skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić starte ciasto z jabłkami? Przygotuj do tego niezbędne składniki. Kruche ciasto na maśle jest delikatne i kruche. Możesz go zastąpić margaryną. wtedy ciasto będzie gęstsze. Przesiej mąkę wcześniej przez sito, aby nasycić ją tlenem. Jaja mam kategorii C1.
Krok 2:
Do młynka wsyp mąkę, cukier i sodę. Pokrój twarde masło w kostkę. Dodaj jajka. Zamień ciasto w okruchy. Ciasto można przygotować ręcznie. Zamień go również w okruchy i uformuj w kulę.
Krok 3:
Podziel gotowe ciasto na dwie nierówne części, zawiń w folię spożywczą i włóż do zamrażarki na godzinę do stwardnienia.
Krok 4:
Do nadzienia musisz ugotować rodzynki na parze. Zalej go wrzącą wodą i pozostaw na 5 minut. Następnie spuść gorącą wodę i ponownie spłucz rodzynki. Połóż rodzynki na sicie, aby cała woda z niego wyskoczyła. Możesz go trochę osuszyć ręcznikiem.
Krok 5:
Do ciasta możesz użyć dowolnej formy żaroodpornej. Przykryj spód i boki formy papierem do pieczenia i zetrzyj zamrożoną większość ciasta. Lekko dociśnij ciasto.
Krok 6:
Zetrzyj jabłka i rozłóż na całej powierzchni startego ciasta.
Krok 7:
Następnie rozłóż rodzynki. Posyp cukrem i cynamonem.
Krok 8:
Na wierzch natrzyj drugą część ciasta, rozprowadzając ją równomiernie na całej powierzchni. Włóż ciasto do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 35 do 40 minut. Podczas pieczenia kieruj się piekarnikiem.
Krok 9:
Gotowe ciasto będzie miało apetyczny złoty kolor. Wyjmij go z formy i ostudź. Miłego picia herbaty!
weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !
czy można zastąpić proszek do pieczenia sodą, jak dodać je poprawnie, aby pieczenie było bujne, jak uniknąć nieprzyjemnego smaku sody i więcej, przeczytaj artykuł " proszek do pieczenia czy soda oczyszczona - co jest lepsze?"
pamiętaj, aby umyć jajka przed użyciem, ponieważ nawet pozornie czysta skorupa może zawierać szkodliwe bakterie. Najlepiej używać detergentów do żywności i pędzla.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Jabłka - 47 kcal/100g
- Jabłka Suszone - 210 kcal/100g
- Mus jabłkowy w puszkach - 61 kcal/100g
- Cynamon - 247 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Rodzynki - 280 kcal/100g
- Kiszmisz - 279 kcal/100g
- Soda spożywcza - 0 kcal/100g