placki rybne dla dzieci

proste, smaczne, delikatne, na co dzień, z dowolnym dodatkiem! Placki rybne dla dzieci są pieczone w piekarniku, dzięki czemu są zdrowsze niż smażone. Kotlety przygotowane według tego przepisu są apetyczne, złote, soczyste. Podawaj na lunch lub kolację. Spodoba się zarówno dzieciom, jak i dorosłym. Będą prosić o suplementy!
wiaraAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 36 % 12 g
tłuszcze 6 % 2 g
węglowodany 58 % 19 g
138 kcal
IG: 10 / 0 / 90

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 40 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić ciastka rybne dla dzieci? Przygotuj wszystkie niezbędne produkty zgodnie z listą. Obierz cebulę. Używam fileta z mintaja, który wcześniej rozmroziłem na dolnej półce lodówki. Następnie dobrze wycisnął ręce z płynu, osuszył ręcznikami papierowymi. Jeśli masz całą rybę, należy ją obrać, usunąć grzbiet, wszystkie kości i płetwy, usunąć filet rybny ze skóry i pokroić w plastry.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Biały chleb lub bułkę (możesz wczoraj) natychmiast namocz w mleku. Nie odciąłem skóry, ponieważ dobrze zamoczy się w mleku i nie będzie czuć.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Przenieś kawałki ryby do blendera. Dodaj wstępnie namoczoną i dobrze wyciśniętą bułkę mleczną, posiekaną cebulę, sól do smaku, jajko kurze i mielony czarny pieprz, ale to jest opcjonalne. Zmiksuj zawartość blendera do jednorodnego mięsa mielonego.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Przenieś mieloną rybę do głębokiej miski. Jeśli mięso mielone jest płynne, możesz zmielić płatki owsiane w młynku do Kawy na mąkę i dodać kilka łyżek do mięsa mielonego. Pozostaw pojemnik z mięsem mielonym w lodówce na 1-2 godziny do zaparzenia.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Namocz ręce w zimnej wodzie, weź trochę mięsa mielonego i uformuj kotlety. Puste miejsca powinny być tego samego rozmiaru podłużne lub okrągłe, jak chcesz. Lub zachwyć swoje dziecko, oślepiając go z mielonego kotleta w postaci ryb. Przetocz półfabrykaty po obu stronach w dobrej jakości bułce tartej.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Uformuj placki rybne w pożądany kształt, umieść je na blasze do pieczenia. Aby kotlety się nie przypaliły, przykryj formę papierem do pieczenia(mam matę do pieczenia). Rozgrzej piekarnik do 180 stopni, włóż do niego formę z kotletami i piecz przez 25-30 minut. Sprawdź, czy nie są przesuszone.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Jak udekorować i podać ciastka rybne? Możesz stworzyć kolorową i apetyczną bajkę z dzieckiem na talerzu. Połóż złote "ryby" na odpowiednim talerzu, gotowane muszle makaronu będą służyć nie tylko jako przystawka, ale także przedstawiają fale morza. Słodka kukurydza w puszkach doda potrawie słonecznych kolorów. To wszystko. Smacznego!

takie kotlety można gotować z różnych ryb.

kasza gryczana, owsianka pszenna, tłuczone ziemniaki, ryż, makaron będą idealnym dodatkiem do kotletów.

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !

aby piekarnik miał czas na osiągnięcie pożądanej temperatury, włącz go z wyprzedzeniem (10-20 minut przed rozpoczęciem gotowania).

do tego przepisu wystarczy każda forma odporna na ciepło. Jeśli używasz formy silikonowej, nie musisz smarować jej masłem lub margaryną. Ale lepiej jest lekko nasmarować metalowe, ceramiczne lub szklane naczynia olejem roślinnym, aby wypieki się nie przypaliły.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Mintaj gotowany - 79   kcal/100g
  • Mintaj świeży - 72   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g
  • Bułka tarta - 347   kcal/100g
  • Baton - 273   kcal/100g

Podobne przepisy