skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Bierzemy wszystkie niezbędne produkty.
Krok 2:
Przygotuj ciasto drożdżowe. Podgrzej mleko w rondlu do temperatury 40 stopni, wlej do miski do wyrabiania ciasta, dodaj drożdże, sól i cukier, wlej stopione masło. Wszystko dobrze wymieszaj. Zaczynamy dodawać przesianą mąkę w częściach, najpierw zagniatamy łyżką, gdy ciasto zgęstnieje, przenosimy je na stół i ugniatamy rękami.
Krok 3:
Zagnieść miękkie ciasto, zrobić z niego kulkę, przenieść do miski, przykryć ręcznikiem lub folią spożywczą i pozostawić w ciepłym miejscu na 1 godzinę.
Krok 4:
Ugniatamy ciasto i rozwałkujemy wałkiem do ciasta w cienką warstwę.
Krok 5:
Do nadzienia obieramy ziemniaki, myjemy je i kroimy w cienkie plasterki. Obierz i posiekaj cebulę. Pokrój filet rybny na duże kawałki lub użyj całego. Ciasto układamy na wysmarowanej tłuszczem blasze do pieczenia. Rozłóż warstwę ziemniaków na wierzchu, sól i pieprz do smaku. Dalej jest filet rybny i cebula na wierzchu.
Krok 6:
Pokrój ciasto na paski wzdłuż krawędzi i nałóż je na nadzienie. Przykryj ciasto i pozwól mu podejść przez kolejne 20 minut. Posmaruj ubitym jajkiem i piecz w piekarniku w temperaturze 180 stopni przez 30 minut-stanie się rumiany. To wszystko, jak upiec Rybnik, teraz już wiesz!
do ciasta przygotowanego zgodnie z tym przepisem kulinarnym potrzebujesz ryby dennej, która nie jest tłusta lub szlachetna Północna. Możesz mieszać różne odmiany. Pyszne ciasta z pstrągiem, sieją i łososiem. Możesz użyć małej ryby. Rybnik to z reguły zamknięte ciasto wyrzeźbione w kształcie łódki. Nawiasem mówiąc, Rybnik może mieć czworokątny kształt. Następnie ciasto należy rozwałkować w kształcie prostokąta wielkości blachy do pieczenia, przenieść na wałek do ciasta na natłuszczoną blachę, wygładzić i ułożyć rybę w rzędzie. Przykryj pokrywką ciasta, rozwałkuj cieńsze dno, ściśnij krawędzie z czterech stron, nakłuj boki i powierzchnię widelcem, posmaruj jajkiem, polej olejem i przykryj drugim ciastem. Następnie połącz krawędzie ciastek i zegnij je w dół. Gotowy i wciąż gorący Rybnik, bez względu na to, w jakiej formie jest ugotowany, należy przykryć ręcznikiem kuchennym, a następnie ciepło i aromat pozostaną dłużej. Takie ciasta są smaczniejsze na świeżo. Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Ziemniaki pieczone - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Drożdże prasowane - 109 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Filety rybne - 204 kcal/100g