skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić mięso w śmietanie w garnkach w piekarniku? Bardzo proste i łatwe. Aby rozpocząć, przygotuj wszystkie niezbędne składniki zgodnie z listą. Możesz wziąć miąższ wołowy z dowolnej części tuszy grubszej lub odwrotnie bez tłuszczu, zdecyduj według własnych upodobań. Możesz także wziąć śmietanę o dowolnej zawartości tłuszczu, ale niezbyt wodnistą. Olej do smażenia-dowolny olej roślinny. Mam Słonecznik. Oprócz tych warzyw możesz dodać inne do smaku: ziemniaki, cukinię, pomidory itp.
Krok 2:
Filety wołowe umyć, osuszyć i pokroić na małe kawałki. Miałem już pokrojony gulasz wołowy. Zamiast wołowiny możesz wziąć cielęcinę.
Krok 3:
Oczyść warzywa. Pokrój cebulę w półpierścienie.
Krok 4:
Pokrój marchewki w plasterki. Jeśli marchewka ma dużą średnicę, to w półkola.
Krok 5:
Umyj suszone śliwki, osusz i usuń pestki, jeśli są obecne.
Krok 6:
Wlej wodę do śmietany i dobrze wymieszaj. Jeśli chcesz, aby sos był grubszy, możesz dodać 1 łyżeczkę. skrobia kukurydziana lub 1/2 łyżeczki. ziemniaki i mieszaj, aż będą gładkie, rozbijając wszystkie grudki.
Krok 7:
Na patelni rozgrzej część oleju roślinnego. Ułóż marchewki z cebulą i smaż na średnim ogniu przez 5-6 minut na złoty kolor. Usuń warzywa z patelni.
Krok 8:
Na pozostałym oleju roślinnym na dużym ogniu usmaż wołowinę na złoty kolor. To uszczelni soki wewnątrz mięsa i utrzyma je w soczystości. Jeśli nie chcesz tracić czasu na smażenie, możesz umieścić wszystkie składniki w garnkach na surowo. Ale czas pieczenia wydłuży się o około 10-15 minut.
Krok 9:
W garnkach umieść smażone warzywa, wołowinę i suszone śliwki. Całość doprawić solą, pieprzem, posypać przyprawami do mięsa, solą i pieprzem. Oprócz tych przypraw możesz dodać własne do smaku, na przykład paprykę, Suche Zioła itp., ale używając gotowych mieszanek przypraw, pamiętaj, że zwykle mają już sól i pieprz, w przeciwnym razie ryzykujesz przesolenie i przepełnienie naczynia.
Krok 10:
Rozłóż śmietanę na garnkach. Mam tylko 3 garnki o pojemności 500 ml.
Krok 11:
Przykryj garnki pokrywkami, włóż do nagrzanego piekarnika i piecz w temperaturze 180°C przez około 50-60 minut. Jeśli garnki są wypełnione prawie do szyi, radzę umieścić pod nimi kawałek folii lub pergaminu na wypadek, gdyby sok zaczął wypływać.
Krok 12:
Gotowe mięso w śmietanie można podawać bezpośrednio w garnkach. Smacznego!
wołowinę można zastąpić dowolnym innym rodzajem mięsa, które lubisz najbardziej. Należy jednak pamiętać, że czas gotowania, a także smak i kaloryczność potrawy ulegną zmianie. Wieprzowina i jagnięcina są zwykle grubsze niż wołowina, podczas gdy filet z kurczaka lub indyk są chudsze. W tym przypadku czas gotowania zależy nie tylko od rodzaju mięsa, ale także od tego, jaka część tuszy jest używana i jak stare lub Młode jest mięso.
ponieważ stopień zasolenia, słodyczy, goryczy, ostrości, kwasu, palności każdego jest indywidualny, zawsze dodawaj przyprawy, Przyprawy i przyprawy, koncentrując się na swoim smaku! Jeśli po raz pierwszy umieścisz jedną z przypraw, pamiętaj, że są przyprawy, których szczególnie ważne jest, aby nie przenosić (na przykład chili).
weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Tłuszcz wołowy roztopiony - 871 kcal/100g
- Wołowina tłusta - 171 kcal/100g
- Wołowina chuda - 158 kcal/100g
- Wołowina-mostek - 217 kcal/100g
- Wołowina-kajdany - 380 kcal/100g
- Wołowina-chuda pieczeń - 200 kcal/100g
- Wołowina - łopatka - 137 kcal/100g
- Wołowina - żeberka - 233 kcal/100g
- Wołowina-szynka - 104 kcal/100g
- Wołowina - ogon - 184 kcal/100g
- Szynka gotowana - 269 kcal/100g
- Peklowana wołowina - 216 kcal/100g
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Śliwka - 227 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Przyprawy suche - 240 kcal/100g