Tarte ciasto jabłkowe

Proste ciasto kruche z soczystym nadzieniem! Tarte ciasto z jabłkami jest pyszne i satysfakcjonujące, na domowe przyjęcie herbaciane lub na przyjazne spotkania. Wszelkie owoce lub jagody są idealne jako nadzienie. Aby uzyskać smak, możesz dodać skórkę z cytryny lub pomarańczy.
Julia M.Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 10 % 6 g
tłuszcze 16 % 9 g
węglowodany 74 % 43 g
278 kcal
IG: 7 / 9 / 84

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 2 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić starte ciasto z jabłkami? Przygotuj do tego niezbędne składniki. Kruche ciasto na maśle jest delikatne i kruche. Możesz go zastąpić margaryną. wtedy ciasto będzie gęstsze. Przesiej mąkę wcześniej przez sito, aby nasycić ją tlenem. Jaja mam kategorii C1.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Do młynka wsyp mąkę, cukier i sodę. Pokrój twarde masło w kostkę. Dodaj jajka. Zamień ciasto w okruchy. Ciasto można przygotować ręcznie. Zamień go również w okruchy i uformuj w kulę.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Podziel gotowe ciasto na dwie nierówne części, zawiń w folię spożywczą i włóż do zamrażarki na godzinę do stwardnienia.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Do nadzienia musisz ugotować rodzynki na parze. Zalej go wrzącą wodą i pozostaw na 5 minut. Następnie spuść gorącą wodę i ponownie spłucz rodzynki. Połóż rodzynki na sicie, aby cała woda z niego wyskoczyła. Możesz go trochę osuszyć ręcznikiem.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Do ciasta możesz użyć dowolnej formy żaroodpornej. Przykryj spód i boki formy papierem do pieczenia i zetrzyj zamrożoną większość ciasta. Lekko dociśnij ciasto.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Zetrzyj jabłka i rozłóż na całej powierzchni startego ciasta.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Następnie rozłóż rodzynki. Posyp cukrem i cynamonem.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Na wierzch natrzyj drugą część ciasta, rozprowadzając ją równomiernie na całej powierzchni. Włóż ciasto do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 35 do 40 minut. Podczas pieczenia kieruj się piekarnikiem.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Gotowe ciasto będzie miało apetyczny złoty kolor. Wyjmij go z formy i ostudź. Miłego picia herbaty!

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !

czy można zastąpić proszek do pieczenia sodą, jak dodać je poprawnie, aby pieczenie było bujne, jak uniknąć nieprzyjemnego smaku sody i więcej, przeczytaj artykuł " proszek do pieczenia czy soda oczyszczona - co jest lepsze?"  

pamiętaj, aby umyć jajka przed użyciem, ponieważ nawet pozornie czysta skorupa może zawierać szkodliwe bakterie. Najlepiej używać detergentów do żywności i pędzla.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Jabłka - 47   kcal/100g
  • Jabłka Suszone - 210   kcal/100g
  • Mus jabłkowy w puszkach - 61   kcal/100g
  • Cynamon - 247   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Rodzynki - 280   kcal/100g
  • Kiszmisz - 279   kcal/100g
  • Soda spożywcza - 0   kcal/100g

Podobne przepisy