pieczywo lniane

zdrowa alternatywa dla chleba. Z nasion, warzyw i przypraw! Pieczywo lniane jest przygotowywane bez mąki. Ale mają dużo warzyw i przypraw, a razem okazuje się po prostu idealne połączenie smaku. Przyprawy można dostosować do własnych preferencji: umieścić je trochę więcej lub trochę mniej. To samo dotyczy ilości soli.
hilja♥Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 13 % 1 g
tłuszcze 25 % 2 g
węglowodany 63 % 5 g
36 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 5 h 40 min

1. Zmiel nasiona lnu (możesz użyć młynka do kawy).

2. Warzywa myjemy, myjemy, kroimy na kawałki i siekamy blenderem.

3. W odpowiednim pojemniku wymieszaj zmielone nasiona lnu, przyprawy, sól i posiekane warzywa. Pozostaw powstałą masę na 4 godziny (możesz na noc), nie zapomnij przykryć pojemnika pokrywką.

4. Rozłóż papier do pieczenia na blasze do pieczenia, posmaruj niewielką ilością oliwy z oliwek, rozłóż na nim ciasto cienką warstwą.

5. Nożem kroimy ciasto na prostokąty.

6. Pieczywo suszymy w piekarniku (50 stopni) z uchylonymi drzwiami do zrumienienia.

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Cukinia - 23   kcal/100g
  • Papryka słodka - 27   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Kurkuma - 325   kcal/100g
  • Zira - 112   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Oliwa z oliwek - 913   kcal/100g
  • Nasiona lnu - 534   kcal/100g
  • Mielona kolendra - 25   kcal/100g

Podobne przepisy