zapiekanka z dyni z twarogiem i jabłkami bez mąki

przewiewny, delikatny, soczysty, zdrowy, dla całej rodziny! Zapiekanka z dyni z twarogiem i jabłkami bez mąki to danie odpowiednie dla osób na diecie bezglutenowej. Świetnie nadaje się na śniadanie, kolację lub przekąskę. Zapiekanka ma niską kaloryczność, a zamiast cukru używa się miodu.
wellaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 30 % 10 g
tłuszcze 21 % 7 g
węglowodany 48 % 16 g
178 kcal
IG: 19 / 6 / 75

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 25 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić zapiekankę z dyni z twarogiem i jabłkami bez mąki? Przede wszystkim włącz ogrzewanie piekarnika, ustaw temperaturę na 180 stopni. Przygotuj jedzenie. Obierz dynię i drobno posiekaj-w paski lub kostkę. Możesz również zetrzeć go na grubej tarce lub koreańskiej tarce do marchwi.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Zrób to samo z jabłkiem. Możesz go wstępnie obrać. Nie zrobiłam tego.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Przebij twaróg blenderem, w rozdrabniaczu lub przetrzyj przez sito. Użyj wszelkich środków, w ostateczności zetrzyj go widelcem. Zmielony twaróg jest jednorodny, a zapiekanka wychodzi z niego znacznie delikatniej. Weź twaróg wysokiej jakości, naturalny, bez tłuszczów roślinnych. Im mniejsza zawartość tłuszczu, tym mniej kaloryczna będzie zapiekanka.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Dodaj cukier waniliowy i miód do masy twarogowej. Ubij masę trzepaczką lub w blenderze.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Następnie dodaj skrobię i śmietanę. Weź również najsmaczniejszą śmietanę, wybierz zawartość tłuszczu. Dobrze wymieszaj.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Dobrze umyj jajka, oddziel żółtka od białek. Dodaj żółtka do twarogu, wymieszaj.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Ubij białka mikserem, aż osiągną mocne szczyty.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Włóż masę białkową do twarogu i wymieszaj je. Możesz trzepaczką, możesz łyżką. Zrób to delikatnie, wykonując ruchy od dołu do góry, aby nie uszkodzić białek powietrza. Nasmaruj naczynie do pieczenia.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Umieść część masy twarogowej w formie, na niej warstwę dyni i jabłek, a następnie ponownie masę, dynię / jabłka, połóż resztę twarogu na wierzchu. Piecz naczynie przez 30-35 minut, w zależności od funkcji piekarnika. Sprawdź gotowość drewnianym szpikulcem - gdy tylko twaróg przestanie się do niego przyklejać, zapiekanka jest gotowa.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Nie spiesz się, aby natychmiast wyjąć zapiekankę. Pozwól mu ostygnąć w piekarniku, aby się nie opalił. Podawaj na stole ze śmietaną, dżemem lub skondensowanym mlekiem. Smacznego!

oprócz dyni i jabłek możesz dodać rodzynki, inne suszone owoce, dowolne owoce i jagody (zarówno świeże, jak i mrożone) do zapiekanki.

jak upiec puszystą i delikatną zapiekankę? Nie oczekuj od masy twarogowej takiego samego wzrostu objętości, jak na przykład ciasto drożdżowe lub biszkopt. Blask zapiekanki z twarogu zależy bezpośrednio od wielkości wybranej formy: im mniejsza forma i wyższe boki, tym wyższa będzie warstwa masy twarogowej do pieczenia, co oznacza, że gotowa zapiekanka będzie wyższa.

ważne! aby ciasto twarogowe lub nadzienie odniosło sukces, ważne jest, aby starannie wybrać twaróg. Produkt niskiej jakości może zepsuć wypieki, ponieważ bezpośrednio wpływa na konsystencję, smak i efekt końcowy. Jak wybrać odpowiedni twaróg do ciasta lub nadzienia, przeczytaj w tym artykule .

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Jabłka - 47   kcal/100g
  • Jabłka Suszone - 210   kcal/100g
  • Mus jabłkowy w puszkach - 61   kcal/100g
  • Dynia - 29   kcal/100g
  • Miód - 400   kcal/100g
  • Twaróg 40% tłuszczu - 466   kcal/100g
  • Twaróg 20% tłuszczu - 233   kcal/100g
  • Twaróg 18% tłuszczu - 226   kcal/100g
  • Twaróg 10% tłuszczu - 156   kcal/100g
  • Twaróg beztłuszczowy - 75   kcal/100g
  • Twarożek ze śmietaną - 260   kcal/100g
  • Twaróg owocowy - 147   kcal/100g
  • Twaróg łagodny dietetyczny - 170   kcal/100g
  • Twaróg "vitalinia" - 64   kcal/100g
  • Twarożek "poranny" ("Danon") bez cukru - 91   kcal/100g
  • Twaróg - 156   kcal/100g
  • Skrobia - 320   kcal/100g
  • Cukier waniliowy - 379   kcal/100g

Podobne przepisy