skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak upiec ziemniaki w rękawie z czosnkiem i rozmarynem? Przygotuj składniki. Dobrze umyj ziemniaki pod bieżącą wodą za pomocą pędzla. Wszystkie przyprawy można zastąpić specjalną mieszanką przypraw do ziemniaków. Lub użyj swoich ulubionych.
Krok 2:
Obierz ziemniaki. Pokrój duże bulwy na ćwiartki, średnie na pół, małe pozostaw w całości. Nawiasem mówiąc, jeśli ziemniaki są Młode i małe, nie można ich obrać, ale upiec ze skórką.
Krok 3:
Obierz czosnek i przepuść przez prasę.
Krok 4:
Połącz olej roślinny, czosnek, przyprawy i sól. Wszystko dobrze wymieszaj. Odpowiedni jest każdy olej roślinny-zarówno oliwa, jak i zwykły Słonecznik.
Krok 5:
Włóż ziemniaki do głębokiej miski, wlej do niej pachnący olej z przyprawami.
Krok 6:
Dobrze wymieszaj potrawy, aby olej rozprowadził się po ziemniakach. Pozostaw do marynowania na 15-20 minut.
Krok 7:
Przenieś ziemniaki wraz z marynatą do rękawa do pieczenia, który z kolei umieść na blasze do pieczenia. Zaciśnij rękaw z obu stron klipsami lub, jeśli nie ma, zawiąż końce, aby zapobiec wyciekowi soku. Wykonaj kilka nakłuć wykałaczką, aby para mogła uciec.
Krok 8:
Piecz ziemniaki w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 1 godzinę. Okresowo wyjmuj formę z piekarnika i potrząsaj ziemniakami, aby marynata równomiernie się na niej rozprowadziła. Koperek umyć, osuszyć i drobno posiekać.
Krok 9:
Gotowe ziemniaki przełożyć na półmisek i przed podaniem posypać posiekanym koperkiem. Smacznego!
odmiany ziemniaków można podzielić na podstawie ich przydatności: niektóre są dobre do gotowania, Inne do smażenia, a inne do pieczenia. Jeśli jednak gotujesz w rękawie, każda odmiana będzie działać, ponieważ będzie równie dobrze pieczona. Po prostu w jednym przypadku ziemniaki po prostu stopią się w ustach, nasycone wilgocią i sokiem, aw drugim zachowają swój kształt.
ugotowałam ziemniaki jako dodatek do udek z kurczaka, które również upiekłam w rękawie, ale osobno. Możesz połączyć kurczaka i ziemniaki, wtedy danie okaże się jeszcze smaczniejsze.
ponieważ stopień zasolenia, słodyczy, goryczy, ostrości, kwasu, palności każdego jest indywidualny, zawsze dodawaj przyprawy, Przyprawy i przyprawy, koncentrując się na swoim smaku! Jeśli po raz pierwszy umieścisz jedną z przypraw, pamiętaj, że są przyprawy, których szczególnie ważne jest, aby nie przenosić (na przykład chili).
jeśli używasz gotowych mieszanek przypraw, koniecznie przeczytaj kompozycję na opakowaniu. Często w takich mieszankach jest już sól, weź to pod uwagę, w przeciwnym razie ryzykujesz przesolenie naczynia.
weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Ziemniaki pieczone - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Koperek - 38 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Papryka - 289 kcal/100g
- Rozmaryn suchy - 131 kcal/100g