mięso w śmietanie w garnku

szybkie, smaczne i łatwe do przygotowania danie! Mięso w śmietanie w garnku nie tylko pięknie wygląda na stole, ale ma również niepowtarzalny smak i aromat, zwłaszcza jeśli jest gotowane w ceramice! Na co dzień i na świątecznym stole-takie mięso zostanie zapamiętane na długo.
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 40 % 10 g
tłuszcze 40 % 10 g
węglowodany 20 % 5 g
156 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 40 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić mięso w śmietanie w garnkach w piekarniku? Bardzo proste i łatwe. Aby rozpocząć, przygotuj wszystkie niezbędne składniki zgodnie z listą. Możesz wziąć miąższ wołowy z dowolnej części tuszy grubszej lub odwrotnie bez tłuszczu, zdecyduj według własnych upodobań. Możesz także wziąć śmietanę o dowolnej zawartości tłuszczu, ale niezbyt wodnistą. Olej do smażenia-dowolny olej roślinny. Mam Słonecznik. Oprócz tych warzyw możesz dodać inne do smaku: ziemniaki, cukinię, pomidory itp.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Filety wołowe umyć, osuszyć i pokroić na małe kawałki. Miałem już pokrojony gulasz wołowy. Zamiast wołowiny możesz wziąć cielęcinę.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Oczyść warzywa. Pokrój cebulę w półpierścienie.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Pokrój marchewki w plasterki. Jeśli marchewka ma dużą średnicę, to w półkola.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Umyj suszone śliwki, osusz i usuń pestki, jeśli są obecne.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Wlej wodę do śmietany i dobrze wymieszaj. Jeśli chcesz, aby sos był grubszy, możesz dodać 1 łyżeczkę. skrobia kukurydziana lub 1/2 łyżeczki. ziemniaki i mieszaj, aż będą gładkie, rozbijając wszystkie grudki.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Na patelni rozgrzej część oleju roślinnego. Ułóż marchewki z cebulą i smaż na średnim ogniu przez 5-6 minut na złoty kolor. Usuń warzywa z patelni.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Na pozostałym oleju roślinnym na dużym ogniu usmaż wołowinę na złoty kolor. To uszczelni soki wewnątrz mięsa i utrzyma je w soczystości. Jeśli nie chcesz tracić czasu na smażenie, możesz umieścić wszystkie składniki w garnkach na surowo. Ale czas pieczenia wydłuży się o około 10-15 minut.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    W garnkach umieść smażone warzywa, wołowinę i suszone śliwki. Całość doprawić solą, pieprzem, posypać przyprawami do mięsa, solą i pieprzem. Oprócz tych przypraw możesz dodać własne do smaku, na przykład paprykę, Suche Zioła itp., ale używając gotowych mieszanek przypraw, pamiętaj, że zwykle mają już sól i pieprz, w przeciwnym razie ryzykujesz przesolenie i przepełnienie naczynia.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Rozłóż śmietanę na garnkach. Mam tylko 3 garnki o pojemności 500 ml.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Przykryj garnki pokrywkami, włóż do nagrzanego piekarnika i piecz w temperaturze 180°C przez około 50-60 minut. Jeśli garnki są wypełnione prawie do szyi, radzę umieścić pod nimi kawałek folii lub pergaminu na wypadek, gdyby sok zaczął wypływać.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Gotowe mięso w śmietanie można podawać bezpośrednio w garnkach. Smacznego!

wołowinę można zastąpić dowolnym innym rodzajem mięsa, które lubisz najbardziej. Należy jednak pamiętać, że czas gotowania, a także smak i kaloryczność potrawy ulegną zmianie. Wieprzowina i jagnięcina są zwykle grubsze niż wołowina, podczas gdy filet z kurczaka lub indyk są chudsze. W tym przypadku czas gotowania zależy nie tylko od rodzaju mięsa, ale także od tego, jaka część tuszy jest używana i jak stare lub Młode jest mięso.

ponieważ stopień zasolenia, słodyczy, goryczy, ostrości, kwasu, palności każdego jest indywidualny, zawsze dodawaj przyprawy, Przyprawy i przyprawy, koncentrując się na swoim smaku! Jeśli po raz pierwszy umieścisz jedną z przypraw, pamiętaj, że są przyprawy, których szczególnie ważne jest, aby nie przenosić (na przykład chili). 

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Tłuszcz wołowy roztopiony - 871   kcal/100g
  • Wołowina tłusta - 171   kcal/100g
  • Wołowina chuda - 158   kcal/100g
  • Wołowina-mostek - 217   kcal/100g
  • Wołowina-kajdany - 380   kcal/100g
  • Wołowina-chuda pieczeń - 200   kcal/100g
  • Wołowina - łopatka - 137   kcal/100g
  • Wołowina - żeberka - 233   kcal/100g
  • Wołowina-szynka - 104   kcal/100g
  • Wołowina - ogon - 184   kcal/100g
  • Szynka gotowana - 269   kcal/100g
  • Peklowana wołowina - 216   kcal/100g
  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Śliwka - 227   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Przyprawy suche - 240   kcal/100g

Podobne przepisy