skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić zapiekankę z dyni z twarogiem i jabłkami bez mąki? Przede wszystkim włącz ogrzewanie piekarnika, ustaw temperaturę na 180 stopni. Przygotuj jedzenie. Obierz dynię i drobno posiekaj-w paski lub kostkę. Możesz również zetrzeć go na grubej tarce lub koreańskiej tarce do marchwi.
Krok 2:
Zrób to samo z jabłkiem. Możesz go wstępnie obrać. Nie zrobiłam tego.
Krok 3:
Przebij twaróg blenderem, w rozdrabniaczu lub przetrzyj przez sito. Użyj wszelkich środków, w ostateczności zetrzyj go widelcem. Zmielony twaróg jest jednorodny, a zapiekanka wychodzi z niego znacznie delikatniej. Weź twaróg wysokiej jakości, naturalny, bez tłuszczów roślinnych. Im mniejsza zawartość tłuszczu, tym mniej kaloryczna będzie zapiekanka.
Krok 4:
Dodaj cukier waniliowy i miód do masy twarogowej. Ubij masę trzepaczką lub w blenderze.
Krok 5:
Następnie dodaj skrobię i śmietanę. Weź również najsmaczniejszą śmietanę, wybierz zawartość tłuszczu. Dobrze wymieszaj.
Krok 6:
Dobrze umyj jajka, oddziel żółtka od białek. Dodaj żółtka do twarogu, wymieszaj.
Krok 7:
Ubij białka mikserem, aż osiągną mocne szczyty.
Krok 8:
Włóż masę białkową do twarogu i wymieszaj je. Możesz trzepaczką, możesz łyżką. Zrób to delikatnie, wykonując ruchy od dołu do góry, aby nie uszkodzić białek powietrza. Nasmaruj naczynie do pieczenia.
Krok 9:
Umieść część masy twarogowej w formie, na niej warstwę dyni i jabłek, a następnie ponownie masę, dynię / jabłka, połóż resztę twarogu na wierzchu. Piecz naczynie przez 30-35 minut, w zależności od funkcji piekarnika. Sprawdź gotowość drewnianym szpikulcem - gdy tylko twaróg przestanie się do niego przyklejać, zapiekanka jest gotowa.
Krok 10:
Nie spiesz się, aby natychmiast wyjąć zapiekankę. Pozwól mu ostygnąć w piekarniku, aby się nie opalił. Podawaj na stole ze śmietaną, dżemem lub skondensowanym mlekiem. Smacznego!
oprócz dyni i jabłek możesz dodać rodzynki, inne suszone owoce, dowolne owoce i jagody (zarówno świeże, jak i mrożone) do zapiekanki.
jak upiec puszystą i delikatną zapiekankę? Nie oczekuj od masy twarogowej takiego samego wzrostu objętości, jak na przykład ciasto drożdżowe lub biszkopt. Blask zapiekanki z twarogu zależy bezpośrednio od wielkości wybranej formy: im mniejsza forma i wyższe boki, tym wyższa będzie warstwa masy twarogowej do pieczenia, co oznacza, że gotowa zapiekanka będzie wyższa.
ważne! aby ciasto twarogowe lub nadzienie odniosło sukces, ważne jest, aby starannie wybrać twaróg. Produkt niskiej jakości może zepsuć wypieki, ponieważ bezpośrednio wpływa na konsystencję, smak i efekt końcowy. Jak wybrać odpowiedni twaróg do ciasta lub nadzienia, przeczytaj w tym artykule .
weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Jabłka - 47 kcal/100g
- Jabłka Suszone - 210 kcal/100g
- Mus jabłkowy w puszkach - 61 kcal/100g
- Dynia - 29 kcal/100g
- Miód - 400 kcal/100g
- Twaróg 40% tłuszczu - 466 kcal/100g
- Twaróg 20% tłuszczu - 233 kcal/100g
- Twaróg 18% tłuszczu - 226 kcal/100g
- Twaróg 10% tłuszczu - 156 kcal/100g
- Twaróg beztłuszczowy - 75 kcal/100g
- Twarożek ze śmietaną - 260 kcal/100g
- Twaróg owocowy - 147 kcal/100g
- Twaróg łagodny dietetyczny - 170 kcal/100g
- Twaróg "vitalinia" - 64 kcal/100g
- Twarożek "poranny" ("Danon") bez cukru - 91 kcal/100g
- Twaróg - 156 kcal/100g
- Skrobia - 320 kcal/100g
- Cukier waniliowy - 379 kcal/100g