za każdym razem dobrze mieszając ją szpatułką, aby nie było grudek.
kandyzowane owoce do zrobienia ciasta możesz wziąć dowolne. Jeśli to tylko mała kostka, dodatkowo nie przygotowujemy ich do pracy. Jeśli dla urozmaicenia smaku używamy kandyzowanych owoców innych owoców, które są sprzedawane w dużych kawałkach, kroimy je na małe. Duże kawałki natychmiast opadną na dno, nie będą wyglądać pięknie w przekroju, ale nie są zbyt wygodne do jedzenia.
włóż przygotowane kandyzowane owoce do głębokiej miski, dodaj łyżkę mąki i wymieszaj, aby każdy kawałek był pokryty mąką ze wszystkich stron. Jest to konieczne, aby podczas wlewania ciasta do formy były one równomiernie rozłożone w całej objętości, a nie osiadły na dnie. Mieszaj do równomiernego połączenia.
przenieś ciasto do naczynia do pieczenia. Jeśli nie smarujemy go silikonem, jeśli używamy metalu lub szkła, lepiej nasmarować olejem i posypać mąką lub wyłożyć papierem do pieczenia.
piecz babeczkę w piekarniku rozgrzanym do 190 stopni przez 45-50 minut. Gotowość sprawdzamy drewnianym szpikulcem, powinien pozostać suchy.
wyjmij gorącą babeczkę z formy, pozostaw na ruszcie, aż całkowicie ostygnie, posyp cukrem pudrem i podawaj.
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Kandyzowane - 216 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal/100g
- Cukier waniliowy - 379 kcal/100g