ziemniaki w rękawie z czosnkiem i rozmarynem

proste, szybkie, niedrogie, na obiad dla całej rodziny! Ziemniaki w rękawie z czosnkiem i rozmarynem to przepis na pyszny dodatek, który pasuje do każdego dania mięsnego lub rybnego. Dzięki rękawowi ziemniaki są bardzo miękkie, soczyste i aromatyczne.
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 8 % 2 g
tłuszcze 24 % 6 g
węglowodany 68 % 17 g
126 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 2 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak upiec ziemniaki w rękawie z czosnkiem i rozmarynem? Przygotuj składniki. Dobrze umyj ziemniaki pod bieżącą wodą za pomocą pędzla. Wszystkie przyprawy można zastąpić specjalną mieszanką przypraw do ziemniaków. Lub użyj swoich ulubionych.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Obierz ziemniaki. Pokrój duże bulwy na ćwiartki, średnie na pół, małe pozostaw w całości. Nawiasem mówiąc, jeśli ziemniaki są Młode i małe, nie można ich obrać, ale upiec ze skórką.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Obierz czosnek i przepuść przez prasę.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Połącz olej roślinny, czosnek, przyprawy i sól. Wszystko dobrze wymieszaj. Odpowiedni jest każdy olej roślinny-zarówno oliwa, jak i zwykły Słonecznik.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Włóż ziemniaki do głębokiej miski, wlej do niej pachnący olej z przyprawami.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Dobrze wymieszaj potrawy, aby olej rozprowadził się po ziemniakach. Pozostaw do marynowania na 15-20 minut.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Przenieś ziemniaki wraz z marynatą do rękawa do pieczenia, który z kolei umieść na blasze do pieczenia. Zaciśnij rękaw z obu stron klipsami lub, jeśli nie ma, zawiąż końce, aby zapobiec wyciekowi soku. Wykonaj kilka nakłuć wykałaczką, aby para mogła uciec.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Piecz ziemniaki w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 1 godzinę. Okresowo wyjmuj formę z piekarnika i potrząsaj ziemniakami, aby marynata równomiernie się na niej rozprowadziła. Koperek umyć, osuszyć i drobno posiekać.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Gotowe ziemniaki przełożyć na półmisek i przed podaniem posypać posiekanym koperkiem. Smacznego!

odmiany ziemniaków można podzielić na podstawie ich przydatności: niektóre są dobre do gotowania, Inne do smażenia, a inne do pieczenia. Jeśli jednak gotujesz w rękawie, każda odmiana będzie działać, ponieważ będzie równie dobrze pieczona. Po prostu w jednym przypadku ziemniaki po prostu stopią się w ustach, nasycone wilgocią i sokiem, aw drugim zachowają swój kształt.

ugotowałam ziemniaki jako dodatek do udek z kurczaka, które również upiekłam w rękawie, ale osobno. Możesz połączyć kurczaka i ziemniaki, wtedy danie okaże się jeszcze smaczniejsze.

ponieważ stopień zasolenia, słodyczy, goryczy, ostrości, kwasu, palności każdego jest indywidualny, zawsze dodawaj przyprawy, Przyprawy i przyprawy, koncentrując się na swoim smaku! Jeśli po raz pierwszy umieścisz jedną z przypraw, pamiętaj, że są przyprawy, których szczególnie ważne jest, aby nie przenosić (na przykład chili). 

jeśli używasz gotowych mieszanek przypraw, koniecznie przeczytaj kompozycję na opakowaniu. Często w takich mieszankach jest już sól, weź to pod uwagę, w przeciwnym razie ryzykujesz przesolenie naczynia.

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Ziemniaki pieczone - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Koperek - 38   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Papryka - 289   kcal/100g
  • Rozmaryn suchy - 131   kcal/100g

Podobne przepisy