skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotowanie ciasta: Wszystkie produkty powinny mieć temperaturę pokojową. - Roztop masło i pozostaw do ostygnięcia. 8GR suchych drożdży wymieszać z 1 godz. l.cukier, wlać ciepłe mleko / 25-30 stopni, palec nie jest gorący / i pozostawić na 15 minut, aż pojawi się & quot; czapki & quot;.W misce rozbij dwa jajka, dodaj pozostały cukier, cukier waniliowy i sól. Ubij trzepaczką.Następnie wlej kefir o temperaturze pokojowej.I ożywioną mieszankę drożdży. Dobrze wymieszaj.
Krok 2:
Przesiać mąkę, zrobić dziurę i wlać mieszaninę płynnych składników, dobrze wymieszać. Pod koniec ugniatania wlej schłodzone masło, Kontynuuj ugniatanie ręką w misce. Potem na stole. Ugniataj przez około 10 minut. Posmaruj czystą miskę olejem roślinnym, umieść zaokrąglone ciasto i przykryj folią i serwetką. Pozostaw w ciepłym miejscu bez przeciągu średnio na 1,5 godziny. / U mnie pasuje w ledwo ciepłym wyłączonym piekarniku, temperatura 25-35 stopni nie jest wyższa/.
Krok 3:
Ciasto znacznie zwiększy swoją objętość, tak stało się po 1 godzinie 20 minut.
Krok 4:
Przygotuj serniki :- lekko ugniatając ciasto, aby uformować Bochenek, podzielić na pół. Usuń jedną część, przykryj folią. Podziel inną część na 8 mniej więcej równych kawałków po 65-70 gramów.
Krok 5:
Ugniataj i zaokrąglij każdy kawałek ciasta, natychmiast rozłóż na natłuszczonej blasze do pieczenia/mam matę/.
Krok 6:
Ugniataj każdą bułkę do ciasta, przykryj folią i pozostaw na 30 minut.
Krok 7:
W tym czasie przygotuj nadzienie: śmietanę. - Wymieszaj śmietanę, cukier, cukier waniliowy. Mieszaj trzepaczką, aż będzie gładka, na koniec dodaj skrobię. Dobrze wymieszaj.
Krok 8:
Krem powinien być dość gęsty, ale przewiewny. Zdarza się, że 20% kwaśnej śmietany pozostaje płynne, a następnie dodaję 1 łyżkę.l mąki. Po wycięciu lub ze zjeżdżalnią należy spojrzeć na konsystencję kremu, ale jest to opcjonalne. Ktoś woli dodać skrobię, kwestia gustu.
Krok 9:
Kiedy tortille pasują, zrób wycięcie na środku. Nasmaruj spód odpowiedniej wielkości szklanki lub słoika i wciśnij prawie do samej blachy do pieczenia, delikatnie przewijając. Nasmaruj dno szklanki przed każdym sernikiem.
Krok 10:
Ubij jajko z 1 łyżką mleka i posmaruj boki serników.
Krok 11:
W każdym wgłębieniu wkładamy 1 łyżkę.l. śmietana. Natychmiast piec w nagrzanym piekarniku w temperaturze 190 stopni. około 20-25 minut. z drugiej części ciasta podobnie zrobić Pozostałe serniki. Z tej ilości ciasta uzyskuje się 16 serników, dwie duże standardowe blachy do pieczenia o wymiarach 37 x 43 cm.
Krok 12:
Schłodzić gotowe serniki na ruszcie, schłodzone w razie potrzeby posypać cukrem pudrem. Oto takie słodkie serniki i bardzo smaczne!
w przypadku serników ze słodko - kwaśnym i słodkim nadzieniem możesz zwiększyć ilość cukru do 80gr./ to jest dla słodyczy/, ale wtedy mąka będzie musiała być nieco zwiększona, ponieważ cukier upłynnia ciasto. Dodawaj mąkę bardzo stopniowo już podczas ugniatania na stole.
szczegółowy
przepis ze zdjęciami krok po kroku, jak zrobić ciasto na serniki tutaj
.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Kefir tłusty - 62 kcal/100g
- Kefir 1% tłuszczu - 38 kcal/100g
- Kefir beztłuszczowy - 30 kcal/100g
- Kefir "Dr beefy" 1,8% tłuszczu - 45 kcal/100g
- Kefir 2,5% tłuszczu - 53 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Cukier puder - 374 kcal/100g
- Cukier waniliowy - 379 kcal/100g
- Skrobia kukurydziana - 329 kcal/100g
- Suche drożdże - 410 kcal/100g