Ciasto Rybnik

Rybnik-ciasto z rybą! Jest kochany przez dorosłych i dzieci! Ciekawe słowo-Rybnik. Jest gdzieś w południowej Polsce miasto o tej nazwie. I jest niesamowicie smaczne jedzenie-to Rosyjskie placki rybne, powszechne na obszarach rybackich.
sharlisAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 21 % 8 g
tłuszcze 24 % 9 g
węglowodany 55 % 21 g
210 kcal
IG: 24 / 0 / 76

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 2 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Bierzemy wszystkie niezbędne produkty.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Przygotuj ciasto drożdżowe. Podgrzej mleko w rondlu do temperatury 40 stopni, wlej do miski do wyrabiania ciasta, dodaj drożdże, sól i cukier, wlej stopione masło. Wszystko dobrze wymieszaj. Zaczynamy dodawać przesianą mąkę w częściach, najpierw zagniatamy łyżką, gdy ciasto zgęstnieje, przenosimy je na stół i ugniatamy rękami.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Zagnieść miękkie ciasto, zrobić z niego kulkę, przenieść do miski, przykryć ręcznikiem lub folią spożywczą i pozostawić w ciepłym miejscu na 1 godzinę.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Ugniatamy ciasto i rozwałkujemy wałkiem do ciasta w cienką warstwę.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Do nadzienia obieramy ziemniaki, myjemy je i kroimy w cienkie plasterki. Obierz i posiekaj cebulę. Pokrój filet rybny na duże kawałki lub użyj całego. Ciasto układamy na wysmarowanej tłuszczem blasze do pieczenia. Rozłóż warstwę ziemniaków na wierzchu, sól i pieprz do smaku. Dalej jest filet rybny i cebula na wierzchu.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Pokrój ciasto na paski wzdłuż krawędzi i nałóż je na nadzienie. Przykryj ciasto i pozwól mu podejść przez kolejne 20 minut. Posmaruj ubitym jajkiem i piecz w piekarniku w temperaturze 180 stopni przez 30 minut-stanie się rumiany. To wszystko, jak upiec Rybnik, teraz już wiesz!

do ciasta przygotowanego zgodnie z tym przepisem kulinarnym potrzebujesz ryby dennej, która nie jest tłusta lub szlachetna Północna. Możesz mieszać różne odmiany. Pyszne ciasta z pstrągiem, sieją i łososiem. Możesz użyć małej ryby. Rybnik to z reguły zamknięte ciasto wyrzeźbione w kształcie łódki. Nawiasem mówiąc, Rybnik może mieć czworokątny kształt. Następnie ciasto należy rozwałkować w kształcie prostokąta wielkości blachy do pieczenia, przenieść na wałek do ciasta na natłuszczoną blachę, wygładzić i ułożyć rybę w rzędzie. Przykryj pokrywką ciasta, rozwałkuj cieńsze dno, ściśnij krawędzie z czterech stron, nakłuj boki i powierzchnię widelcem, posmaruj jajkiem, polej olejem i przykryj drugim ciastem. Następnie połącz krawędzie ciastek i zegnij je w dół. Gotowy i wciąż gorący Rybnik, bez względu na to, w jakiej formie jest ugotowany, należy przykryć ręcznikiem kuchennym, a następnie ciepło i aromat pozostaną dłużej. Takie ciasta są smaczniejsze na świeżo. Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Ziemniaki pieczone - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Drożdże prasowane - 109   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Filety rybne - 204   kcal/100g

Podobne przepisy